18. septembrī 80. dzimšanas dienu svinēja Ventspilī dzimušais komponists Imants Ramiņš. Lai godinātu mūziķi lielajā jubilejā, SIA “Kurzemes filharmonija” 10. novembrī organizēs īpašu koncertu koncertzālē “Latvija”.

Jubilejas koncertā komponista skaņdarbus izpildīs Valsts akadēmiskais koris “Latvija”, Liepājas Simfoniskais orķestris, solistes Laura Zariņa (vijole), Viktorija Majore (soprāns), Oksana Ņikitjuka (mecosoprāns) un diriģents Māris Sirmais.

Komponists un diriģents Imants Ramiņš dzimis Ventspilī 1943. gada 18. septembrī, bet jau 11 mēnešu vecumā zēns kopā ar māti un trim vecākajām māsām devās bēgļu gaitās. Četrus gadus vēlāk ģimene ieradās Kanādā, un tieši ar šo zemi arī visvairāk saistīts Imanta Ramiņa mūžs.

1962. gadā Ramiņš absolvēja Toronto Karalisko konservatoriju, iegūstot diplomu vijolspēlē, bet no 1966. līdz 1968. gadam Zalcburgas “Mozarteum” mācījās vijolspēli Cēzara Brēzgena klasē, kā arī apguva kompozīciju, diriģēšanu, bet, spēlējot orķestrī “Camerata Academica”, devās koncertturnejās un piedalījās skaņuplašu ierakstos.

Skaņu meistara Ramiņa darbi izskanējuši koncertzālēs, kas komentārus neprasa. Sarakstā ir Kārnegija zāle Ņujorkā, Kenterberijas katedrāle un Vestminsteras abatija Anglijā, Parīzes Dievmātes katedrāle, Santa Maria del Fiore Florencē un daudz kur vēl. Latvijas Radio arhīvā atrodams 91 Imanta Ramiņa mūzikas ieraksti, no kuriem lielākā daļa ir kormūzika. Ramiņa darbi Latvijā tiek atskaņoti, gan ierakstīti Latvijas Radio koris, Valsts akadēmiskais koris “Latvija”, Rīgas Doma meiteņu koris “Tiara”, kori “Ave Sol”, “Kamēr…”, “Muklājs”, “Spīgo” un citi.

Muzikoloģe Gunda Miķelsone par Imanta Ramiņa darbiem izteikusies tā: “Pat, ja skaņdarba attīstībā pavīd arī kāds tumšāks brīdis, tā vien šķiet, ka Ramiņa mūzikā gaisma līst, stiepjas un veļas pāri malām, un pats radītājs izbauda tās glabātāja un tālāknesēja lomu.”

Imants Ramiņš apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni (2007. gadā) un ar vienu no augstākajiem Kanādas apbalvojumiem – Kanādas ordeni (Order of Canada), kuru saņēma 2019. gadā. Kanādas latviešu komponistam ordenis piešķirts par ieguldījumu un sasniegumiem kā Kanādas mūziķim, komponistam un diriģentam.

Imanta Ramiņa 80 gadu jubilejas koncertu 10. novembrī plkst. 19.00 koncertzālē “Latvija” finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Ventspils valstspilsētas pašvaldība. Biļetes pieejamas biļešu tirdzniecības tīklā “Biļešu paradīze”, tostarp arī koncertzāles “Latvija” kasē.

Pasākuma laikā iespējama fotografēšana un video filmēšana. Iegūtie materiāli tiks izmantoti pasākuma publicitātes nolūkos, koncertzāles “Latvija” mājas lapas un sociālo tīklu kontos.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: