Nākamie soļi novada reformu virzienā būs dzīvokļu apsaimniekošanas jautājumu sakārtošana. Iedzīvotājiem, kuri līdz šim nav maksājuši par māju apsaimniekošanu, jārēķinās ar izdevumiem.

 Reformas, kuras novada domē bija plānotas ieviest oktobra mēnesī, veiksmīgi darbojas. Izveidota Finanšu nodaļa, centralizēta grāmatvedība, nupat domē atvērta arī apmeklētāju zāle.

Nākotnē deputāti plāno pieķerties komunālās saimniecības sakārtošanai. Joprojām nav zināms, vai tiks veidots jauns pašvaldības uzņēmums. Novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks neizslēdz iespēju, ka dzīvokļu apsaimniekošana visā novadā varētu tikt uzticēta jau esošajam pašvaldības uzņēmumam SIA Ugāles nami.

Mucenieks uzskata, ka savulaik Ugāles pagasta padomes solis, izveidojot pašvaldības uzņēmumu, bijis pareizs, tiesa, ne vienmēr uzņēmums darbojies veiksmīgi lielo iedzīvotāju parādu dēļ.

Pirms jauna pašvaldības uzņēmuma veidošanas vai arī SIA Ugāles nami stiprināšanas pagastu pārvaldēm būs jāsaved kārtībā sava saimniecība. Nebūtu prātīgi nodot to pašvaldības uzņēmumam ar kaudzi problēmām, kuras nav risinātas gadiem, pārliecināts domes priekšsēdētājs.

Īpaši daudz nesakārtotu jautājumu ir tieši dzīvokļu apsaimniekošanā. «Vairākos pagastos, piemēram, Usmā, Vārvē, arī Puzē, mums ir tik labi apstākļi dzīvošanai, ka nekas nav jāmaksā. Tā ir leiputrija,» saka Mucenieks.

Tāpēc nevar palīdzēt Usmas iedzīvotājiem, kuri domē vēršas pēc palīdzības, jo mājai tek jumts,– viņi gadiem neko nav maksājuši par apsaimniekošanu. Tāpat nevar palīdzēt tiem četriem Zūru ciema cilvēkiem, kuri rakstījuši iesniegumus ar lūgumu nomainīt dzīvoklī logus, ja viņi maksājuši vien 10 sant./m².

Sistēma bija jāsakārto jau laikus, norāda Mucenieks, un to vajadzēja organizēt pagastu pārvaldēm. Normāli būtu, ja aprēķinus veiktu par katru māju atsevišķi, nevis par visa pagasta ēkām kopā, kas tas daudzviet joprojām ir.

Jau rakstījām, ka novada dome pieņēmusi lēmumu par apkures, ūdens un kanalizācijas tarifu izlīdzināšanu, kas stājušies spēkā ar oktobri. Šobrīd tarifi atbilst reālajām izmaksām. Lielākajā daļā pagastu tas nozīmēja ievērojamu tarifu kāpumu. Pagastos, kur līdz šim privatizētu dzīvokļu īpašnieki par mājas apsaimniekošanu nemaksāja, jārēķinās, ka nākotnē būs jāatver maciņš.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: