Augusta beigās Zlēku evaņģēliski luteriskajā baznīcā notika īpašs dievkalpojums, jo amatā ieveda jauno draudzes padomi un revīzijas komisijas pārstāvjus, iesvētīja kroņlukturi un krucifiksu, bet draudzes mācītāju Jāni Kalniņu sveica 30 gadu ordinācijas jubilejā.

Dievnamā kalpoja trīs garīdznieki - ne tikai Jānis Kalniņš, bet arī Liepājas diecēzes bīskaps Hanss Martins Jensons un Piltenes iecirkņa prāvests Kārlis Irbe. Bīskaps atgādināja, kādēļ ir svētīgi apmeklēt dievkalpojumos, bet Kārlis Irbe runāja par pateicību, norādot, cik tā ir nozīmīga ikdienas gaitās un attiecībās ar Dievu, jo Viņš ir Tas, kas dod mūžīgo dzīvību.

1884. gadā 26. maijā Līna Pāvelsone uzdāvināja dievnamam divus barokālā stilā darinātus misiņa lukturus. Lielāko no tiem 1982. gadā nozaga. Uzlūkojot tukšo kroņluktura vietu, baznīcas mecenātiem Zintai un Ģirtam Štekerhofiem radās doma uzdāvināt jaunu gaismekli. Izrādījās, ka tas nav tik vienkārši, jo Latvijas metālmākslinieki varētu izgatavot kroņlukturi, bet izmaksas būtu ļoti augstas. Laimīgas sakritības dēļ draudzes mācītājs un ērģeļbūvētājs Jānis Kalniņš jūlijā strādāja Krakovā, kur atrodas Polijas pazīstamākā misiņa izstrādājumu, tostarp arī lampu izgatavošanas firma "Aladyn". Šajā uzņēmumā tad arī tapa lielais, greznais barokālais kroņlukturis ar 42 spuldzēm. Turpat tika iegādāts arī jauns altāra krucifikss. Tādā kārtā tradīcija turpinājās, jo arī iepriekšējais lukturis bija izgatavots Polijā. Štekerhofu ģimene finansēja kroņluktura iegādi un tā atvešanu no Polijas uz Zlēkām, kā arī sedza visus uzstādīšanas izdevumus.

Zinta un Ģirts ir gandarīti par to, ka viņiem visa ir gana un viņi var palīdzēt arī citiem. Ģimene, cik laiks to atļauj, aktīvi darbojas Zlēku draudzē, finansē koncertu rīkošanu, ar viņu gādību izdota grāmata par Zlēkām, bet pēdējais iemesls priekam ir iegādātais kroņlukturis un krucifikss.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -1
    Pilsēta 03.09.2020, 11:08:45

    Dievu nevar nopirkt

  • 0
    Kriska 03.09.2020, 12:58:21

    Kāpēc cilvēku tik mazs pulciņš?

  • -2
    Vilis Skuja IX 03.09.2020, 20:36:31

    Reliģija-opijs tautai.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: