Piektdien plkst.17.30 Ventspils Galvenajā bibliotēkā lekcija „Svētzīmes, kinētiskie objekti, kas attīra, sakārto, aizsargā”, kuru vadīs Brigita Ektemane.

Bijusī ventspilniece Brigita Ektermane šobrīd dzīvo Rīgā, glezno, vada meditatīvas mākslas nodarbības, kā arī lasījumus par senajām svētzīmēm.

Par sevi Brigita saka: „Šajā dzīvē esmu latviete. Ar ziemeļu dabu, skaistām vasarām un garām ziemām. Mans sākums ir lauku vientulībā starp kartupeļu un vaivariņu ziediem. Tur nebija krāšņu, brīnumainu ziedu, kurus esmu vienmēr apbrīnojusi, bet tas bija labs fons, lai mācītos krāsu valodu. Latviešu seno dievību zīmju pazinēja. Studēju latvisko dzīves ziņu, no kuras ikdienā tik maz palicis pāri. Pamazām man atklājas latviešu aizsardzības un svētzīmes, kuras iegleznoju savos darbos. Tieši zīmes un to simbolu izpratne ir viena no iespējām atgūt spēku, ticību un harmoniju, tās ir kā matrices, kas kosmisko enerģiju transformē dvēseles enerģijā.”

Savos ziedu un ainavu gleznojumos Brigita Ektermane bagātīgi apbur ar košām un dzīvespriecīgām krāsām, ko pati dēvē par "laimīgo krāsu gammu".


„Manu darbu sižetos ir gadalaiku noskaņas, ziedi, eņģeļi un latviešu senās svētzīmes.
Kad gleznoju sadzīviskā pasaule viegli aizpeld no manas uzmanības, es ieeju citā realitātē, kas ved sajūtās un pārdzīvojumos. Es cenšos gleznās ielikt prieku, gaismu, krāsainību, kas mums visiem brīžiem tik ļoti pietrūkst. Ja manī tā nav, cenšos negleznot,” tā savus darbus raksturo Brigita Ektermane.

Brigita Ektermane, dzīvojot Ventspilī, pasniegusi gleznošanu Mārītes Klušas mākslas studijā, kurai šogad apritēja 20 gadi. Viņas darbi līdzās citu studijas pasniedzēju un audzēkņu darbiem bija skatāmi plašajā studijas jubilejas izstādē teātra namā „Jūras vārti”.

Ieeja uz pasākumu bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: