Ceturtdien, 12. oktobrī plkst. 19 teātra namā “Jūras vārti” ar Alvja Hermaņa iestudēto izrādi “Žižeks. Pītersons. Gadsimta duelis” viesosies Jaunais Rīgas teātris. Lomās Vilis Daudziņš un Kaspars Znotiņš.

Jaunais Rīgas teātris piedāvā divu mūsdienu spēcīgāko publisko intelektuāļu domu sadursmi. Slovēņu filozofs, neoliberālisma un politkorektuma kritiķis Slavojs Žižeks pret kanādiešu klīniskās psiholoģijas doktoru Džordanu Pītersonu. Kurš spēj pārliecināt vairāk – kreiso vai konservatīvo uzskatu piekritējs? Pirms dažiem gadiem Toronto notika viņu publiska diskusija, kura tika reklamēta kā gadsimta intelektuālā divkauja, tomēr šī konfrontācija nenotika, jo abi izvēlējās miermīlīgu taktiku. Tā bija kā boksa cīņa, kuras laikā neviens no bokseriem tā arī nedevās uzbrukumā. Jaunais Rīgas teātris izspēlēs to intelektuālo sadursmi, kuru visi gaidīja un toreiz tā arī nesagaidīja. Protams, izmantojot viņu pašu citātus un argumentus. Lai arī Pītersons un Žižeks aizstāv pretējas ideoloģijas, kā viens, tā otrs mēģina atbildēt uz jautājumu, kas nodarbina mūs visus, proti, kas ir dzīves jēga un laime, un kā uzskata aktieri – atbilde, iespējams, ir kaut kur pa vidu.

“Manuprāt, demokrātiskā iekārtā ir ārkārtīgi nepieciešami šie abi spārni – gan labējais, gan kreisais. Bet visu laiku jāseko līdzi, kurā brīdī parādās kaut kādas tirānijas, totalitārisma iezīmes gan no kreisās, gan labās puses,” spriež Pītersona lomas atveidotājs, aktieris Kaspars Znotiņš.

Teātra zinātniece un kritiķe Ieva Struka par iestudējumu rakstīja tā: “Lai arī Latvijas teātriem ir daudz kopīga, pēc šīs izrādes tu saproti, ka konkrētais darbs varēja tapt tikai un vienīgi Jaunajā Rīgas teātrī, tāpēc ka tikai un vienīgi te ir Kaspars Znotiņš un Vilis Daudziņš. Abiem ir viena teātra izpratne, viens talanta mērogs un viena līmeņa zināšanas un interese par to, kas notiek ārpus teātra sienām pasaules lielajās norisēs. Tomēr šitam ķeblītim ir trīs kājas, kā teiktu Alvis Hermanis. Proti, tam ir kompozīcija, kas to padara par mākslas darbu. Režisora pieskāriens šķietami tik “garlaicīgam” žanram kā dialogs par politekonomiku ir bijis ļoti no svara, tāpēc varu tikai ieteikt stāties rindā pēc biļetēm uz gadsimta dueli.”

Izrāde saņēmusi Latvijas sabiedrisko mediju gada balvu “Kilograms Kultūra 2022” kategorijā “Teātris” un ir starp “Spēlmaņu Nakts 22/23” nominantiem.

Izrādi organizē SIA “Kurzemes filharmonija” un finansiāli atbalsta Ventspils valstspilsētas pašvaldība.

Biļetes var iegādāties “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās, kā arī teātra nama “Jūras vārti” un koncertzāles “Latvija” kasēs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: