5. jūlijā plānots noslēgt trīspusēju sadarbības līgumu starp Ventspils Augstskolu (VeA), VeA kapitālsabiedrību SIA VIRATEC un Zviedrijas Kosmosa korporāciju (SSC), lai rastu iespēju globālai kosmosa industrijai piedāvāt satelītu Zemes bāzes stacijas pakalpojumus.

Līgums paredz, ka VeA apņemas nodrošināt antenu darbību, uzturēšanu starptautiski konkurētspējīgā stāvoklī un pieejamību pakalpojumu sniegšanai, veicinot centra attīstību, kā arī starptautisku pētījumu īstenošanu, sadarbībā ar SSC, vienlaikus saglabājot citas savas intereses, saistības un stratēģiskos virzienus. SIA VIRATEC loma ir sniegt industrijas standartiem atbilstošus pakalpojumus, bet SSC apņemas strādāt un palīdzēt pie nepieciešamo investīciju piesaistes, radot iespēju pakalpojumu sniegšanai savā globālajā Zemes bāzes staciju tīklā, kā arī nodrošinot mārketinga un klientu piesaistes aktivitātes, tiešā veidā strādājot ar kosmisko misiju operatoriem, tādējādi radot klientu plūsmu, kas izmanto Irbenes infrastruktūru.

Kā norāda VSRC Inženiertehniskā dienesta vadītāja p.i. un SIA VIRATEC Tehnoloģiju direktors Mārcis Donerblics: "Šis līgums ir svarīgs solis, lai ilgi apspriestās un diskutētās VSRC un VIRATEC iespējas satelītkomunikāciju industrijā padarītu par realitāti. Būtībā, šis līgums ir ceļa karte ar konkrētiem soļiem, ko katra puse apņemas veikt, lai pēc iespējas ātrāk Irbenes infrastruktūrā balstīti pakalpojumi būtu pieejami industrijā un mēs sniegtu ieguldījumu globālam kosmisko misiju atbalstam. Šāda sadarbība ar industriju ir arī vitāli nepieciešama, lai ilgtermiņā spētu nodrošināt Irbenes antenu kompleksa darbību un attīstību".

Irbenes lielas apertūras antenu infrastruktūra ir īpaši piemērota Mēness misiju, Starpplanētu un Dziļā kosmosa misiju atbalstam, kā arī citām sarežģītām un specifiskām misijām, kur pieejamā jauda datu pārraidei ir ierobežota. Pasaulē šādu infrastruktūras objektu, kas spēj nodrošināt minētos satelītkomunikāciju pakalpojumus, nav daudz, padarot Irbeni īpaši pievilcīgu šajā industrijā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: