Satraukta par to, ka ar diviem bērniem izlikta no dzīvokļa, Ventas Balsī vērsās Nadežda Kalneniece. Šobrīd ģimene dzīvo mežā, koka būdā, un ar bažām gaida ziemu.

Sieviete stāsta, ka pašvaldība viņus «kā suņus» izlikusi no dzīvokļa un šobrīd viņi apmetušies kādā būdiņā mežā, kur esot «necilvēcīgi apstākļi, nav, kur pagatavot siltu ēdienu bērniem, ir auksts, un ziema arī tuvojas». Kalneniece cer, ka ar Ventas Balss palīdzību savu problēmu atrisinās un pie viņiem aizbrauks «komisija, kas novērtēs mūsu dzīves apstākļus».

Sazinoties ar Ugāles pagasta pārvaldi atklājās, ka ģimene no dzīvokļa, ko pašvaldība tai bija piešķīrusi, izlikta ar tiesas spriedumu. Parāds, kas sakrājies par īri, bija iespaidīgs, bet pats dzīvoklis – šausmīgā stāvoklī, stāsta Ugāles pagasta pārvaldes vadītāja Helēna Boitmane. Dzīvoklī regulāri notikusi dzeršana, un tas nepanesami smakojis. «Tur valdīja neiedomājama cūcība. Šobrīd tajā dzīvoklī neviens cits negrib ievākties. Arī nemitīgi vaļā turētie logi pa šiem gadiem sakrāto smārdu nespēj mazināt,» – tā Kalnenieku ģimenes atstāto mājokli raksturo pārvaldes vadītāja.  Boitmane atklāj, ka tiesas lēmums par izlikšanu bijis jau pagājušajā ziemā, tomēr, cilvēcisku jūtu vadīti, pagasta darbinieki gaidījuši siltāku laiku.

Ģimenei piedāvāts dzīvoklis Māteru skolā, kur tā varētu dzīvot, arī nemaksājot īri. No šīs iespējas Kalneniece atsakās: «Tas taču ir džungļos un tālu, tur nav iespējams dzīvot.» Viņa ar saviem bērniem, kas nu jau ir pieauguši cilvēki, mitinās pussagruvušā būdiņā gleznainā vietā pie Svētes upes, trīs pieauguši cilvēki pāris kvadrātmetros. Uz gultai līdzīgas mēbeles kopā ar maziem, ņipriem, kā arī uz nāves robežas esošiem kaķiem guļ vienīgi meita Irita." Dēls un māte guļ uz krēsliem.

Saprotams, ka tagad, kad tuvojas ziema un aukstums, ģimene ir satraukusies. Citu dzīvesvietu viņiem nav izdevies atrast, jo Kalnenieces dzīvesveids ugālniekiem labi zināms. Grādīgo dzērienu lietošana, rupja lamāšanās un krimināla rakstura slava iet viņai pa priekšu. Labprātīgi viņu par kaimiņieni nevēlas neviens. Neskatoties uz to, ka Ugāles pagastā dzīvojamais fonds ir un dzīvokli varētu sameklēt, pašvaldībai nav pienākuma to darīt. Turklāt šeit ir runa par gadījumu, kad cilvēks pats neko nevēlas mainīt. Turklāt divi bērni, par kuriem sieviete žēlojas, ir jau 20 un 22 gadus veci. Boitmanes vērtējumā prioritāri ir sniegt palīdzību ģimenēm ar maziem bērniem, pensionāriem, kas nokļuvuši nelaimē un vismaz izrāda vēlmi uzlabot savus dzīves apstākļus.

Ventspils novada domes dzīvokļu jautājumu speciāliste Ārija Šauriņa apliecina, ka brīvas pašvaldībai piederošās dzīvojamās platības novadā ir. Neskatoties uz to, rinda uz dzīvokļiem Ventspils novadā tomēr arī ir. Brīvi dzīvokļi ir Ugālē, nedaudz arī Tārgalē. Taču novadnieki no citiem pagastiem uz Ugāli pārcēlušies tikai četros gadījumos. Pārsvarā rindā gaida tie, kas naudas trūkuma dēļ vēlas īrēt dzīvokli bez ērtībām. Visvairāk uz dzīvojamo platību gaida Vārvē, Zlēkās un Užavā.

Ventspils novada domes dzīvokļu jautājumu speciālisti skaidro, ka sociālisms ir beidzies. Cilvēkiem pašiem, ja vien tie neietilpst iedzīvotāju lokā, kam likums nosaka atbalstu dzīvokļu jautājumu risināšanā, jāgādā par dzīvesvietu.

Pašvaldības saistošie noteikumi par palīdzību dzīvokļu jautājumu risināšanā nosaka, ka palīdzība pienākas maznodrošinātām personām, kas sasniegušas pensijas vecumu vai arī ir darba nespējīgas invaliditātes dēļ. Tāpat pašvaldības dzīvokļu rindā var iestāties maznodrošinātas ģimenes, kuru apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns vai apgādājama persona, kā arī politiski represētās personas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: