Ventspils novadā pieteikta jauna vēja parka būvniecības iecere. Šodien Zoom platformā notiks sākotnējās sabiedriskās apspriešanas sanāksme.

Vēja elektrostaciju (VES) parka ieceri bīda Latvijas uzņēmums SIA TVE. Vēja biznesmeņu plānos ir izbūvēt 10 lielas jaudas VES Ventspils novada Piltenes un Tārgales pagastu teritorijās. Katras vēja turbīnas nominālā jauda varētu sasniegt 6 MW. Turbīnu augstums pieteikumā nav norādīts, taču skaidrs, ka tās krietni pārsniegs 200 metru robežu. Piemēram, Popē plānoto SIA 4Wind turbīnu jauda ir 5,8 MW un to augstums – 240 metri. TVE norāda, ka ietekmes uz vidi novērtējuma (IVN) procesa gaitā ir paredzēts vērtēt vairākus VES modeļus, salīdzinot tos kā tehnoloģiskās alternatīvas.

Pirms plānoto VES uzstādīšanas parka teritorijā paredzēts no jauna izbūvēt vai vietām pilnveidot VES piegādei un uzstādīšanai nepieciešamo infrastruktūru. VES parka būvniecību un ekspluatāciju paredzēts nodrošināt pa valsts reģionālo autoceļu P122 Ventspils–Piltene, valsts vietējo autoceļu V1330 Kamārce–Gārzde–Zūru dzirnavas, pašvaldības autoceļiem, kā arī jaunizbūvētiem pievedceļiem. IVN izstrādes gaitā tiks vērtētas gan iepriekš minētās piekļuves iespējas, gan arī citas.

Projekta sākotnējā sabiedriskā apspriešana notiks līdz 29. decembrim. Apspriešanas sanāksme šodien plkst. 17 norisināsies Zoom platformā. Sanāksmei varēs pieslēgties, izmantojot saiti https://zoom.us/j/92979265640. Tīmekļa saite un pievienošanās instrukcija tiks publicētas ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojuma izstrādātāja mājaslapā environment.lv. Būšot arī iespēja noskatīties sanāksmes ierakstu, kas tiks publicēts environment.lv. Ja, noskatoties ierakstu, iedzīvotājiem radīsies kādi papildu jautājumi, viņi tos varēs nosūtīt uz e-pastu tveparks@environment.lv. Uz visiem jautājumiem, kas tiks saņemti līdz 21. decembrim, tiks sniegtas rakstiskas atbildes.

Jāatzīmē, ka šajā apkaimē, līdzās Gārzdes ciemam, pirms vairāk nekā desmit gadiem jau tika bīdīta vēja parka būvniecības iecere, ko plānoja īstenot dāņu investori. Tomēr vietējiem iedzīvotājiem izdevās apstādināt šo ieceri, par ko rakstīja arī Ventas Balss. Toreiz atklājās, ka detālplānojuma apspriešanai nav likumīga pamata un arī pati vēja ģeneratoru dislokācijas vieta neatbilst spēkā esošajam teritorijas plānojumam. Piltenei un tās ciemiem vēja parki nedrīkst atrasties tuvāk par kilometru. Uzņēmums šo ierobežojumu centās ar viltu apiet, jaunā teritorijas plānojumā ciema centru pārbīdot projām, samazināja robežas un no 22 mājām Gārzdes ciemā iezīmēja vien sešas, pārējās padarot par viensētām.

Teritorijā pie Gārzdes ciema atrodas viena no skaistākajām putnu vērotavām Latvijā. Šeit pēc pārlidojumiem nolaižas dažādi gājputni, tai skaitā dzērves, gulbji un zosis.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • -2
    _āmen_ 14.12.2021, 11:13:34

    Atkal par tiem vēja parkiem. Nu vismaz nav par Lembergu.

  • 0
    Kriska 14.12.2021, 11:39:30

    Suni rej , bet karavāns iet. Demokrātija!! Ha-ha

  • 0
    Kriska 14.12.2021, 11:40:29

    Maksāsim ne par OIK , bet par vēju

  • -3
    ayk 14.12.2021, 11:52:59

    Galvenais ir svēti ticēt, ka šie zēni to visu dara sabiedrības labā. Tikai un vienīgi. Ar vieglu peļņu, dumjiem ierēdņiem un 0 atbildību tam protams nav nekāda sakara.

  • 0
    ventspilnieks 36,7 14.12.2021, 12:22:06

    Tas ir bizness. Pārdos tev špani, lai vari uzlādēt savu elektrolamatu.

  • 0
    Pornieks 15.12.2021, 07:26:21

    Strāvas cenas aug un tie vēja rotori nekad nesaražos tik cik normāls kodolģeneretors. Varbūt atgriežamies tomēr pie senču iedibinātajām vērtībām?

  • -1
    Reptīlis 15.12.2021, 09:37:51

    Un atkal šajā vējparka afērā iesaistīts novada domes deputāts. Tiesa gan, bijušais - Fetlers.

  • 0
    Kriska 15.12.2021, 16:59:42

    Šie biznesmeni saņems no Latvenergo dubulto tarifu par saražotu elektrību. To neviens nav atcēlis.
    Vakar vakarā krievu ziņās plkst 19.00 stāstija , kapēc tāds murgs ar elektrības cenām. Izrādās, kāda mūsu TEC un LIetuvas TEC slēgtas uz tehnisko remontu un Zviedrijā ( mūsu partneris) - notikusi avārija.Vai ministri nevarēja savā starpā sarunāt , kad remontu taisīt!!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: