Trīs augstskolu kopradītā emociju regulēšanas lietotne EMORI ieguvusi prestižo ''Red Dot Design Award'' kategorijā ''Zīmoli un komunikācijas dizains'' 2023. Lietotnes izstrādē piedalījās Ventspils Augstskolas lektore un pētniece Karina Šķirmante un studiju programmas ''Programmēšanas speciālists'' students Jānis Vīksne.

Latvijā radītā EMORI emociju regulēšanas lietotne ir trīs augstskolu – Ventspils Augstskolas, Latvijas Mākslas akadēmijas un Rīgas Stradiņa universitātes – kopdarba rezultāts, kurā iesaistīti bakalaura, maģistra un doktorantūras studiju programmās studējošie un viņu pasniedzēji. Saņemtā ''Red Dot'' dizaina balva ir nozīmīgs sasniegums starpdisciplinārajā augstskolu sadarbībā, kļūstot par pirmo augstskolu sadarbības projektu Latvijā, kas saņēmis šāda līmeņa dizaina balvu.

EMORI ir mobilās pašpalīdzības lietotnes prototips psihiskās veselības uzlabošanai. Lietotnes mērķis ir palīdzēt attīstīt cilvēka emociju atpazīšanas un regulācijas prasmes. Vienlaicīgi lietotne ir pētniecības platforma, kas ļauj iegūt un analizēt datus par Latvijas iedzīvotāju emociju regulācijas prasmēm. Lietotne papildināta ar ilustrācijām, tā ir interaktīva un intuitīva, piemērota plašai potenciālo lietotāju auditorijai. Satura izveidē iesaistīti veselības aprūpes speciālisti, dizaineri, un katras lietotnes iterācijas izstrādē iekļauta mērķauditorija. EMORI saturs ir klīniski aprobēts un empīriski pamatots.

Augstskolu iesaistītais personāls lietotnes izstrādē:

– Ventspils Augstskola: Lektore un pētniece Karina Šķirmante (programmatūras izstrādes darbs, tehniskās konsultācijas, sistēmas prototipēšana), pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmas ''Programmēšanas speciālists'' students Jānis Vīksne (programmatūras izstrāde un testēšana).

– Latvijas Mākslas akadēmija: Docente Liene Jākobsone, profesore Barbara Ābele, docents Matīss Zvaigzne, lektors Markus Rožkalns, funkcionālā dizaina maģistra programmas studentes Džūlija Ekuse (Trutiak) (procesa un interaktīvais dizains) un Sandra Sugako (satura strukturēšana un testēšana), grafikas un iepakojuma bakalaura programmas studenti Dārta Galiņa (UX/UI dizains) un Ričards Znutiņš-Znutāns (ilustrācijas un zīmola izveide).

– Rīgas Stradiņa universitāte: Profesore Kristīne Mārtinsone, lektore un doktorante Inese Paiča (lietotnes koncepcija, satura strukturēšana), maģistra studiju programmas ''Mākslas terapija'' studentes Maruta Linuža un Inga Iejava (satura izstrāde un pilotpētījumi), bakalaura studiju programmas ''Psiholoģija'' studente Jete Anna Balama (pilotpētījums). Lietotnes satura izstrādi šobrīd turpina doktora studiju programmas ''Psiholoģija'' doktorante Elīna Ieva Smule.

''Red Dot Design Award'' ir viens no lielākajiem dizaina konkursiem pasaulē, kurā ik gadu tiek saņemti aptuveni 20 tūkstoši pieteikumu. Konkurss notiek kopš 1955. gada un to organizē ''Design Centre Rhine-North Westphalia'', viena no vecākajām un slavenākajām dizaina institūcijām Eiropā. Apbalvojums tiek pasniegts tādās kategorijās kā ''Produktu dizains'', ''Komunikācijas dizains'' un ''Dizaina koncepcija''. Konkursa žūriju veido starptautiska neatkarīgo dizaineru un dizaina profesoru sastāvs. ''Red Dot'' norāda uz izcilu kvalitāti visā pasaulē.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Doktors 20.09.2023, 09:01:46

    Iespaidīgi!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: