Svētdien Pārventas bibliotēkā izskanēs pianistes Lienes Circenes un vijolnieka Gidona Grīnberga koncerts Slavinājums mīlestībai. Pasākumā skanēs liriski skaņdarbi – komponistu veltījumi mīļotajām sievietēm.

Vijolnieks Gidons Grīnbergs savas mūziķa gaitas uzsācis Rīgas 5. bērnu mūzikas skolā, vēlāk turpinājis izglītoties Dārziņa mūzikas skolā, bet bakalaura grādu ieguvis Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijā. 2004. gadā absolvējis arī maģistrantūru kameransambļa katedrā. Grīnbergs ir bijis 1.–3. vietu ieguvējs dažādos konkursos gan Latvijā, gan ārvalstīs. Jau studiju laikā labprāt atskaņoja savu studiju biedru komponistu jaunradi, novērtējot latviešu kamermūzikas lauciņa kopšanas nozīmību. Vijolnieks vienmēr priecājies par iespēju spēlēt ērģeles baznīcā. Sadarbojies ar daudzām studiju biedrēm ērģelniecēm, sevišķi jāatzīmē koncertturneja ASV 2003. gadā ar ērģelnieci Lauru Kalniņu.

Vijolnieks muzicējis kopā ar dažādiem Latvijas mūziķiem: ērģelnieci, profesori Larisu Bulavu, pianistiem Mārtiņu Zilbertu, Uģi Krišjāni, Valdi Janci, Aldi Liepiņu, čellistiem Leonu Veldri, Rihardu Štrausu, Ivaru Bezprozvanovu, vijolniekiem Jāni Bulavu, Leonardu Antoņēviču, Juri Savkinu, akordeonistiem Evitu Dūru, Kasparu Gulbi, dziedātājām Sonoru Vaici, Ingu Šļubovsku, Baibu Berķi un daudziem citiem instrumentālistiem un vokālistiem. Koncertējis ASV, Francijā, Vācijā, Zviedrijā, Maltā, Igaunijā un cituviet gan kā solists, gan dažādos kamermūzikas sastāvos. No 2002. gada Štrausa stīgu kvarteta 1. vijole. Starptautisku ievērību no profesionālu tango dejotāju un mūzikas mīļotāju puses guvis ansamblis Undertango, kura sastāvā vijolnieks aktīvi darbojas. Pēc gandrīz desmit gadiem brīvmākslinieka statusā 2011. gadā Gidons Grīnbergs sācis strādāt Latvijas Nacionālās operas orķestra grupā.

«Nevajag baidīties no daudzveidības, mūzikā ir svarīgi vienmēr saprast, kādi tehnikas un mūzikas izteiksmes līdzekļi ir un nav pieļaujami, lai ieturētu vajadzīgo stilu,» uzskata mākslinieks. Grīnbergs arī norāda, ka abi ar Lieni Circeni darba lietās saistīti ar Ventspili. Liene jau kādu laiku dzīvo Ventspilī, kas viņai ir brīnišķīga un sirdij tuva vieta. «Uz koncertu līdztekus visiem citiem klausītājiem jo īpaši aicināti studenti, kuriem šī būs brīnišķīga iespēja noklausīties, ko spēj viņu pedagogi. Svētdienas koncerts iesāksies ar Edvarda Grīga skaņdarbu Kāzas Trolhaugenā, kuru izpildīs Liene, tāpat izskanēs Edvarda Elgara skaņdarbs Salut d'Amour, Ferenca Lista un citu autoru liriski skaņdarbi. Izvēlēto autoru darbi ir veltījumi viņu mīļotajām sievietēm – pasaulīgās mīlestības mūzika. Muzicēt kopā ar Lieni vienmēr ir ļoti patīkami, viņa ir kolosāls ansambļa partneris, mūsu darba process vienmēr ir ļoti interesants,» turpina vijolnieks.

Liene Circene ir viena no spilgtākajām personībām Latvijas pianisma pasaulē – viņas veidotajām programmām piemīt simpātisks konceptuālisms. Liene māk iedziļināties mūzikas saturā un temperamentīgi, piesātināti pasniegt to klausītājam. Māksliniece ir vairāku prestižu konkursu laureāte. Saņēmusi Latvijas Lielo mūzikas balvu par gada spilgtāko debiju. 

Liene Circene ir ļoti iemīļota Islandē – kopš 2003. gada ar solokoncertiem šī zeme apceļota krustu šķērsu. Pianiste ir uzstājusies arī ar Varšavas filharmonisko orķestri, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Liepājas simfonisko orķestri, BBC kolektīviem, orķestri Kremerata Baltica un citiem orķestriem izcilu diriģentu vadībā. Circenes koncertģeogrāfija aptver teju visas Eiropas valstis, Kanādu, ASV, Krieviju, Gruziju un Ukrainu. 2009. gadā ieskaņojusi savu pirmo albumu Šūpuļdziesmas ar pašas izmeklētām latviešu komponistu tautasdziesmu apdarēm, kā arī oriģinālām apdarēm. Liene ir ne tikai aktīvi koncertējoša pianiste – viņa ir arī talantīga klavierspēles pasniedzēja. Daudzi Lienes audzēkņi ir vietējo un starptautisko konkursu laureāti. No 2020. gada strādā Ventspils Mūzikas vidusskolā par koncertmeistari un klavierspēles pasniedzēju. «Uzskatu sevi par veiksminieci, jo nodarbojas ar to, kas sirdij tīk. Man ir svarīgi pilnveidoties, izzināt jauno un padziļināt zināšanas jau šķietami pazīstamās jomās, līdz ar to daudz lasu, ceļoju un mācos,» norāda pianiste Liene Circene.

Koncertā – ieeja brīva.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: