19. oktobrī plkst. 13.00 teātra namā “Jūras vārti” viesosies nevalstiskais profesionālais teātris “Dirty Deal Teatro” ar izrādi “Drama Queen”, iepazīstinot ar ukraiņu aktrises un režisores Sofijas Meļņikovas pieredzi, izdzīvojot bēgļu gaitas, spilgtas emocijas un personīgās dzīves radītos pārdzīvojumus.

Šis reālā pieredzē balstītais stāsts aizsākās ar Krievijas iebrukumu Ukrainā un turpinājās ar bēgšanu no karadarbības skartās Harkivas uz Rīgu. “Tas ir stāsts par to, kā šis karš mani pārvērta par drāmas karalieni. Kā pārdzīvot bēgļu gaitas, bailes, vientulību, neizdevušos mīlestību un astoņus gadus ilgo attiecību izjukšanu? Izrāde - ceļojums balstīta manās bēgļu atmiņās, stāstā, par to kā Rīgā atradu sevi un emocionālajiem līkločiem ceļā līdz tam,” stāsta izrādes dramaturģe un galvenās lomas atveidotāja Sofija Meļņikova.

Īsi pēc pirmizrādes pagājušā gada decembrī teātra kritiķis Toms Čevers rakstīja: “Kaut arī neko nezinām par izpildītājas līdzšinējo radošo sniegumu, oriģināla ir viņas pieeja tekstam, kurā pretēji izrādes nosaukumam nav ne miņas no pārmēru melodramatiskiem žestiem. To raksturo šķietami neitrāla intonācija, brīžiem Sofija Meļņikova nervozi pasmaida, it kā runātais neattiektos uz viņu. Taču tajā pašā laikā viņa ir pilnīgi atraisīta un ļaujas ķermeņa atmiņā saglabātajām kustībām deju mūzikas ritmos. Varbūt šāda distancēšanās ir arī vienīgā iespēja publiskai refleksijai par nepastarpinātu un nesenu kara pieredzi. Tāpēc varam tikai bezpalīdzīgi iztēloties, kādus emocionālos resursus māksliniece mobilizē šīs pusotras stundas laikā. Lai arī izrādes veidotājiem visā tās garumā neizdodas noturēt spriedzi, kas atbilstu Sofijas Meļņikovas dokumentālā piedzīvojuma intensitātei, viņas atklātība ir atbruņojoši cilvēciska.”

Izrāde “Drama Queen” nominēta Spēlmaņu nakts balvai kā “Gada mazās formas izrāde.”

Izrāde ir iekļauta projektā “Latvijas skolas soma”, piemērota vecāko klašu audzēkņiem, kā arī ikvienam interesentam.

“Dirty Deal Teatro” (DDT) ir nevalstisks profesionālais teātris, kurā satiekas gan pieredzējuši, gan jauni režisori, dramaturgi, aktieri, horeogrāfi un citi skatuves mākslinieki, lai skatītājiem dotu jaunu, laikmetīgu teātra pieredzi. Tas tika izveidots 2007. gada vasarā, nelielai domubiedru grupai nolemjot veidot savu alternatīvu valsts teātriem. Šobrīd DDT repertuārā ir 25 izrādes, tajā skaitā arī iestudējumi bērniem un tiešraides izrādes.

Izrādi Ventspilī organizē SIA “Kurzemes filharmonija”. Pasākumu finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Ventspils valstspilsētas pašvaldība.

Biļetes var iegādāties “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās, kā arī teātra nama “Jūras vārti” un koncertzāles “Latvija” kasēs.

Informējam, ka publisko pasākumu laikā informācijas atklātības nodrošināšanai un publicitātei tiks veikta fotografēšana. Fotoattēli var tikt izvietoti teātra nama “Jūras vārti” mājas lapā un sociālajos kontos.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: