Ideja par četru jaudīgu vēja ģeneratoru uzstādīšanu Popes pagasta teritorijā raisījusi interešu sadursmi starp uzņēmējiem, toskait SIA Jaunpope, un iedzīvotājiem, kas aktīvi iestājušies par unikālās dabas ainavas aizsardzību, kas iekļauta Latvijas ainavu dārgumu sarakstā. Briestošā skandāla ēnā nonākušas ietekmīgas Ventspils novada personas.

Šā gada jūnija sākumā saskaņā ar Vides pārraudzības valsts biroja (VPVB) lēmumu tika uzsākts četru vēja elektrostaciju (katras jauda 5,6 MW) ietekmes uz apkārtējo vidi novērtējums. Šīs elektrostacijas iecerēts izbūvēt Popes pagasta nekustamā īpašuma Sārce teritorijā. Pagājušajā piektdienā Popē notika sākotnējā sabiedriskā apspriešana saistībā ar iecerētās darbības ietekmi uz apkārtējo vidi. Uz tikšanos ar topošajiem būvniekiem – SIA 4WIND – ieradās vairāki desmiti popenieku, no kuriem lielākā daļa protestēja pret briestošo būvniecību. Iedzīvotāji iecerējuši izmantot tiesības līdz 10. jūlijam nosūtīt uz VPVB rakstisku viedokli, protestējot pret vēja ģeneratoru celtniecību.

Daudziem par lielu pārsteigumu celtniecībā ieinteresētā puse izrādījās SIA Jaunpope, uz kuras zemes Sārcē arī ir paredzēta to izbūve. Popiņi savā starpā runā, ka šīs kapitālsabiedrības vadība vēl pirms sabiedriskās apspriešanas sākuma vākusi parakstus par vēja ģeneratoru izbūvi. Tiesa, valdes priekšsēdētāja Ligita Indriksone šo lietu sauc par kapitālsabiedrības kopsapulces lēmumu, kurā, pēc viņas teiktā, piedalījās puse no 140 kapitāldaļu turētājiem, un viņi visi nobalsoja par.

Ligita Indriksone Popes iedzīvotājus informēja par to, ka 2018. gadā SIA Jaunpope iegādājusies 157 ha zemes no privātā zemes īpašnieka, no kura saimniecība agrāk šo pašu zemes gabalu ir nomājusi. Zemes īpašnieks izrādījās neviens cits kā Popes pagasta pārvaldes vadītājs Mārtiņš Libkovskis. Nopirktā zeme, pēc Indriksones sacītā, izrādījās nederīga graudaugu audzēšanai. «Sākām domāt, ko varētu iegūt no šīs zemes, un nolēmām iznomāt vēju ģeneratoriem,» skaidroja Indriksone. Turklāt viņa nepateica līdz galam taisnību, vēlāk Ventas Balsij jau skaidrojot, ka pārrunas par vēju ģeneratoru uzstādīšanu Sārcē ar kompāniju 4WIND iesāka jau iepriekšējais zemes īpašnieks Libkovskis. Diemžēl pats Libkovskis sabiedriskajā apspriešanā nepiedalījās, jo esot atvaļinājumā. Ventas Balss mēģināja Libkovski sazvanīt, taču tas diemžēl arī neizdevās. Indriksones skaidrojumi Popes iedzīvotājos raisīja lielu emociju gammu un aizvien jaunus jautājumus. No kurienes uzņēmumam, kas knapi savelk galus kopā, radusies nauda tāda zemes gabala iegādei? «Paņēmām kredītu bankā,» atbildēja Indriksone. Pēc nekustamā īpašuma aģentūras un finanšu iestāžu informācijas, lauksaimniecības zemes tirgus cena šobrīd ir vismaz 3000 eiro par hektāru. Iznāk, ka darījums saimniecībai izmaksājis teju pusmiljonu eiro! «Tas ir mūsu ieguldījums Latvijas ekonomikā!» norādīja Indriksone.

Popes iedzīvotāji iestājas pret vēja ģeneratoru uzstādīšanu, kas būs visjaudīgākie, kādi līdz šim Latvijā ir bijuši. Popiņi vēlas saglabāt unikālo ainavu savā apkaimē, kas ir iekļauta Latvijas ainavu dārgumu sarakstā. Popes kalns ir viena no augstākajām vietām novadā, ar savu senāko vēsturi. Vēl pavisam nesen, raugoties no Popes pilskalna virsotnes, skatiens varēja brīvi aizslīdēt līdz pašai jūrai, bet šodien šo skatu norobežo Kurzemes loka metāla konstrukcijas un elektropadeves vadi un jau esošie vēja ģeneratori. Vienīgo brīvo skatu tagad grib aizvērt ar milzīgajiem vēja ģeneratoriem augstumā līdz 240 metriem, kuru rotora diametrs ir 158 metri! «Tas nozīmē, ka no rītā uzlecošā saule man būs svītraina,» tēlaini izteicās viena no Popes iedzīvotājām. 4WIND pārstāvji ciniski atbildēja uz to tā: pie jums brauks tūristi, lai nofotografētos zem vēja ģeneratoru lāpstiņām!

Tikpat ciniski skan arī solījumi par jaunajām darba vietām un nodokļiem. Deviņus vēja ģeneratorus, kas jau uzstādīti Kamārcē un Platenē, apkalpo tikai seši cilvēki! Kas atteicas uz nodokļiem, tad uzņēmums 4WIND reģistrēts Rīgā, uz kurieni arī aizplūdīs nodokļu atskaitījumi. Iedzīvotājus tāpat uztrauc neziņa: Latvijā līdz šim tik milzīgu vēja ģeneratoru nav bijis, tādēļ arī to ietekme uz cilvēku veselību nav izpētīta. Pastāv bažas, ka ar četriem vēja ģeneratoriem 4WIND neapstāsies. Prezentācijas materiālos vienā no shēmām redzamas nevis četras, bet astoņas elektrostacijas.

Ventas Balss turpinās sekot līdz šai tēmai.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -1
    Cau 10.07.2019, 10:35:32

    Kā pagasta pārvaldes vadītājs varēja tikt pie tik liela zemes gabala?
    Šai visā pasākumā ir vairāki jautājumi, un vēl mazāk atbildes. Saprot jau visi ka šis pāsākums ir ļoti netīrs.

  • -1
    Cuca 10.07.2019, 15:59:19

    :D
    Šis citāts ir visfeinākais: «Tas ir mūsu ieguldījums Latvijas ekonomikā!»
    Prieks ka ir tik lieli mūsu tautas patrioti, ka pusmiljonu var atļauties ieguldīt mūsu kopējai nākotnei...

  • 0
    Guantanamo 25.10.2020, 21:41:35

    Jaunpopi beigu beigas uzmetis. Kreditu jau nespej atmaksat, ka janjem aiznjemums/-i no 4Wind. Piestastija pensionariem pilnas ausis Libkovskis kopa ar 4 Wind. Zhel, Bet tadi ir jasoda

  • 0
    mernigors 26.10.2020, 13:37:17

    Katram īstam pagastvecim ir gabaliņš pie ezera ar visu ezera daļu, gabaliņš pie dīķa, lauciņš pioe upes, gabaliņš meža malciņai, gabaliņš jūrmalā kāpās ar iespēju būvēties un divas min algas nākotnes nodrošinājumam. Tā tam būs būt. Un ne jau padomju vara tur vainīga, pat ne Putins vai Tramps, par Godmaņpapu nemaz nerunājot. Kad būsiet kārtīgi izvillojušies, tad vēl vienu gājienu vai braucienu ar plakātiem par novada amatpersonu neaizskaramību....Jautājums tikai- kam būrīti taisīt.....

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: