Sagaidot Latvijas jubileju, Popē notiks vēl nebijis pasākums “Popes muižas dzimtļaužu svētki”, kuru laikā ikvienam Popes muižas zemnieku dzimtas pēctecim būs iespēja precīzāk izzināt savas dzimtas saknes.

Sestdien, 20. oktobrī Popes muižas dzimtļaužu svētki tiks sākti ar dievkalpojumu plkst.10 Popes baznīcā un turpināsies ar Popes muižas dzimtļaužu konferenci vēsturiskajā Popes baznīckrogā, ko mūsdienās zinām kā Popes kultūras namu.

No plkst. 11 Popes muižas dzimtļaužu konferencē tiks piedāvātas dažādas vēstures tēmas, kas ļaus izprast popiņu izcelsmi un agrāko laiku dzīvi. Ar lasījumiem piedalīsies biedrības “Popes muiža” pārstāve Dace Sāmīte ar stāstījumu “Popes muižas vēsturiskā teritorija un robežas”, vēsturnieks un daudzu publikāciju autors Agris Dzenis ar lasījumu “Ziņas par Popes muižas zemniekiem 14.-19.gs.”, Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta vadošais pētnieks Muntis Auns ar lasījumu “Popes muižas iedzīvotāji un krogi 18.gs. beigās”, kā arī Latvijas vadošais demogrāfs Ilmārs Mežs piedāvās ieskatu tēmā “Popes un Ances pagasta uzvārdi 20.gs. sākumā – vietējie un ienākušie''.

Pasākuma laikā ikvienam Popes muižas zemnieku dzimtu pēctecim būs iespēja izzināt savas dzimtas saknes baznīcu grāmatās, izzināt dzimtas māju atrašanās vietu kartogrāfiskajos materiālos, apskatīt un izjust Popes muižas kultūrvēsturisko apbūvi.

Popes muižas vēsturiskā teritorija aptver tagadējos Popes un Ances pagastus, kā arī piekrastes ciemus - Lielirbi, Miķeļtorni un Lūžņu.

Popes muižas 1834. gada dvēseļu revīzijā reģistrētas 472 dzimtas ar katrai raksturīgu uzvārdu. Dažiem no uzvārdiem izcelsme ir rodama tieši Popes muižā.

Redzamākie no tiem ir: Angers, Asiķis, Aure, Belte, Bērents, Billeskalns, Boters, Brauče, Buntiks, Dubenlāže, Dūče, Erenštreits, Grīnpauks, Grīnpukals, Jaunaure, Jaunķierpe, Jorniņš, Kāgans, Ķierpe, Korše, Krinkels, Kroje, Kuike, Kumstik, Lāže, Lepste, Mazistabs, Mežupe, Nabels, Niedraks, Ofkants, Ostupe, Pāže, Spiņņe, Teibe, Tīle, Urga, Veckāgans, Vičaks, Virpadže un daudzi citi.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    Barons 16.10.2018, 20:17:44

    Iekš man muiž dzimtļauž neir,le zinat.
    Viss Brīv-līgum strādnek.To Vonung un Kost ar es do pa frei.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: