Uzturlīdzekļu nemaksātāju kopējais parāda apmērs pret valsti šobrīd pārsniedz 320 miljonus eiro, informēja Tieslietu ministrijā (TM).

Ministrijā skaidroja, ka vairāk nekā 40 000 vecāku nepilda pienākumu uzturēt savus bērnus. Viņu vietā uzturlīdzekļi bērniem tiek izmaksāti no valsts budžeta, kas vidēji katru mēnesi sastāda 4,5 miljonus eiro, nodrošinot ar uzturlīdzekļiem aptuveni 40 000 bērnu.

Uzturlīdzekļu garantijas fonda administrācijas (UGFA) direktors Edgars Līcītis norādīja, ka tikai 25% no UGFA parādniekiem kārto savas saistības.

"Parādnieks, neatmaksājot viņa vietā no valsts budžeta izmaksātos uzturlīdzekļus, nepilda pienākumu ne tikai pret valsti, bet arī Latvijas sabiedrību kopumā, jo Uzturlīdzekļu garantiju fondam piešķirtie budžeta līdzekļi veidojas no sabiedrības locekļu godprātīgi maksātajiem nodokļiem. Faktiski pārējie sabiedrības locekļi pilda bezatbildīgo vecāku pienākumu. Šāda situācija nav pieļaujama, tāpēc TM sadarbībā ar UGFA pastāvīgi strādā pie jaunu risinājumu ieviešanas, kas spētu motivēt vecākus godprātīgi pildīt savu pienākumu, nokārtot savus parādus ar valsti, kā arī atstātu pēc iespējas mazāku negatīvo iespaidu uz valsts budžetu," skaidroja Līcītis.

Ministrijā arī uzsvēra, ka, lai sekmētu parādu atgūšanu no uzturlīdzekļu nemaksātājiem, parādnieku motivēšanai tiek ieviesti arvien jauni mehānismi. Piemēram, šī gada 1. jūlijā stājās spēkā regulējums, kas paredz atvieglotu parāda segšanas kārtību, proti, ja parādnieks divu gadu periodā nosedz savu pamatparādu, likumiskie procenti tiek dzēsti.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • -1
    Frīdis 03.08.2019, 00:11:49

    Super !!!!!! Pie mūsu valsts EM smadzenēm un ekonomiskās situācijas valstī , tas ir tikai normāli. Te lūk viens sīks piem. iz dzīves.
    Vienā no Ventspils nov. pagastiem dzīvo ģim. tajā seši nepilngadīgi bērni!!! Vīrs strādā 15km. attālā blakus pagastā gaterī un uz rokas of. mēnesī saņem 380 eur. Uz darbu dodas ar savu auto. Vīrietis uzpīpē , savu reizi savu šņabeli iejem. Nu kas ir 380eur. Būtībā tas ir tikai sevis uzturēšanai! Sieva izliek aiz durvīm.
    Nu lūk, tiek iesniegta prasība par uzturlidzekļiem. Un tie 600eur apmērā tiek arī saņemti..... tālāk ķēdes reakcijas - vīrietim tiek konfiscēts auto, līdz ar to tiek zaudēts darbs, ienākumu nav. dzīvesvieta nav...
    Nu jau šī būs trešā tuvojošā ziema kura tiks pārlaista ar plēvēm drapētā malkasšķūnītī , parāda apjoms fantastiski nereāls atdošanai. Gadījuma darbi , sēnes mežā , un tml, vien. iztikas avots. Bezcerība un izmisums un sapnis par vienvirziena biļeti prom no šīs valsts !

  • -9
    Kate 03.08.2019, 09:44:46

    Frīdi, Valsts jau nav atbildīga par to ka šis cilvēks bērnus ražoja kā sēnes pēc lietus, kā rezultātā cilvēks ir pats sevi iedzinis bezizejā. Tik kupla bērnu pulka audzināšanai ir jābūt stiprai ģimenei un stabiliem pamatiem. Man gan skumjāk par šo vīrieti šķiet tie seši bērni, kuriem jau kopš bērnības tiek atņemta drošības un stabilitātes sajūta.

  • -5
    Kate 03.08.2019, 09:47:22

    Liela daļa šīs parāda summas ir valsts vadības neieinteresētība un nemēģināšana sadarboties ar citām valstīm piedzenot parādus no citās valsīts strādājošiem.

  • 0
    karlito 03.08.2019, 10:19:23

    Frīda komentārā sieva izvēlējās dzīvot ar valsti nevis savu vīru....tas izdevīgāk....

  • 0
    J. Marčenko 03.08.2019, 10:25:29

    Vo haha

  • 0
    Latvija pāri visām! 03.08.2019, 11:03:51

    Man gan skumjāk par šo vīrieti šķiet tie seši bērni,
    ----
    Skumji par sieviešu visatļautību, kas mierā ar vīriem dzīvot negrib, bet alimentus iekasēt - labprāt, jo zina ka valsts uzreiz būs tās pusē.
    Šim vecim atliek tikai ārzemes un tad kādu naudiņu privāti rokās bērniem, ja nav vēl pofigs.

  • 0
    Aka 03.08.2019, 13:18:41

    Man viens jautājums: Vai mammas, kam atņemtas audzināšanas tiesības, kas dzīvo cepuri kuldamas, bērnus audzina bērnu nams vai omīte, arī maksā alimentus? Protams ,ka nē!!!!Bet strādājoša omīte par bērna audzināšanu saņem naudu no valsts, ka pašai pat nav jāstrādā...Bērnu nams izaudzina visus bērnus, bet pēc tam viņi atgriežas pie savām mammām - izlaidušies, ārzemes izbraukājuši, visus labumus izbaudījuši...Tikai nejauciet ar bāreņiem....

  • -1
    VAVI 03.08.2019, 14:28:34

    Nu jā...to mūsu valsts māk...skaisti runāt par demogrāfiju...ekonomiku...diemžēl runu līmenī viss arī beidzas.Ar vidusmēra algu vairāk par vienu bērnu nepavilksi.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: