Nelaime piemeklējusi ģimeni Užavas pagastā. Nedēļas sākumā nodegusi ģimenei piederošā dzīvojamā māja. Par laimi, ugunsgrēkā neviens cilvēks nav cietis, ja neskaita materiālos zaudējumus. Ugunsgrēka iespējamais iemesls – kāda mājas iemītnieka neuzmanīga rīcība.

Užavas pagasta pārvalde no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) gaida ugunsgrēka faktu apstiprinošu aktu. Kad tas tiks saņemts, ugunsgrēkā cietusī ģimene varēs vērsties pagasta pārvaldē ar iesniegumu, lai saņemtu sociālo palīdzību. Iesniegums tiks nosūtīts Ventspils novada domes Sociālajam dienestam, kur to izskatīs attiecīgā komisija un piešķirs ģimenei pabalstu krīzes situācijā, pastāstīja sociālās palīdzības organizatore Užavas pagastā Īrisa Kozuba. Ģimenē aug trīs bērni, divi no viņiem – nepilngadīgi. Vaicāta par krīzes pabalsta apmēru, pagasta pārstāve precizēja, ka tas paredzēts tikai īslaicīgu ģimenes ikdienas vajadzību apmierināšanai. Sociālās palīdzības organizatore ģimeni raksturoja kā labvēlīgu, uzņēmīgu un strādīgu.

Palīdzību ziedojumu vākšanā jau piedāvājis labdarības fonds Pēc ugunsgrēka. Ja ģimene piekrīt pieņemt palīdzību, fonds organizē līdzekļu vākšanu, lai varētu iegādāties materiālus un apmaksāt rēķinus. Tāpat fonds var piešķirt daļu ziedoto mantu, kas glabājas organizācijas noliktavā. Ugunsgrēkā cietušās ģimenes galva atzina, ka ir gatavs pieņemt jebkādu palīdzību, lai gan vairāk paļaujas pats uz sevi.

Par laimi, ugunsgrēkā cietusī māja nav ģimenes vienīgais īpašums. Kādas nesaprotamas apstākļu sakritības dēļ šī pati dzīvojamā ēka vienu reizi jau bija degusi, pēc kā saimnieks to atjaunojis. Arī pēc pēdējā ugunsgrēka saimnieks grasās māju atjaunot – iespējams, mazākā apjomā. Užavas pagastā dzīvojošā ģimene veic dažādu profilu uzņēmējdarbību, ģimenes galvas nodarbošanās galvenokārt saistīta ar kravu autopārvadājumiem un kravas automašīnu remontu. Privātā īpašuma teritorijā atrodas divas dzīvojamās ēkas, vienā no tām dzīvo ģimene. Otru māju saimnieks cēla pirms desmit gadiem saviem vecākiem. Tagad vecāki dzīvo citur, bet mājā dzīvoja palīgi un tajā bija ierīkota darbnīca un automašīnu rezerves daļu un instrumentu noliktava. Ugunsgrēks izcēlās šīs mājas dzīvojamajā daļā.

Tajā dienā vīri, kuri palīdzēja saimniecības darbos, iegājuši mājā, lai paēstu pusdienas. Ārā lija lietus, un, visticamāk, strādnieki pārģērbušies, bet slapjās drēbes izlika žāvēties virs plīts, kuru iekūruši, lai pagatavotu pusdienas. Iespējams, ēdiena gatavošanas laikā no karstās plīts izlidojusi dzirkstele, ko vīrieši nav pamanījuši un kas izraisīja ugunsgrēku. Pabeidzot maltīti, vīrieši atgriezās pie darba. Kā apgalvo saimnieks, tajā brīdī krāsns jau vairs nekūrās. Bet pēc pāris stundām māju pārņēma liesmas. Saimnieks tajā laikā bijis darbā Ventspilī, bet viņa ģimene – pie radiniekiem citā pilsētā.

Ugunsdzēsējus izsauca paši strādnieki. Viņi arī piezvanīja īpašuma saimniekam. Kā informēja VUGD, izsaukums par ugunsgrēku Užavas pagastā saņemts ap plkst. 16.50. Aptuveni pēc 40 minūtēm notikuma vietā ieradās ugunsdzēsēju glābēju brigādes no Ventspils, Piltenes un Alsungas. Kad mājās atgriezās saimnieks, māju jau pilnībā bija pārņēmušas liesmas. «Jumta šīfera gabali sprakšķēdami lidoja uz visām pusēm,» atceras saimnieks. Māja bija apdarināta ar koka dēļiem un ķieģeļiem. Ugunsgrēkā izdedzis faktiski viss otrais stāvs.

Par laimi, ģimenes dzīvojamā māja, kas ir vien dažu desmitu metru attālumā, praktiski nav cietusi, ja neskaita ieplaisājušo loga stiklu bēniņos. Blakus degušajai mājai stāvēja kravas automašīna, kuru strādnieki nespēja pārvietot drošā attālumā, un mašīnai apdega kabīnes priekšpuse. Pēc atgriešanās mājās sieva un bērni joprojām nespēj atgūties no piedzīvotā šoka. Vai saimnieks dusmojas uz neuzmanīgajiem strādniekiem, kuru iespējamās vainas dēļ nodega viņa māja? «Ar katru tas var gadīties. Galvenais, ka visi ir dzīvi,» atbild vīrietis. Valsts policija, kas ieradās notikuma vietā, noskaidrojusi, ka ļaunprātīga dedzināšana nav konstatēta. Policija nolēma kriminālprocesu neierosināt, informē Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes pārstāve Madara Šeršņova.

Pilsētas un novada iedzīvotāji var sniegt palīdzību ugunsgrēkā cietušajai ģimenei, ziedojot naudu, mantas u.c. Īpašuma saimnieki cer sakārtot teritoriju ap nodegušo māju un atrast jaunu dzīvesvietu saviem palīgiem.

Ģimenei var palīdzēt arī ar ziedojumiem, kurus var pārskaitīt:
Arvis Leinbergs
LV09HABA0551005195757 ar norādi ''Ziedojums''

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Gārfilds 18.03.2023, 13:52:32

    "Pilsētas un novada iedzīvotāji var sniegt palīdzību ugunsgrēkā cietušajai ģimenei, ziedojot naudu, mantas u.c. Īpašuma saimnieki cer sakārtot teritoriju ap nodegušo māju un atrast jaunu dzīvesvietu saviem palīgiem." un ko mucenieks nav pieslēdzies?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: