Vēsturisko ērģeļu svētku ietvaros, Ugāles luterāņu baznīcā 2. augustā pulksten 19, notiks koncerts, kurš būs īpašs, jo tā apmeklētājiem tiks piedāvāta neatkārtojama pieredze, saklausot visdažādākās ērģeļu tembra nianses no Latvijā senākā instrumenta, ko pārvaldīs ārzemju viesis.

Koncertā muzicēs itāļu ērģelnieks un komponists Eiženio Marija Fadžiani. Programmā Nezināmā Itālija mūziķis piedāvās virkni baroka un klasicisma laikmeta itāļu komponistu ērģeļmūzikas paraugus, kas Latvijai līdz šim vēl nav bijuši labi pazīstami, turklāt klausītāji varēs pārliecināties arī par ērģelnieka izcilajām improvizācijas prasmēm koncerta noslēgumā.

Ērģeļu meistara Kornēlija Rāneusa 1701. gadā būvētais ērģeļu mehānisms Ugāles dievnamā ir viens no nozīmīgākajiem Eiropas kultūras kontekstā, jo ir senākais šāda veida instruments Baltijas reģionā, kas turklāt saglabājis savu oriģinālo skanējumu.

Ērģeļu lielo un mazo prospektu no liepas koka griezis Ventspils kuģu būvētavas meistars Mihaels Markvarts.

Ugāles baznīcā 20. gadsimta 90. gadu beigās mācītāja un ērģeļbūvētāja Jāņa Kalniņa vadībā aizsākās interjera iekārtu restaurācijas darbi, un 2005. gadā ērģeles svinēja savu otrreizējo piedzimšanu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: