Šis 18. jūlija rīts Ventspils novada Popes pagastā sācies gaužām skumji, jo nodegusi viena no muižas senākajām ēkām. Popes muižas Facebook kontā rakstīts:

«Šis ir sasodīti skumjš rīts Popes muižā. Paldies visiem glābējiem un atsaucīgajiem līdzcilvēkiem par palīdzību, jo nelaimē nav cietušo. Naktī uguns ir nopostījusi Popes muižas vienu no centrālajām un senākajām ēkām - Popes muižas pārvaldnieka māju, tautā sauktu arī par Rennamu. Šobrīd ugunsnelaimes cēlonis vēl nav skaidri zināms, taču ir pamatotas aizdomas, ka to izraisījis viens no mājas iedzīvotājiem, kurš tobrīd atradies savā dzīvoklī stiprā alkohola reibumā.

Paldies dziesminieku festivāla "Vārti" dalībniekiem, kas tobrīd uzturējās blakus ēkā un ātri noreaģēja, izsaucot glābējus un no mājas evakuējot iedzīvotājus.

Stāsta Austrasbērnu radošās nedēļas muzikālā vadītāja Kristīne Locika: «Pēc pusnakts sēdēju muižas zālē un laboju notis, kad izdzirdēju laukā balsis - ugunsgrēks, ugunsgrēks. Izgāju laukā un ieraudzīju, ka nams jau deg pilnās liesmās, izsaucu ugunsdzēsējus. Vīrieši uzsāka cilvēku evakuāciju.»

Festivāla dalībnieks Imants Zemītis: «Pie ēkas gulēja vīrietis, kuru atvilkām no degošā nama, pēc tam devos ēkā un modināju cilvēkus. Kāda omīte necēlās, tāpēc atlauzu durvis un iznesu viņu no uguns. Ēka bija drausmīgā stāvoklī, neiedomājami, ka tādā dzīvoja cilvēki»

Viena no festivāla rīkotājām Dace Vašuka stāsta: «Nodegusī ēka ir muižas kompleksa pārvaldnieka māja, kura jau sen prasījās pēc vērienīgiem remontdarbiem, lai tajā droši varētu dzīvot cilvēki. Taču tajā bija apmetušies teju divdesmit iedzīvotāji, kuru iedzīve ugunsnelaimē izpostīta. Šobrīd apzinām viņu vajadzības un tuvākajā laikā informēsim sabiedrību par nepieciešamo palīdzību. Visticamāk, vajadzēs apģērbu un sadzīves priekšmetus. Šobrīd iedzīvotāji apmetušies pie radiniekiem vai paziņām.»

Dullo dauku festivāls VĀRTI šīs nedēļas nogalē notiks, kā ieplānots un arī festivāla apmeklētājus aicināsim atbalstīt bez mājām un iedzīves palikušos Popes iedzīvotājus.

Popes muižas pārvaldnieka mājas celtniecībai precīzu datējumu nav. Tā varētu būt senāka par 19. gs. Sākotnēji ēka bijusi simetriska. Ēkas rizalīta frontons ar vertikālā ovāla lodziņu bijis samanāms arī kādā 19. gs. vidū veidotā gleznojumā. Ēka jau 20. gs. pirmajā desmitgadē tika paplašināta, tai piebūvējot pagarinājumu ziemeļu galā un šauru izvirzījumu austrumu pusē. Ēka bijusi divstāvīga ar velvētiem pagrabiem. Ēkas fasāde bija rotāta ar aplikatīviem joniskiem kapiteļiem, kas darināti no koka un apmesti ar ģipša pārklājumu.

Līdz ar skolas izvietošanu muižas kungu mājā pārvaldnieka ēkā tika izveidoti dzīvokļi. Pēdējos gados apdzīvoti tika gandrīz visi ēkas dzīvokļi, kopskaitā vienpadsmit.

Salīdzinoši nesen ēkai tika uzklāts jauns dakstiņu jumta segums un bija cerības, ka tuvākajos gados būs iespēja sakārtot arī ēkas brūkošo fasādi.

Jāatzīst, ka pašvaldība jau vairākkārt ir informēta par ēkā ierīkotajām apšaubāmajām elektroinstalācijām, gadu desmitiem netīrītiem dūmvadiem un atsevišķu īrnieku aizraušanos ar alkoholu. Daži no dzīvokļiem bija avārijas stāvoklī. Ļoti ceram, ka visiem tiks atrastas jaunas dzīvesvietas un kopīgiem spēkiem tiks rasts risinājums Valsts nozīmes kultūrvēsturiskās ēkas saglābšanai.

18. jūlijā pusstundu pēc pusnakts Valsts policijā saņemta informācija par to, ka Popē deg dzīvojamā māja. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests vairākas stundas strādāja notikuma vietā, likvidējot liesmas. Savukārt Valsts policijas amatpersonas notikuma vietā aizturēja vīrieti, no kura dzīvojamās telpas, iespējams, ir izcēlies ugunsgrēks. Valsts policijā par notikušo ir uzsākts kriminālprocess un tiek skaidroti notikušā apstākļi, informēja Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Madara Šeršņova.

Lasi vēl

Komentāri (22)

  • 0
    keda 18.07.2018, 09:09:08

    NJaaa... skumji gan... Nez, kā tur ir ar kaut kādu valsts finansējumu šādām ēkām, ja cieš ugunsgrēkā?

  • 0
    Minkāns 18.07.2018, 12:37:26

    Es domāju, ka diezgan bēdīgi!

  • -8
    snaiperis999 18.07.2018, 14:23:45

    Nu nekāds briesmīgs zaudējums jau nav,kāds kāda okupantu laiku atlieka.

  • -8
    keda 18.07.2018, 14:54:07

    Mja, ja tas bija joks, tad neveiksmīgs, ja tā domā nopietni, tad bēdīgi par tevi kļūst vēl vairāk....

  • -10
    Jānis Kalniņš 18.07.2018, 18:51:25

    Pats esi okupantu laiku atlieka!

  • -3
    Jānis Kalniņš 18.07.2018, 18:50:50

    paldies Dievam, ka uguns nepārsviedās uz skolas ēku!

  • -5
    snaiperis999 18.07.2018, 19:39:05

    keda,nu tak bēdajaties uz nebēdu par to ēku,kura kādreiz piederēja mūsu senču mocītājiem un paverdzinātājiem.
    Īsta nelaime un tragēdija ir ugunsnelaimes Valdgalē,nevis kaut kāds grauzts,kuru sen jau vajadzēja līdz ar zemi nolīdzināt,kā arī visas citas vācu un kristiešu ēkas mūsu zemē.Ja kādam gribas par to teikt ka tās ir vēsturiska vērtība,tad lai iet ellē ar savu pārliecību.

  • -4
    snaiperis999 18.07.2018, 19:41:57

    Tu mazāk d..s,Jānis Kalniņš.

  • -10
    Latvija pāri visām! 18.07.2018, 23:56:34

    Devjatka, ja tavi senči ir bijuši vergi un moku kambaru viesi, tātad pratināmi noziedznieki,
    tad tā ir tikai un vienīgi tava un tavu senču problēma,
    ka tev ir acīmredzami slikta iedzimtība.)

  • -3
    snaiperis999 19.07.2018, 06:41:39

    Kurzemniek,ja runājam par tiem 700 gadiem,kuri bija šeit,Latvijā verdzības un moku gadi,tad mūsu visu senčiem toreiz bija divas izvēles.Vai nu vācu kungam bučot zābakus un citādi pielaizīties,vai nu vergot,kas pārsvarā arī bija.Tas viss bija kristiešu invāzijas rezultāts,kas vēl līdz mūsdienām ir cilvēkos atstājis nenormālas sekas,par ko liecina pazemības un zemošanās tendece.Jāsāk gandrīz domāt,ka tā novirze no normas ir gēnos latviešiem iezīdusies 700 gadu laikā.
    Un ko tu te visu laiku ģevjatko?Es taču tevi par sešinieku nesaucu,lai gan tu visu laiku kalpo un pazemojies kaut kam mistiskam.

  • -2
    snaiperis999 19.07.2018, 06:59:23

    Pats jau,Kurzemniek,droši vien atzīsti,ka gan vācu,gan krievu okupantiem bija moku kambari un citi represīvas sistēmas ,,instrumenti,, ,lai bailēs un pazemībā turētu pakļautos.
    Jāatzīst ir tas,ka,ja tēma ievirzās kristietības gultnē vai par Krieviju kā mums kaimiņos esošu nelaimi un agresoru,tad tu te ielien kā nožēlojams visa ļaunā aizstāvis,tādējādi normāliem cilvēkiem par sevi radot tikai nicinājumu un riebumu.
    Esi tu,Kurzemniek,nolādēts un izvāries savas sapņu grāmatas Bībelē pieminētā Ellē.Starp citu,ja tāds Sātans arī ir,tad tu jau sen esi kļuvis par tīkamu darbu darītāju viņam,un ja ir tāds tevis un tev līdzīgo iedomātais Dievs,tad sen jau tu esi viņam uzspļāvis un aptaisījis galvu,tikai savā trulumā un neciešamā spītībā tu to neazpzinies.

  • -10
    Tārps 19.07.2018, 07:26:20

    Snaiper999 Tu gadījumā neesi no tiem kuri uzskata ka neko no mūsu senču pagātnes nevajaga saglabāt mūsu nākamajām paaudzēm?Ja tā tad man tevis žēl.Arhitektūra būtu jāglābj no posta un iznīcības.Bet mūsu tautai jau laikam uz visu ir po**j.Jāā..un padomju laika celtnes vajadzētu nojaukt vai ne snaiper999Visu laiku biju domājis ka esi gudrāks....

  • -3
    snaiperis999 19.07.2018, 09:23:02

    ???,mūsu senču,kurus nolādētie kristieši dēvē par pagāniem,vēsture ir kaklakungu un viņu pakalpiņu izkropļota un cilvēkiem tiek pasniegta kā tumsonības laiks,lai gan patiesā tumsonība un stagnācija sāka iestāties līdz ar kristiešu invāziju mūsu zemē.
    Ja tev,???,ir tik ļoti jāpārdzīvo par kaut kādu muižas ēku,tad vari arī asaru nobirdināt.Tādas muižas kādreiz piederēja okupantiem,kuri paverdzināja latviešus,kuru patiesā mītnes zeme bija Vācija.No šejienes arī izriet mani uzskati par esošo tēmu un visu,kas saistīts ar kaut kādām it kā vēsturiskām celtnēm.Kur bija un ir visi nīdētāji,kad,ja tik tiešām vajag tādas ēkas saglabāt un arī pat restaurēt,ja jau esot baigā vērtība?Pilna
    Latvija ar visādu kungu un baronu ekām,kur mitinās bomžveidigi salašņas alkoholiķi.Atraduši te tagad vienu grēkāzi tajā grausta nodegšanā.Klauni bez titula savā nozarē.
    Domas par mani vari mainīt kaut katru dienu.Man gan tu esi parasts foruma dalībnieks ??? .

  • 0
    Tārps 19.07.2018, 09:39:28

    Mani snaiper piesaista un manai sirdij ir dārgs viss kas ir saistīts ar vēsturi un senatni.Es dvēselē esmu restaurătors.Un es ar tādām lietām nodarbojos jau 20 gadu.Tapēc es snaiper999.Uz to visu skatos savādāk.Un man viennalga kas tur ir dzīvojis un kā to kungu ir saukuši.Ēkad ir žēl.Ir sadezis ko nevar atjaunot.Var uztaisīt tikai no jauna.Bet tas būs tas pats kā cilvēks bez dvēseles.

  • -2
    snaiperis999 19.07.2018, 10:05:19

    Katram savi uzskati,savs skatījums uz notiekošo,uz pagātni,ko dēvē par vēsturi.Visu cieņu restauratoriem.Pats labprāt apskatu pilis un senas ēkas,bet uzskatu ka nav pamats par traģēdiju uzskatīt kaut kādas vecas muižas nodegšanu.Traģēdija būtu,ja līdz ar zemi nolīdzinātu Pokaiņu svētvietu.Kas attiecas uz tādu muižu,tad kaut kur žēl tie cilveki,kuri tur mitinājās,lai kādi viņi arī ir.

  • -10
    Latvija pāri visām! 19.07.2018, 10:21:23

    Devjatka, bļauri, savu žulti pataupi ellei.
    Tur varēsi lamāties mūžīgi, bet neviens tevi tāpat nedzirdēs.

    Un vēlreiz saku nejauc manus un normālu latviešu senčus - darbīgus kristīgus zemniekus ar taviem - acīmredzami pļēgurojošiem vergiem - muižu dedzinātājiem un nākamajiem boļševikiem.

    Jā, tādiem kā tev sPokaiņi īstā svētvieta.
    Tad jau tev jādedzina sveces un jāpielūdz āmurs katrā nepabeigtā padomjlaiku stroikā.)))

  • 0
    Elviss22 19.07.2018, 10:28:23

    Ēkas tiešām žēl, bet vairāk žēl to cilvēku, kuriem jādzīvo tādos apstākļos un nevienam tas neinteresē, galvenais tikai samaksā komunālos. Ventspils novada vadība un arī pagastu vadības ir pilnīgi tādās domās par sevi, ka ir īstākas pasaules nabas un pārējie ir tikai vergi viņiem.

  • -2
    snaiperis999 19.07.2018, 11:10:53

    Tevi,Kurzemniek,tālajā senatnē būtu ar divu bērzu palīdzību uz pusēm pārāvuši.Gan jau arī tagad tavs fināls tev būs pelnīts,jo tādi kā tu,labu galu neņem.Nu ir gan vārdu salikums-darbīgs kristīgs zemnieks!Vai pareizāk nebūtu-ar varu piespiests pieņemt svešu religiju,un izmisumā iedzīts,bezpalīdzīgs vergs,kurš vergo svešzemju kungiem.
    Tu,kristīgā atrauga,padedzini tik pats tās sveces savā baznīcā un neaizmirsti biežāk zem ceļiem kaut ko mīkstu palikt.

  • -10
    Latvija pāri visām! 19.07.2018, 12:33:58

    Tāpēc jau senčiem gāja labumā kristīgā ticība,
    lai tie neslaktētu cilvēkus un nelaupītu.
    Ne velti pēc kristietības atnākšanas un muļķīgās pretī spirināšanās izbeigšanas iestājās daudz mierīgākas un turīgākās dzīves laiks.
    Par ko liecina arheoloģiskie izrakumi.
    Tikai nacionāļi un boļševiki savās interesēs reanimēja mītu par nez kādu baiso paverdzināšanu.
    Tad jau mēs visi esam te paverdzināti, jo nodokļi jāmaksā vēl lielāki nekā toreiz.
    Protams, tava ateistiskā nacionālboļsevika viena smadzeņu rieva nav spējīga atgremot neko vairāk par šo vienu mītu.

  • -1
    snaiperis999 19.07.2018, 13:33:40

    Parunā parunā,tautas ienaidniek,gan jau atrausies kā kaka no pakaļas.
    Pirms kādu sauc par nacionālboļševiku,padomā kas pats esi,sviestā sagājušais kristieti un Putina režīma apjūsmotāj.

  • -10
    Latvija pāri visām! 19.07.2018, 15:46:34

    Nu re, neko darīt - tipisks nacionālboļševiks ateists
    ar kaujas saucieniem uz lūpām :)

  • 0
    Kurzemniece. 19.07.2018, 17:08:30

    ...un karstām desām padusē.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: