27. oktobrī teātra namā Jūras vārti izskanēs koncertšovs ar leģendārās grupas Queen mūziku solista Riharda Saules izpildījumā. Grupas Queen mūzikas faniem šis koncerts sagādās neaizmirstamas emocijas.

Queen ir viena no visu laiku izcilākajām rokgrupām pasaulē, un tās radītā mūzika ir populāra arī šodien. Mūzikas projekts QueenTessence apvieno septiņus profesionālus un aizrautīgus mūziķus. Atšķirībā no tā saucamajām piemiņas grupām, kas kopē oriģinālos grupas dalībniekus un viņu izpildījumu, QueenTessence mūziķi ir pašpietiekami savā skatuviskajā izpausmē, viņu uzstāšanās ir emocionāla un patiesa. Mūziķi kopā ar klausītājiem izdzīvo katra skaņdarba stāstu – gan skaudru, kāds tas ir skaņdarbā Bohemian Rhapsody, gan koķetērijas pilno I Want To Break Free, gan bezrūpīgo Crazy Little Thing Called Love. Skanēs arī tādas populāras kompozīcijas kā The Show Must Go On, Love Of My Life, Save Me un citas.

Projekta QueenTessence centrā ir dziedātājs Rihards Saule, kas ir patiess atklājums ikvienam, kurš viņu redz vai dzird pirmo reizi. Rihards Saule, kurš tagad dzīvo Cēsīs, bet par savu dzimto pusi uzskata arī Tukumu un Saldus pusi, labprāt dalās ar citiem savā priekā un pārdomās. Savos koncertos viņš izvēlas runāt par lietām, kas šķiet svarīgas. «Viss ir vienkārši, bet cilvēki nevar pārkāpt pāri savam ego vai iedomātajiem rāmjiem. Ar savu piemēru es parādu, kā ir iespējams būt laimīgam, kā nedarīt pāri sev un pasaulei. Dzīve ir ļoti skaista, vienlaikus ļoti sarežģīta un vienkārša. Domāju, ka dzīves mērķis uz šīs pasaules ir būt laimīgam,» pārliecināts Rihards Saule, kura uzvārds izsaka viņa cilvēcisko būtību.

Vaicāts, kā nonācis līdz mūziķa profesijai, Rihards stāsta, ka mamma un omītes bērnībā daudz dziedājušas, līdz ar to satikšanās ar mūziku un dziesmu notikusi jau mazotnē. «Es bieži iztēlojos, kā es dziedu koncertos, zīmēju fantastiskus mūzikas instrumentus ar daudzām pogām un stīgām. Diriģēju iedomātus simfoniskos orķestrus, kad klausījos mūzikas ierakstus. Tāpat man patika iedomāties, ka spēlēju vai dziedu grupās, kad fonā skanēja Pērkona vai citu Eiropas grupu ieraksti. Es, protams, nesapratu vārdus, ja tās bija ārzemju dziesmas, bet mani ļoti iespaidoja pati mūzika. Tā vienmēr mani ir piepildījusi un darījusi priecīgu,» turpina Rihards, kurš savā dzīvē vienmēr centies sekot saviem sapņiem, kas palīdzējuši virzīt profesionālās izvēles.

Viens no mūziķa sapņiem, kas ticis arī sasniegts, ir bijis izpildīt Queen mūziku. «Man ir brīnišķīgi skatuves kolēģi, mūziķi, kas kopā ar mani dala prieku atskaņot šo mūziku. Mēs to darām no sirds, ko ļoti labi jūt arī koncertu apmeklētāji. Queen mūzika ir ģeniāla, tā ir ļoti skaista un pilna ar pārdzīvojumiem un dzīves skaudrumu. Pat šķietami draiskās dziesmas kā Crazy Little Thing vai I Want To Break Free zemteksts ir diezgan skarbs un pat sāpīgs,» bilst Rihards Saule.

Ir vairāki mākslinieciskās izpausmes veidi mūzikā, kurā Rihards darbojas. Spilgtākie ir solokoncerti (balss un ģitāra), kuros caur mūziku tiek atspoguļota dzīve. Otrs ir mūzikas projekts – QueenTessence, kuras mērķis nav atdarināt leģendāro grupu, bet gan dot klausītājiem pirmatnējo sajūtu, ko grupas Queen mūziķi ir ielikuši dziesmās un mūzikā. «Es šo mūziku izpildu ar sirdi, izpaužot savas patiesās emocijas un pārdzīvojumus. Šo vēstījumu, ko satur katra dziesma, mūsu grupa vēlas nodot klausītājiem. Queen mūzikas ģenialitāte nezudīs nekad, šo mūziku izpildām kā dzīvu, ļaujot klausītājiem izdzīvot stāstus, ko ietver katra dziesma. Un vēlreiz vēlos uzsvērt – mēs neatdarinām grupu Queen, mēs turpinām grupas izcilo dziesmu skanējumu,» norāda Rihards Saule, aicinot ventspilniekus atrast laiku un doties uz Jūras vārtiem, lai izbaudītu un līdzizdzīvotu Queen mūžam dzīvās dziesmas. «Domāju, ka vilšanās sajūta nebūs jāpiedzīvo nevienam,» saka mūziķis.

Vēl sevi mūziķis izmēģinājis akadēmiskās mūzikas jomā, uzrakstot vairākas lielformāta kompozīcijas simfoniskajam orķestrim, kā arī kompozīcijas, piemēram, Sonatīne klavesīnam un divām trompetēm. «Es ne dienu neesmu studējis Mūzikas akadēmijā, taču tas mani nav baidījis vai bremzējis manu radošumu,» atzīst Rihards. Pie popkultūras sasniegumiem var minēt dalību televīzijas projektā The Voice of Germany, kur Rihards bija izturējis visas atlases kārtas dalībai televīzijas šovā un bija jau parakstījis līgumu ar izpildītāju tiesību pārstāvošo kompāniju, taču kovids šī projekta virzību apstādināja.

Runājot par nākotnes plāniem, Rihards Saule atklāj, ka ļoti vēlas paša radīto mūziku ierakstīt: «Man ir pilns dators ar mūziku. Man ir viss nepieciešamais, lai ierakstus veiktu, taču... Es esmu tik pārņemts ar pasauli. Nopietni. Un tagad karš Ukrainā vēl... Es iestājos Zemessardzē... Karš neaizņem tik daudz laika, cik tas aizņem manas domas. Es sekoju līdzi notikumiem Ukrainā, man tas sāp, ļoti, ļoti sāp... Nezinu, varbūt man vajag šo laiku, ko es veltu sekošanai līdzi notikumiem frontē, investēt savas mūzikas ierakstos...»

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: