Ventspilnieki iesaistījušies ierakumu sveču izgatavošanas akcijā Ukrainai. Akcijā piedalās gan atsevišķi iedzīvotāji, gan uzņēmumi. Ierakumu sveces tapa vienā no uzņēmuma Kurzemes granulas angāriem.

«Mūsu pilsētā ar iniciatīvu izgatavot ierakumu sveces Ukrainai nāca klajā luterāņu un baptistu baznīcu draudzes. Divas draudzes apvienojušās kopīgā lietā un vērsušās pie draudzes locekļiem un citiem iedzīvotājiem ar lūgumu nest uz Ukrainas palīdzības centru Andreja ielā 11 sveču pārpalikumus,» stāsta Ventspils ukraiņu biedrības Kobzar priekšsēdētāja Marija Antonova.

Ierakumu jeb blindāžas sveču izgatavošanai nepieciešamas skārda bundžas, kartons un parafīns. Viena šāda svece deg četras piecas stundas. Tā dod siltumu, gaismu, uz tās var gatavot vai sildīt ēdienu. Ventspilnieku darinātās ierakumu sveces tiks nogādātas uz fronti Ukrainā. Ventas Balss pagājušajā sestdienā vēroja ierakumu sveču izgatavošanas procesu, kas notika vienā no Kurzemes granulas uzņēmuma noliktavu angāriem. Savā brīvdienā šeit bija sapulcējušies vismaz 30 uzņēmuma darbinieki, ieskaitot valdes priekšsēdētāju izpilddirektoru Māri Petrovski. Daudzi bija atnākuši ar visām ģimenēm – sievu, bērniem un mazbērniem.

«Kopš pirmajām kara dienām esam iesaistījušies palīdzības sniegšanā Ukrainai. Sākumā tā bija cilvēku pārvešana no Polijas–Ukrainas robežas uz Latviju, viņu izvietošana Ventspilī. Vēlāk iesaistījāmies produktu un citu preču piegādē Ukrainā. Šobrīd aktīvi meklējam iespējas uz Ukrainu nosūtīt medikamentus un medicīnas preces. Tuvojoties ziemai, aktuāls kļūst gaismas un siltuma jautājums, esam izsludinājuši ierakumu sveču izgatavošanas akciju,» stāsta Māris Petrovskis. Viņš pats personīgi daudzas reizes vedis humānās kravas tieši uz Ukrainu. Nereti tas bija saistīts ar reālu risku dzīvībai. Uzņēmums ziedoja degvielu transportam, kas veda bēgļus vai nogādāja kravas Ukrainā.

Aicinājumam izgatavot Ukrainai ierakumu sveces uzņēmums Kurzemes granulas atsaucās viens no pirmajiem. Viņu atbalstīja sveču fabrika Diana Sveces, kas ziedoja aptuveni 400 kilogramus parafīna. Savukārt uzņēmums Kalmeta piešķīra – daļēji kā ziedojumu – skārda bundžas. Kartonu pietiekamā daudzumā palīdzēja sagādāt Ventspils labiekārtošanas kombināts, atļaujot izmantot pilsētas atkritumu šķirošanas laukumos savāktās kartona kastes.

Ierakumu sveču ražošana sākas ar kartona kārbu sagriešanu šaurās lentēs, kuras pēc tam sarullē pa visu skārda kārbu. Kartona lentes galus atstāj laukā no kārbas, lai veidotos tā saucamā sveces dakts. Pēc tam skārda bundžu ar tajā salocītu kartona lenti piepilda līdz malām ar kausētu parafīnu. Tā sildīšanai un kausēšanai izmanto mucu, kuru silda ar gāzes degli. Otru parafīna mucu silda ar elektrību. «Parastos apstākļos mucā tiek sildītas detaļas,» skaidro Petrovskis.

Lai varētu ķerties pie sveču izgatavošanas, parafīnu sāka sildīt un kausēt iepriekšējā dienā. Vienā skārda bundžā ietilpst 235 grami parafīna. No 400 kg parafīna var izgatavot aptuveni 1700 ierakumu sveces. «Ierakumu sveču izgatavošanas tehnoloģija aizgūta no interneta. Šobrīd ar to daudzi nodarbojas,» stāsta Petrovskis.

Kurzemes granulu angārā bija jaušams emocionāls pacēlums un saliedētības gars. Uz jautājumu, kāpēc savā brīvdienā esat šeit, skanēja viena un tā pati atbilde: «Gribam darīt kaut ko Ukrainas labā.»

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Pornieks 10.03.2023, 15:31:25

    https://www.lsm.lv/raksts/zinas/arzemes/10.03.2023-latvietis-ukrainas-fronte-dala-ierakumu-svecu-uztaisitas-nepareizi.a499860/?utm_source=inbox&utm_campaign=news&utm_medium=frontpage

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: