Latvijas Reģionu apvienību pārstāvošie Ventspils novada domes deputāti rosinās rūpīgi pārskatīt pašvaldības Investīciju plānā ietvertos tiltu pārbūves projektus pēc gadījuma, kad izrādījies – par prioritāri sakārtojamu objektu izvirzīta kāda tiltiņa pārbūve, kas ved uz šauram, ar novada domi saistītu cilvēku lokam piederošiem ekskluzīviem īpašumiem Ventas krastā. Pat ja varbūt tas nav klasisks interešu konflikts atbilstoši likumā noteiktajam, šis ir politiskās ētikas jautājums.

Neskatoties uz opozīcijas deputātu iebildumiem, domes koalīcija 29. jūnija sēdē nobalsoja par tilta projekta realizāciju:

Latvijas Reģionu apvienības deputāte Dace Vašuka stāsta, ka 25. maija sēdē balsošanai deputātiem nodots lēmuma projekts par atzinuma saņemšanu no Satiksmes ministrijas, lai varētu šī projekta īstenošanai aizņemties naudu Valsts kasē, kā arī pašvaldības līdzfinansējuma rezervēšanu 15% apmērā no projekta izmaksām. Tā kā iepriekš domē spriests, ka kopskaitā pieci tilti novadā ir kritiskā stāvoklī un summa bijusi gana liela – 131 tūkstotis eiro –, Vašuka vēlējusies noskaidrot, kāpēc tieši šis tilts pār Standzes upi virzīts pārbūvei kā pirmais un cik daudz īpašumu tas skar. Uz domes sēdē uzdoto jautājumu, uz kādiem īpašumiem ceļš ved, saņēmusi Attīstības, plānošanas un būvniecības nodaļas vadītājas Kristīnes Strikas atbildi, ka tilts ir vienīgā upes šķērsošanas iespēja uz pieciem nekustamiem īpašumiem, no kuriem viens ir īpašuma apbūves stadijā, viens apbūvēts, bet viens īpašums pieder pašvaldībai. Deputāti nobalsojuši par, bet nepametusi sajūta, ka šis ir gadījums, kad būtu jāpārliecinās par situāciju arī dabā, jo kaut kas šķitis aizdomīgi.

Tādēļ kopā ar frakcijas kolēģiem kartē atraduši attiecīgo ceļu un devušies to meklēt dabā, ko nemaz nav bijis tik viegli izdarīt. «Vairākas reizes pabraucām garām celiņam ar zīmi, ka tas ved privātīpašumā, kur ir nikns suns, taču, lai cik pārsteidzoši, tas tiešām bija pašvaldības ceļš, kas noslēdzas ar tiltiņu,» stāsta Vašuka. Deputāti secinājuši, ka tilts tiešām ir sliktā stāvoklī un šķērso nelielu upīti. Taču nākamo pārsteigumu sagādājusi norāde par privātīpašumu burtiski tūlīt aiz tiltiņa, ar ko ceļš faktiski izbeidzies – tālāk seko tikai privātīpašumā iebrauktas pēdas. Vēlāk noskaidrojuši, ka posmam aiz upītes pat nav pašvaldības koplietošanas ceļa statusa. Lūkojot dziļāk, saņemta informācija, ka, iespējams, īpašumi ekskluzīvajā vietā aiz upītes, pašā Ventas krastā, pieder šauram, ar novada domi saistītu cilvēku lokam.

Ventas Balss, saņemot informāciju, izpētīja publiski pieejamos dokumentus un konstatēja, ka tiltiņa pārbūve 2021. gada jūlijā iekļauta pašvaldības Investīciju plānā. Noskaidrojam, ka viens no celiņam piegulošajiem īpašumiem pieder deputātam Gaidim Božem, bet otrs – deputāta, domes priekšsēdētāja vietnieka Anda Zariņa (abi no partiju apvienības Nacionālā apvienība) dzīvesbiedres ģimenes loceklei.

Tā kā vajadzību novada infrastruktūras sakārtošanā ir daudz, bet naudas visam nepietiek, pēc Vašukas domām, ir aplami, ka pašvaldības budžeta plānošana nav skaidri sasaistīta ar secīgi definētām prioritātēm, līdz ar to rodas zināms haoss un ir iespējas rasties šādām situācijām. «Mums visiem jāuzņemas atbildība par to, kādi projekti tiek iekļauti Investīciju plānā, kā tiek vērtēts, ko tur iekļauj, un kādā secībā investīcijas veicamas pēc to sociālekonomiskās nozīmības,» pauž Vašuka.

Politoloģe Ilga Kreituse, lūgta komentēt šo gadījumu, saka – lai gan tā nedrīkstētu būt, diemžēl tā esot Latvijā izkopta prakse, kam piemēri rodami daudzviet. Viņa uzteic opozīcijas deputātus par uzņēmību un atbildīgo rīcību, par to, ka nenolaida rokas – eh, ko tad mēs... – un atklāja šo gadījumu. Jautājums par interešu konfliktu strikti noteikts likumos, un, viņasprāt, opozīcijai jāvēršas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ar iesniegumu, lai jautājumu tālāk risinātu juridiski, no kā arī izrietēs juridiskās sekas.

Citējot KNAB mājaslapā rakstīto, interešu konflikts ir «situācija, kurā valsts amatpersona, pildot valsts amatpersonas amata pienākumus, pieņem lēmumu vai piedalās tā pieņemšanā, veic citas ar amatu saistītas darbības, kas ietekmē vai var ietekmēt šīs valsts amatpersonas, tās radinieku vai darījumu partneru personiskās vai mantiskās intereses. Valsts amatpersona, nonākot interešu konflikta situācijā, ir spiesta izdarīt izvēli starp publiskām jeb sabiedrības interesēm un savām personiskajām interesēm.»

Lasi vēl

Komentāri (12)

  • 0
    Dominiks 29.06.2023, 11:57:38

    Kamēr netiek pie valdīšanas " siles" tikmēr normāli cilvēki, bet tad notiek pārvērtības.

  • -7
    Pornieks 29.06.2023, 12:27:58

    Izremontēt tiltu jau nav tā sliktākā doma pati par sevi.
    Varbūt ka vērts labāk satikt ar tuvākiem kaimiņiem tā vietā kur stieptu visur pakārt bleķa žogu un turētu mīlīgu draudziņu asiem zobiņiem lai visiem bail būtu??

  • -3
    Johny Bannis 29.06.2023, 23:54:12

    a ko tad, varbut remontet tur kur bomzi dzivo?

  • 0
    Elviss22 30.06.2023, 08:51:29

    Zariņš arī ir apbrīnas vērts kadrs, sēd uz trim krēsliem, pieder plaša zemnieku saimniecība un vēl vēlas, lai nodokļu maksātāji viņam tiltu uztaisa un privātmāju,

  • 0
    Cibiņš 30.06.2023, 09:42:01

    Zaglīgie ZZS kopā ar glumajiem NA tak pat sarūsējušu naglu neatstās uz ceļa guļam, kur nu vēl palaidīs garām tādu iespēju kā par nodokļu maksātāju naudu atjaunot tiltu uz saviem īpašumiem.

  • -2
    mernigors 30.06.2023, 14:54:10

    Jautājums jau nebija "vai", bet "kad"?

  • -1
    mernigors 30.06.2023, 18:03:29

    Par brīvpusdienām jāmaksā, agri vai vēlu....

  • 0
    +Arājs 1488/2 01.07.2023, 08:00:15

    Tur jau Rozentāļi ar iesaistīti.Zariņa sievasmāte.

  • 0
    žurka 02.07.2023, 09:32:54

    Ok, nav ētiski. Bet man jautājums - ja jau novada dome saka, ka tur tagad vienkārši caurteku uztaisīs, vai tiešām tas izmaksā simtiem tūkstošu?

  • 0
    mernigors 17.07.2023, 08:57:44

    Loģiski ņemot, pietiktu uz vecajiem pamatiem uzlikt jaunus paneļus ar tādu pašu nestspēju, primitīvas margas un īpašnieka pienākumi būtu izpildīti. Tas noteikti nemaksātu minētos summu....

  • -1
    Jānis Kalniņš 13.07.2023, 22:36:08

    Nu ko - vispirms žetons opozīcijai par patiešām konstruktīvu darbību! Nebūtu nekādu iebildumu par šī tiltiņa sakārtošanu, ja līdzās tiktu sakārtots kāds objekts, kurš ved uz vienkāršo cilvēku īpašumiem. Kā pirmais man nāk prātā ļoti nejauka bedre pie Ugāles baznīcas... Bet nav jau tā, ka nekas netiek darīts, ir gana daudz laba izdarīts novada infrastruktūras uzlabošanā. Piemēram Ugāles tautas nama apkārtne ir ļoti skaista, ja vēl Doktorātu atdzīvinātu, tad droši labojiet tiltiņus uz visiem novada domes deputātu īpašumiem!

  • -1
    mernigors 15.07.2023, 20:37:25

    Visai dīvaini "dvēseļu gana" uzskati....

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: