Galvenajā bibliotēkā 2. martā, plkst. 12 notiks ceļojošā fotoizstādes ''Baltijas dziļjūra'' atklāšanas pasākums. Krāsainās zemūdens pasaules iepazīšanai, LIFE REEF projektā  ir izveidota ceļojoša fotoizstāde ''Baltijas dziļjūra''. Fotoizstāde piedāvā aplūkot Baltijas jūras dzīļu krāšņumu, tās augus un dzīvniekus.

Fotoizstādes apmeklētājiem tiks piedāvāts atklāt dažādas lietas pārsteidzošajā Baltijas jūras pasaulē. Nav daudz cilvēku, kas savām acīm redzējuši šādu skatu Baltijas jūrā. Varbūt tikai jūras pētnieki un profesionāli nirēji. Izstādē aplūkojamas zemūdens skābekļa ražotājas sārtaļģes un ūdens dzidrības veicinātāji – gliemenes un jūraszīles. Ne mazāk interesanta jūras iemītniece ir Baltijas jūrā visbiežāk sastopamā medūza - ausainā aurēlija.

Teju nevienu vienaldzīgu neatstāj krāsainie taukzivs, jūras dzeloņgalves, plekstes un četrragu buļzivs portreti. Taukzivs un jūras dzeloņgalves nozveja zinātnisko pētījumu zvejas tīklos bija pārsteigums arī pašiem pētniekiem pirmajā teritoriju izpētes ekspedīcijā.

Fotoizstāde iepazīstina arī ar svešzemju invazīvām sugām Ķīnas cimdiņkrabi un apaļo jūrasgrunduli, kā arī tā ''uzkodu galdu'' – laukakmeņus, kas apauguši ar Ziemeļu ēdamgliemenēm un jūraszīlēm.

Pārvalde LIFE REEF jeb ''Jūras aizsargājamo biotopu izpēte un nepieciešamā aizsardzības stāvokļa noteikšana Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā'' īsteno kā vadošais partneris sadarbībā ar Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu ''BIOR'' un Latvijas Hidroekoloģijas institūtu.

LIFE REEF projekta laikā Baltijas jūras akvatorijā plānots kartēt un izpētīt ES nozīmes īpaši aizsargājamos jūras biotopus Smilts sēkļi jūrā un Akmeņu sēkļi jūrā  4116 kvadrātkilometru platībā, kā arī izstrādāt zinātniski pamatotus ieteikumus piekrastes zvejas regulēšanai. Plašāka informācija par projektu pieejama interneta vietnē reef.daba.gov.lv.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: