Āfrikas cūku mēra (ĀCM) trešā riska zona atcelta Ventspils novadā, tādējādi mīkstināti vairāki biodrošības pasākumi un cūkgaļas produkcijas un cūku izcelsmes blakusproduktu pārvietošanas ierobežojumi, nosaka valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora Māra Baloža rīkojums.

Tādējādi Ventspils novads turpmāk būs otrā riska zona, no kuras aizliegts pārvietot dzīvas mājas cūkas, savukārt nomedītajām mežacūkām jāveic attiecīgās analīzes.

Vienlaikus slimības trešā riska zona turpmāk attiecināma ne tikai uz iepriekš noteiktajām teritorijām Ludzas novadā, bet papildus arī uz Isnaudas pagasta daļu.

Iepriekš noteiktā pirmā ĀCM riska zona arī turpmāk būs nemainīga.

Latvijā ir definētas trīs ĀCM riska zonas. Pirmajā riska zonā ir teritorijas, kurās nav konstatētas ar ĀCM slimas mājas cūkas un mežacūkas, tomēr šī riska zona tiek noteikta kā aizsardzības zona ap trešo vai otro riska zonu. Otrajā riska zonā ir teritorijas, kurās ir konstatētas ar ĀCM slimas mežacūkas. No šīs zonas aizliegts pārvietot dzīvas mājas cūkas. Savukārt cūkgaļu, kā arī gaļas izstrādājumus drīkst izvest, ievērojot Pārtikas un veterinārā dienesta noteiktās biodrošības normas. Savukārt trešajā riska zonā ir teritorijas, kurās ir konstatētas ar ĀCM slimas mājas cūkas un mežacūkas.

Iepriekš ĀCM trešā riska zona bija noteikta Ventspils novada Vārves, Užavas, Piltenes, Ziru pagastos, daļā Tārgales pagasta teritorijas un Piltenē, kā arī Ludzas novada Briģu un Nirzas pagastā, daļā Līdumnieku, Ciblas, Lauderu un Zaļesjes pagastu teritorijas un Zilupē.

Otrā riska zona līdz šim bija noteikta 38 novados, to daļās un pašvaldībās, taču tagad tā attiecināma uz 40 Latvijas teritorijām. To starpā ir ne tikai novadi un to atsevišķas teritorijas, bet arī Daugavpils, Jelgava, Jūrmala un Rēzekne.

Savukārt pirmā ĀCM riska zona attiecināma uz daļu Ropažu novada un daļu Dienvidkurzemes novada.

Tāpat ziņots, ka slimība jūlija beigās tika konstatēta Ventspils novada Vārves pagasta saimniecībā "Oši", kas bija pirmais šogad reģistrētais ĀCM uzliesmojums mājas cūku novietnē. Saimniecībā veikti ĀCM apkarošanas pasākumi, kuros iznīcinātas visas novietnē esošās cūkas.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    Margrieta 666/7 23.11.2021, 19:18:17

    Un kā ar adresi Jūras ielā 36,Ventspilī?
    Vai tur visi veseli?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: