Pagājušajā trešdienā Popē notika diskusija par vēja elektrostaciju parku celtniecību Ventspils novadā. Diskusiju organizēja sabiedrības iniciatīvas grupa. Popes Kultūras nams bija teju piepildīts ar tiem iedzīvotājiem, kuri iestājas pret jaunajām vēja turbīnām.

Diskusijā piedalījās novada pašvaldības, iniciatīvas grupas pārstāvji, Ventspils un novada iedzīvotāji, kā arī viesi no Dobeles.

Lēmumu par jebkuru objektu, toskait vēja elektrostaciju (VES), būvniecību savā teritorijā pieņem attiecīga pašvaldība. Patlaban Ventspils novada teritorijā jau darbojas trīs VES parki, kuru kopējais vēja ģeneratoru skaits ir 17: trīs Popes pagasta Lipstiņos, deviņi – Tārgales pagasta Platenē, četri – Vārves pagasta Ošmaļos un viens – Užavas pagasta Sārnatē. Pašreizējo VES augstums ir no 50 līdz 140 metriem, rotora diametrs – līdz 100 metriem, jauda līdz 2,3 MW.

Dažādās projektēšanas celtniecības vai sagatavošanas stadijās atrodas vēl vismaz 7 VES parki, kuros kopējais vēja ģeneratoru skaits varētu būt no 86 līdz 107. Visi plānotie VES parki paredzēti Popes un Tārgales pagastu teritorijā. Jaunie VES, kurus vēlas uzbūvēt novadā, netālu no Ventspils, būs krietni augstāki par pašreizējiem – līdz 250 metriem, ar rotora diametru līdz 200 m un jaudu līdz 8 MW. Vistuvāk īstenošanai ir VES parku projekti Popes pagasta Grīvās, kur tiek plānotas 14 vēja turbīnas, un viena no VES parka kārtām Tārgales pagastā.

Pēc Ventspils novada domes priekšsēdētāja vietnieka Māra Dadža informācijas, abos gadījumos novada dome izsniedza būvniecības atļauju, un darbi var sākties jebkurā brīdī. Topošā VES parka vietā Grīvas jau ir atvestas vēja ģeneratoru konstrukcijas. Turklāt VES parkam Grīvas, pēc Dadža sacītā, ietekmes uz apkārtējo vidi vērtējums vispār netika veikts, Reģionālajai vides pārvaldei izsniedzot tikai tehniskos noteikumus. Savukārt Ventspils novada domes būvniecības pārvalde izsniedza būvatļauju VES parkam, pamatojoties uz detālplānojumu, kas veikts vēl pirms novada izveides 2009. gadā! Šajā laikā daudz kas varēja mainīties, piemēram, topošo VES tuvumā izbūvētas dzīvojamās ēkas. Un tagad to māju iedzīvotāji ar lielu pārsteigumu par to uzzināja.

Ja visiem projektiem ir lemts īstenoties, tad drīzumā novada teritorijā, netālu no Ventspils, darbosies vismaz 100 dažāda augstuma vēja ģeneratori! Augstākās turbīnas būs redzamas no jebkuras Ventspils vietas, iespējams, pat no Zviedrijas salas Gotlandes labos laika apstākļos! Pagastu iedzīvotāji, kas bija sapulcējušies Popes Kultūras namā, šķiet, pat nevarēja iedomāties, ka VES projektu viņu pašvaldību teritorijā ir tik daudz! Atsevišķiem projektiem detālplānojums, kā jau minēts, tika veikts vēl pirms Ventspils novada izveidošanas, proti, līdz 2009. gadam!

Un, pēc visa spriežot, ar to vēlme veidot VES parkus jūras tuvumā esošajos pagastos nerimsies! Patlaban tiek veikts ietekmes uz vidi novērtējums divu jaudīgu plānoto VES parku darbībai – Popes pagasta Sārcē un Tārgales pagasta Ogsilā. Abos gadījumos runa ir par šobrīd visaugstākajiem vēja ģeneratoriem, – kas tiek būvēti uz zemes, līdz 240–250 metriem ar rotora diametru līdz 158–200 metriem. Savukārt Ventas Balsī sāka regulāri parādīties sludinājumi no viena un tā paša reklāmdevēja par zemes uzpirkšanu vai nomu jauno VES attīstībai.

Māris Dadzis novada domes piekāpību atļaujas izsniegšanai teritorijas detālplānojumam un VES būvniecībai pamatoja ar pastāvošajiem likumiem un ES direktīvām. Redz, līdz 2030. gadam ES valstīs 50% no elektroenerģijas jāsaražo ar atjaunojamo resursu izmantošanu. Latvija pēc šī rādītāja jau krietni apsteigusi daudzas attīstītās Eiropas valstis, ierindojoties trešajā vietā no augšas un sasniedzot 40%! Starp citu, vidējais ES rādītājs pagaidām neaizvelk pat līdz 20%. Turklāt Latvija praktiski pilnībā nodrošina sev visu nepieciešamo elektroenerģiju. Bet tādas valstis kā Vācija, Polija, Dānija, Norvēģija pēdējā laikā sāk nevis attīstīt tālāk, bet atteikties vai samazināt VES būvniecību.

Par laimi, līdz novada domes nobalsošanai par teritoriālā plānojuma apstiprināšanu un divu jaudīgu VES parku – 4Wind Sārcē un Ventspils Wind Ogsilā – būvniecības uzsākšanu vēl sagaidāmas vismaz divas sabiedriskās apspriešanas, kuru laikā iedzīvotāji varēs izpaust savu viedokli, bet pašvaldība – pieņemt apdomātu lēmumu. Kai­miņnovados novērojams pozitīvs piemērs, kas var noderēt arī ventspilniekiem. Kā jau tika informēts, Tukuma novada dome pieņēma lēmumu neatļaut milzīga vēja parka izbūvi savā teritorijā. Savukārt Dobeles pagasta pašvaldība apturēja VES projektu vēl agrākā stadijā – neuzsākot teritorijas detālplānošanu iespējamajām vēja turbīnām. Iniciatīvu Zemgale bez vēja ģeneratoriem parakstīja vairāk nekā 10 300 cilvēku. Ar savu pieredzi, kā cīnīties pret vēja turbīnām, tikšanās laikā Popē dalījās Dobeles pagasta vadītāja Dace Škorņika. Turklāt viņa minēja aprēķinus, kas norāda uz to, ka vēja enerģijas ražošana Latvijā rada tikai zaudējumus.

Taču pats galvenais – VES turbīnas apdraud cilvēku veselību un vietējo iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Par to tikšanās laikā Popē runāja ārste Alda Holsta un Ventas Balss žurnāliste Līga Gabrāne.

Lūk, galvenie (bet tuvu ne visi) riski:

  • veselības problēmas VES darbības izraisīto zemo frekvenču un infraskaņu, vibrācijas, trokšņu dēļ;
  • telefonsakaru traucējumi VES tuvumā;
  • gaismas zibšņi un ēnas no turbīnu rotoru griešanās VES tuvumā esošajās dzīvojamajās mājās;
  • VES aizsargjoslā ierobežota jebkura būvniecība;
  • nekustamā īpašuma vērtības samazināšanās (iespējams, par 40%);
  • zaudējumi unikālajai ainavai, kultūrvēsturiskajiem objektiem, tūrisma attīstībai;
  • darbaspēka aizplūšana no VES parku zonas;
  • lauksaimniecības zemes izņemšana no aprites VES parku teritorijā;
  • zaudējumi meliorācijas sistēmām, un iespējams, gruntsūdeņiem;
  • kaitīgā ietekme uz faunu - putniem, dzīvniekiem, sikspārņiem u.c.
Lasi vēl

Komentāri (21)

  • -1
    Margrieta666 07.10.2020, 14:38:33

    Vajag projekta īstenotājus piespiest,lai garantētu vietējiem iedzīvotājiem elektroenerģiju ja ne par velti,tad par simbolisku maksu!

  • -5
    FerdinanTs. 07.10.2020, 15:23:31

    Žēl,ka Puzes pagastā neplāno būvēt šos lielos vēja ģeneratorus.Varēja blakus atstādinātā īpašumam - "Vecupēm"-kādu pārīti uzbliezt...

  • -2
    Elviss22 07.10.2020, 16:08:03

    Šie plānotie jau viņam piederēs.

  • -2
    Pilsēta 07.10.2020, 15:55:11

    Kopš kura laika kādam interesē iedzīvotāju viedoklis?

  • -11
    Lolibu 07.10.2020, 16:08:27

    Ļoti ceru, ka Ventspils dome ar Aivaru Lembergu priekšgalā pieslēgsies šai problēmai un arī mēs ventspilnieki netiktu apdraudēti no šiem vēja parkiem.

  • -2
    Janis Auzins 07.10.2020, 16:53:40

    Lolibu,
    Ko tu pīpē sirsniņ ?

  • -11
    Latvija pāri visām! 07.10.2020, 17:18:04

    Vajadzētu ierosināt kriminālprocesu pret novada domes vadību - visiem šiem dadžiem, par iespējamo korupcijas un interešu konfliktu, tāpat atļaujas došanu bez iedzīvotāju piekrišanas.

    Man savā laikā strādāja paziņa par ministra padomnieku, viņam uzreiz sāka piebraukt šie, propeleru biznesmeņi, ar piedāvājumu par lielu naudu viņus lobēt. Paziņa atteicās, būdams ļoti godīgs cilvēks, un ilgi tur nestrādāja...

    Ne jau bez personīgās ieinteresētības novada domes vadība deva atļauju lietās, kas pasliktina vides un līdz ar to dzīves līmeni novadā.
    Atceramies Atmodas laiku cīņu pret tml lietām un par ekoloģiju, laiks atkal atsākt šo cīņu pret apdraudējumu.

  • -9
    Pritchetts 07.10.2020, 17:51:28

    varētu ierosināt kriminālprocesu pret Kurzemnieku par covid-19 noliegšanu un sabiedrības apdraudēšanu

  • -4
    mernigors 07.10.2020, 20:11:53

    Ņemot vērā, ka novada domi ievēlēja apmēram 1/3 daļa balsstiesīgo vēlētājum, "kurzemnieka" ierosinājums par kriminālprocesu ir vietā. Tā ir interešu grupu vēlēta dome, tāpēc pilsoņu interesēm neatbilstoši lēmumi ir pieņemti jau vairākkārt. Un valstī jau ir TEC, kurš nestrādā ar nepieciešamo jaudu, jo ražošanas izmaksas, pateicoties neadekvāti dārgam ( interesanti kāpēc?) rekonstrukcijas procesam ir ļoti augstas. tagad tieši to pašu vēlas darī, uzliekot superdārgus vē'ja ģeneratorus.

  • -3
    T.Montāns 07.10.2020, 20:42:51

    Ja jau zaļā enerģija ir TIK kaitīga, tad lai visi protestējošie atsakās no elektrības pieslēguma un elektroprecēm. Savādāk tāda liekuliba sanāk. Kad tas notiks, tad noticēšu ka tas viss nav "apmaksāts" pasākums.

  • -3
    Kakadū 08.10.2020, 11:10:30

    Kāda vēl "zaļā" elektrība? Zaļš ir vienīgi vējš, bet viss pārējais - betona pamati trīsstāvu mājas augstumā, plastmasas turbīnas, izcirsti meži, lai tās varētu uzstādīt, aiztransportēt utt - nebūt nav zaļš. Tie ir milzīgi industriāli objekti nevis kaut kāds zaļš un dabai/videi draudzīgs propellerītis. Tu vispār stādies priekšā cik liels ir 250 m augsts ģenerators? Tās ir vairāk nekā desmit deviņstāvu mājas!

  • -3
    mernigors 07.10.2020, 21:16:43

    Zaļā enerģija nav kaitīga. iemesls ir cits - 80% iedzīvotāju ir svarīgs enerģijas tarifs, bet ar to esam galīgā pakaļā, tāpēc, ka vieniem liekas, ka sēžam uz krievu adatas, citiem nepatīk problēmas ar maksājumu bilanci, citiem svarīgi, ka enerģijas ražošanā ir valsts monopols(kāpēc gan ne), citi sava labuma pēc veic dārgas rekonstrukcijas, citi valsts uzņēmumā saņem tādas kompensācijas, kas sastāda valsts 1/3 daļas iedzīvotāju 10 gadu darba algas.

  • -4
    Kriska 07.10.2020, 21:21:19

    T.Montāna kungs, Latvijā jau ir n daudzums hidroelektrostaciju ( 3 uz Daugavas un ap 70 uz mazākām upēm sk. Latvenergo mājas lapā). Tā ka lielo ražotņu mums nav, domāju ka elektrības mums pietiek. Un kur vēl TECi. Es pret to, ka kāds pelnītos uz manas veselības rēķina.

  • -8
    Latvija pāri visām! 07.10.2020, 22:35:32

    varētu ierosināt kriminālprocesu pret Kurzemnieku par covid-19 noliegšanu
    ---
    agrāk diskusijās neredzētajam trollim Pritchetts der zināt, ka Kurzemnieks nenoliedz korona vīrusu esamību.
    Tā, lūk, mulķadesa.)

  • -8
    Latvija pāri visām! 07.10.2020, 22:51:16

    Ja nebūtu visu šo muhļīšanu,
    mums kā nelielai valstij bez metalurģijas un smagās mašīnbūves industrijas, kas
    ir lielākie elektroenerģijas patērētāji, bet apveltītas ar daudzām HES, vajadzētu būt vienai no vislētākām elektrības cenām.
    Bet ar to nevarētu pelnīties shēmotāji, tāpēc arī visas šīs afēras - OIK, vai dārgu propeleru uzspiešana.
    Vienkārši savādāk, pie normālas elektroenerģijas ražošanas un piegādes ķēdes šiem nebūtu kur iespraukties.
    Tātad - sākam dzejot, blablabla "zaļā" enerģija...un lūk, atkal ir niša.
    Tas ir ideāls bizness, kurā nedarbojas tirgus ekonomika, bet gan ideoloģija -"zaļā" , zilā vai vēl kāda kopā ar politisko lobēšanu.

  • -2
    LV 08.10.2020, 10:40:30

    Vietējiem un Ventspilniekiem - bezmaksas elektroenerģiju!
    Un var būvēt

  • -4
    Kakadū 08.10.2020, 11:12:34

    Idiotisms augstākajā mērā! Piekrītu, ka Ventspils novada domes vadība ir jāsauc pie atbildības par noziedzīgu rīcību pret saviem iedzīvotājiem!

  • -4
    Kakadū 08.10.2020, 11:14:45

    Un piekrītu arī viedoklim, ka šeit ir jāiesaistās Ventspils pilsētas domes vadībai, jo tas viss notiek pilsētas tiešā tuvumā, tas ietekmēs arī pilsētnieku dzīves kvalitāti! Kāpēc mums jāskatās uz tādiem industriāliem objektiem, kas 10 reizes pārsniedz deviņstāvu mājas augstumu?? Kāda būs infraskaņas ietekme uz cilvēkiem no tādiem milzeņiem?

  • -3
    Jeska 08.10.2020, 12:13:15

    Man tāds jautājums - kas vispār izdomāja ka mums viņi vajadzīgi ? Konkrēti - Vārds, uzvārds un cik saņem kukuli par to.

  • -3
    Kakadū 08.10.2020, 12:22:58

    Man šķiet, ka kaut kur lasīju, ka Popes pagastvecis Libkovskis par zemes pārdošanu vēja enerģijas attīstītājiem dabūja pusmiljonu eiro?

  • -3
    Latvija pāri visām! 09.10.2020, 15:59:26

    Visu cieņu G. Mertenai par redaktores sleju VB 9.09 šai sakarā -
    Zaļā vēja enerģija - meli.
    Īsi, kodolīgi un izsmeļoši.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: