Šogad novada domes budžetā liela daļa naudas tiks tērēta Eiropas projektu ieviešanai, daudz naudas būs nepieciešams darbinieku algām, tās pietiks arī pabalstiem un brīvpusdienām.  

Darbs pie novada gada budžeta veidošanas turpinās. Visu aptuveni 60 struktūrvienību vadītāji domē iesnieguši savus plānus jau ar izdarītiem labojumiem un precizējumiem. Šajā nedēļā tās apkopotas, un sākotnējo kopainu skata Finanšu komiteja. Jau tagad ir skaidrs, ka no vairākām plānotām lietām struktūrvienībām būs jāatsakās, jo novads varēs atļauties tikai izdevumus iestāžu funkcionēšanai, bet attīstībai – tikai nedaudz.

Lauvas tiesu budžeta naudas prasīs ES projektu ieviešana. Nauda būs nepieciešama gan līdzfinansējumam, gan priekšfinansējumam – kredītu ņemšanai un kredītprocentu maksājumiem. Mucenieks lēš, ka šogad kredīti būs jāņem aptuveni 3 miljonu latu vērtībā.

Atvērtais iepirkums par Ventavas ciema ūdenssaimniecības sakārtošanu liecina, kas projekta izmaksas būs krietni augstākas nekā rēķinājuši projektētāji. Tas nozīmē, lai realizētu Ventavā abas ūdesnssaimniecības projekta kārtas, pašvaldībai papildus būs jāiegulda vismaz Ls 250 000. Līdzīga situācija būs arī ar Piltenes ūdenssaimniecības projektu. Pašvaldībai būs jālemj, vai atteiktie no projektu realizēšanas, vai ieguldīt papildus naudu. Šāda situācija radusies, jo kāpj būvniecības izmaksas.   

No prioritārajiem darbiem novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks min katlumājas sakārtošanu Ancē un siltumtrašu remontu Ancē un Ventavā. To, ka apkures katla nomainīšana ir efektīva, pierādījis Ugāles piemērs, tur apkures katls nomainīts pērn. Ancē pēc katla nomaiņas vajadzētu samazināties apkures tarifiem.

Tā kā pašvaldībā strādā aptuveni 700 darbinieku, lielu daļu budžeta naudas būs nepieciešama atalgojumam. Ieskaitot pedagogus, kuru algas tiek maksātas no valsts budžeta, atalgojumam vajadzīgi 3,9 miljoni latu. No tiem pašvaldības makā jārod 2,3 miljoni latu.

Novada dome labprāt īstenotu Izglītības pārvaldes izstrādāto atalgojuma sistēmu izglītības iestāžu darbiniekiem, taču pagaidām nav zināms, vai varēs to atļauties (šīs sistēmas ieviešanai papildus nepieciešami aptuveni Ls 100 000).  

Noteikti vismaz tikpat liels kā pērn būs sociālais budžets. Amatpersonas izvērtēs, vai pašvaldība varēs atļauties ieviest jaunus pabalstu veidus. Skaidrs, ka lielākā daļa naudas sociālajā sfērā būs nepieciešama GMI pabalstu nodrošināšanai, dzīvokļu pabalstiem un bērnu brīvpusdienām.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: