Trešdien, 25. maijā,  plkst.16 visi interesenti aicināti apmeklēt Ventspils valstspilsētas galvenās arhitektes Daigas Dzedones lekciju ''Jaunais Eiropas Bauhaus un Ventspils'', kas norisināsies Ventspils Galvenajā bibliotēkā. 

''Jaunais Eiropas Bauhaus'' ir vides, ekonomikas un kultūras iniciatīva, kas savieno dizainu, ilgtspējību, pieejamību un investīcijas, lai sasniegtu Eiropas zaļā kursa mērķus. Projektu 2020. gadā izsludināja Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula van der Leiena.

Bauhaus pamati meklējami pagājušā gadsimta 20. gados. Sākumā tā bija arhitektūras, mākslas un rūpniecības skola, kas iezīmēja visa 20. gadsimta arhitektūras un dizaina pamatprincipus. Austrumeiropā Bauhaus principus aizstāja padomju modernisms un tipveida guļamrajoni. Padomju mantojums ir neatņemama mūsdienīgas Latvijas pilsētvides daļa, tāpēc dzīves kvalitātes, pieejamības, dizaina un vides uzlabošana ir aktuāls izaicinājums arī Latvijai un Ventspilij.

Arhitekte Daiga Dzedone uzsver, ka ''Ventspilī vērtīgo cenšamies saglabāt sākotnējā veidolā. Daudz strādājām, lai radītu izpratni, vēlmi vērtības saglabāt.''

Ventspilī ieguldīts daudz darba, lai taptu jauni, kvalitatīvi, mūsdienīgi arhitektūras objekti. To vidū noteikti minams Zinātnes centrs VIZIUM, kam būs jāiznes divas slodzes - viena kā Zinātnes centram, otra kā Ventspils vizītkartei - būvei, kas demonstrē pilsētas ambīcijas, spējas un iespējas. Ar nepacietību tiek gaidīta Gāliņciema sabiedriskā centra ēkas būvniecības pabeigšana, jo cerams, ka jauno Gāliņciema bibliotēku apmeklēs ne tikai lasītāji un vietējie iedzīvotāji, bet arī tūristi no Latvijas un ārvalstīm, lai apskatītu unikālo un eleganto projektu.

Pasākumu organizē Europe Direct Ventspils, kura darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: