Jau nedēļas nogalē – 24. septembrī – teātra namā Jūras vārti varēs apmeklēt horeogrāfa Marko Gekes iestudēto laikmetīgā baleta izrādi Ņižinskis. Latvijas Nacionālās operas balets stāsta par izcilā dejotāja un horeogrāfa Vaclava Ņižinska dzīvi un daiļradi, bet vienlaikus arī atgādina un liek aizdomāties par daudz plašākām tēmām. Šī izrāde ir īpaša savā horeogrāfijas valodā.

Baleta izrāde atklāj Ņižinska dzīves nozīmīgākos brīžus uz skatuves un ārpus tās, parādot ciešo mākslas un neprāta saikni. Desmit gadus Vaclavs Ņižinskis (1890–1950) bija leģendārā Sergeja Djagiļeva vadītā Krievu baleta (Ballets Russes) vadošais solists un horeogrāfs. Viņa virtuozie lēcieni un androgīnā harisma apbūra skatītājus, savukārt viņa pārdrošās horeogrāfijas provocēja skandālus. Mūža pēdējos 30 gadus mākslinieks pavadīja garīgās veselības ārstniecības iestādēs.

Marko Geke ir viens no šobrīd pasaulē atzītākajiem horeogrāfiem. Pašlaik viņš ir Hannoveres baleta mākslinieciskais vadītājs, Štutgartes dejas kompānijas Gauthier Dance rezidējošais mākslinieks un asociētais horeogrāfs slavenajā Nīderlandes Dejas teātrī. Horeogrāfs veido jaundarbus vadošajām Eiropas dejas kompānijām, to vidū Parīzes operas balets, Vīnes Valsts balets, Bavārijas Valsts balets. Geke ir radījis vairāk nekā 60 darbus un saņēmis daudz starptautisku apbalvojumu.

Izrādi finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Ventspils pašvaldība. Biļetes nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs.

Šis priekšnesums liek domāt

Elza Leimane, Mātes lomas atveidotāja:

– Ar lielu prieku dodamies viesizrādēs – tas vienmēr ir gaidīts notikums, tā ir skatītāju atsaucība un siltums, ko izjūtam satiekoties. Šoreiz aicinu uz baleta izrādi Ņižinskis. Horeogrāfa Marko Gekes valoda ir unikāla. Iestudējums ir ļoti bagāts un piepildīts, demonstrējot iestudējuma kustību un valodu. Iespējams, ne visiem viegli uztverams – tu klausies valodu, kurā nerunā, bet tās skanējums ieintriģē. Marko Geke spējis sasaistīt mākslas un neprāta ceļu, paturot prātā visniecīgākās nianses, kas padara šo priekšnesumu skaistu. Lai arī izspēlētās desmit ainas nav ļoti garas, tās ir saturiski un emocionāli ļoti ietilpīgas. Šoreiz mūsu trupas sniegums ir atšķirīgs, līdz šim skatītāji nav pieraduši tā mūs redzēt. Iestudējums prasījis lielu darba atdevi no ikviena, lai apgūtu milzīgi ātro kustību valodu. Horeogrāfa Marko Geke uztvere un skatījums man ir ļoti tuvs. Raugoties viņa darbos, vērojot, kā kustas mākslinieki uz skatuves, brīžiem zūd sajūta, ka skaties uz cilvēku reālajā laikā, šķiet, ķermenis taču nespēj ko tādu izdarīt. Izrāde Ņižinskis ir ļoti emocionāls un izjusts priekšnesums. Tā liek daudz domāt un reizē arī apbrīnot.

Ar trauksmi piepildīta izrāde

Eidens Viljams Konefrijs, Ņižinska lomas atveidotājs:

– Šī iestudējuma tapšana man bija liels izaicinājums, tas bija ļoti sarežģīts process – daudz kustību, liels ātrums, žesti, teatrāli elementi. Izrādē izskan skaista Friderika Šopēna un Kloda Debisī mūzika, tomēr attiecības ar mūziku šajā iestudējumā veidojas nedaudz citādi nekā ierasts klasiskajā baletā – neveidojas viens veselums starp kustībām un notīm. Izrāde ir piepildīta ar trauksmi, ko atveido dejotāju ātrās roku kustības. Manis atveidotā loma ir ļoti emocionāla – uz skatuves tiek izspēlēts Ņižinska dzīvesstāsts, ar ķermeņa kustībām izdzīvojot dažādus brīžus. Manuprāt, iestudējums kļūst daudz vieglāk uztverams, ja ir zināms Ņižinska dzīvesstāsts. Skatītāji varēs noskatīties 10 ainas un 10 idejas, kas izpaudīsies dejā. Priekšnesums būs kaut kas neredzēts ar pilnīgi jaunu izpausmes veidu.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -2
    Kriska 19.09.2023, 19:39:05

    Zinot Nižinska dzīves stāstu, man rodas jautājums- vai būs skatītājiem vecuma ierobežojumi? Bet pēdējo IM notikumu fonā, es šaubos. Manā skatījumā - vajadzētu būt.

  • 0
    Nobody 20.09.2023, 01:30:43

    Kriska, Tu domā peņsiķus neielaist?

  • 0
    SIA "Kurzemes filharmonija" 20.09.2023, 10:15:37

    Labdien! Paldies par jautājumu. Latvijas Nacionālā opera un balets izrādei "Ņižinskis" ir noteikusi vecuma ierobežojumu un izrādi iesaka skatītājiem no 16 gadu vecuma, kas arī ir minēts mūsu mājas lapā un www.bilesuparadize.lv. Uz tikšanos teātra namā "Jūras vārti"!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: