Svētdien pirmo reizi koncertzālē Latvija izskanēs grupas Melo-M koncerts. Grupas mūziķis Kārlis Auzāns sniedza nelielu interviju pirms nedēļas nogalē gaidāmā koncerta.

Ventspilī nebūsiet pirmo reizi – jau iepriekš esat uzstājušies teātra namā Jūras vārtos, Pilsētas svētkos, bet pirmo reizi kāpsiet uz koncertzāles Latvija skatuves. Ar kādām izjūtām gaidāt svētdienas tikšanos ar Ventspils klausītāju?

– Mūsu trio, kura sastāvā ir akadēmiski trenēti mūziķi – Miķelis Dobičins, Kārlis Auzāns un Jānis Pauls – jūtas ļoti pacilāti par šādu iespēju uzstāties koncertzālē Latvija. Bijām jau gana daudz laba dzirdējuši no kolēģiem par Ventspils koncertzāli, paši arī plānojām kādreiz šeit nospēlēt koncertu, bet esam gandarīti un pateicīgi koncertzāles Latvija komandai par izteikto uzaicinājumu. 6. novembra koncertā spēlēsim mūsu labāko skaņdarbu izlasi, speciāli sagatavotu tieši šai koncertzālei. Esam koncertējuši un guvuši atzinību daudzās pasaules valstīs, bet, ikreiz uzstājoties Latvijā, jo īpaši tik modernā koncertzālē, kāda ir Ventspilī, esam patīkami saviļņoti. Izbaudīt koncertzāles sajūtu – tas mūsu trio būs kaut kas īpašs.

Melo-M jebkurai mūzikai, kas nonāk grupas rokās, piešķir savu skanējumu, savu īpašo stilu. Ko esat sarūpējuši Ventspils klausītājam?

– Esam sarūpējuši īpaši krāsainu, stilistiski bagātu koncertprogrammu. Mūsu grupas izvēlētais interpretāciju materiāls ir ļoti dažāds – tā ir popmūzika, rokmūzika, tautas mūzika, klasika, tāpat arī mūsdienu akadēmiskā mūzika. Mūsu trio šim koncertam sagatavojis plašu skaņdarbu amplitūdu, piedāvājot gan manis rakstīto orģinālmūziku, kas tapusi teātra izrādēm Liepājas teātrī, Dailes teātrī, kinomūzikai, gan arī latviešu komponistu mūziku (R. Pauls, J. Lūsēns, grupa Prāta Vētra), pasaules tautu mūziku (Zorbas deja, Āfrikāņu melodijas), popmūzikas hitus (Coldplay, Mumford and Sons) un pat rokmūzikas klasiku (Pink Floyd, Europe, Deep Purple). Repertuārs vienmēr tiek papildināts ar skaņdarbiem no paralēliem darbiem, tādēļ šoreiz Ventspils koncertā izskanēs divi aktuāli skaņdarbu fragmenti no Liepājas teātra izrādes Vairāk par dzīvi/Teātris un 1984. Vienmēr savas programmas esam balstījuši uz izteiktu melodiskumu, galu galā – Melo-M nozīmē melody mania, tieši tāpēc visu savu repertuāru balstām uz izcilām melodijām, kuras vienmēr paliek atmiņā un nekad arī neapnīk.

Vai nesen piedzīvotais pandēmijas laiks ir spējis ietekmējis jūsu daiļradi?

– Neapšaubāmi, pandēmijas laiks mums lika ļoti daudz ko izvērtēt un saprast, iemācīties pielāgoties. Esam aizvadījuši vairākus pandēmijai pielāgotus projektus, ievērojot visus epidemioloģiskos nosacījumus, proti, ir notikuši koncerti tiešsaistē, esam gājuši gājienā ar čellu trio, nepulcinot cilvēkus, bet ļaujot mūzikai skanēt. Protams, mums, kultūras cilvēkiem, tas bija ļoti smags laiks, izmantojām katru spraudziņu, kad vien varējām nākt klajā ar savu daiļradi. Bet, no otras puses, šis laiks mūs arī visus ļoti stiprināja, saliedēja, sniedza pārliecību, ka tas, ko mēs darām, ir pareizi un cilvēkiem vajadzīgi. Kopš atkal atļauta koncertēšana, to aktīvi arī darām.

Ko jums pašam nozīmē mūzika?

Tā ir visa mana dzīve. Nevienam nav noslēpums, ka mūzika spēj vienlaikus būt gan ļoti jaudīga, gan arī dziedinoša, tā spēj stiprināt katra cilvēka iekšējo pasauli. Ņemot vērā pašreizējo ģeopolitisko situāciju, redzu, cik liela nozīme ir mūzikai. Nesen iesaistījāmies kopīgā projektā ar Latvijā dzīvojošajiem Ukraiņu māksliniekiem. Gan ukraiņiem, gan mums šobrīd ir ļoti svarīgi uzstāties un dalīties ar savām izjūtām caur mūziku. Mūzika ir kļuvusi par atbalsta punktu, tā ļoti palīdz stiprināt cilvēka iekšējo pasauli un iekšējo kodolu, kam vienmēr jābūt stingram, nevis salocītam. Ir tik svarīgi nesabrukt ne tikai fiziskajā, bet arī garīgajā cīņā. Tādēļ arī mēs spēlējam pasaules izcilākās melodijas, izmantojot mūsu brīnišķīgos instrumentus – čellus. Mūsu sejas ir mūsu melodijas.

Grupa Melo-M sarūpējusi ventspilniekiem īpaši krāsainu, stilistiski bagātu koncertprogrammu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: