No 10. augusta teātra namā “Jūras vārti” būs skatāmas uzreiz divas izstādes – lielajā izstāžu zālē gleznotājas Lindas Zīveres izstāde “Maigums”, bet galerijā - Māra Upzara izstāde “Miers un kārtība”.

Gleznotāja Linda Zīvere ir absolvējusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Tekstilmākslas nodaļu (1987) un Latvijas Mākslas akadēmijas Monumentālās glezniecības meistardarbnīcu (1996), tomēr pirmos četrus kursus akadēmijā mācījās Tekstilmākslas nodaļā. Viņas pasniedzēji bija profesori Rūdolfs Heimrāts, Indulis Zariņš un Aleksejs Naumovs. Māksliniece ieguvusi Mākslas maģistra grādu. Izstādēs piedalās kopš 1987. gada, rīkojusi personālizstādes Latvijā un Dānijā, ir abu valstu Mākslinieku savienību biedre, šobrīd dzīvo Kopenhāgenā.

“Linda Zīvere daudzus gadus neatlaidīgi strādā abstraktās glezniecības jomā. Viņa nemēdz izklaidēt savu darbu skatītājus ar atraktīvām kompozīcijām, bet piedāvā nopietnības un klusuma caurstrāvotas gleznas, kuras iejūtīgu skatītāju mēdz apbalvot ar maiguma un klātbūtnes piedzīvojumu”, tā saka otras izstādes autors Māris Upzars. Savos darbos māksliniece risina cilvēka iekšējās pasaules jautājumus un to saistību ar Visuma kārtību. Upzars mēdz Lindas Zīveres darbu radīto iespaidu salīdzināt ar viduslaiku dziedājumu radīto nepārtrauktas lūgšanas sajūtu. Taču viņas lielformāta gleznās var būt arī liels iekšējs spraigums un nemiers, kas ne reizi vien ir pārņēmis pat palielas izstādes visu telpu: uzgleznotās formas var atgādināt milzīgi lielu otu šļakstienus vai izvirdumus, bet varbūt arī mistisku debesu vai zemes notikumu (arī rakstu vai zīmju) nolaišanos šajā vietā vai laikā.

Mākslinieks Māris Upzars aicina uz izstādi “Miers un kārtība” un pats sevi pieskaita to cilvēku pulkā, kas tiecas pēc miera un kārtības, un viņš joprojām turpina tos meklēt, jo katru reizi, kad rodas sajūta, ka ir izdevies tiem pietuvoties, pēc brīža nākas sev atzīties, ka ilgotais mērķis atkal ir tālu. Jau grieķu domātājs Plotīns runāja par to, ka cilvēks nespēj palikt savas apziņas sasniegtajos augstākajos stāvokļos. Pēc katras šādas virsotnes seko kritiens, lai neapstātos cilvēka apziņas attīstība. Iespējams, ka nepārtraukta kustība ir cilvēka esības raksturīgais stāvoklis. Tādēļ mums nav iespējas ilgāku laiku uzkavēties savu sasniegumu saulainajā atmosfērā. Lai nezaudētu saskari ar realitāti, sasniedzot kādu meistarības pakāpi, pēc iespējas ātri ir jāatgriežas mācekļa lomā. Mums nepieciešami iekšēji orientieri, kas ļauj nepazaudēt sevi arī pilnīgā tumsā vai biezā miglā. Situācijā, kad gaismas avots ir mierīgs un veidojas formveides likumībām atbilstoša gaismēna, kas visas telpiskās formas padara redzamas, mēs varam nojaust savu vietu pasaules telpā un saprast, kur ir „augša”, un kur – „apakša”. Tas mums sniedz pasaules kārtības sajūtu un ļauj justies droši un mierīgi.

Māris Upzars absolvējis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas dekoratīvās tēlniecības nodaļu (1987), mācījies Latvijas Mākslas akadēmijā Tekstilmākslas un Glezniecības nodaļās. 1997. gadā Upzars absolvējis Induļa Zariņa monumentālās glezniecības meistardarbnīcu, 2017. gadā ieguvis Mākslas maģistra grādu, izstādēs piedalās kopš 1991. gada, sarīkojis 17 personālizstādes.

Izstādes organizē SIA “Kurzemes filharmonija”, atbalsta Ventspils valstspilsētas pašvaldība.

Tikšanās ar māksliniekiem teātra namā “Jūras vārti” notiks 18. augustā plkst. 17, bet izstādes būs skatāma līdz 17. septembrim.

Informējam, ka publisko pasākumu laikā informācijas atklātības nodrošināšanai un publicitātei tiks veikta fotografēšana un/vai video filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti teātra nama “Jūras vārti” mājas lapā un sociālajos kontos.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: