Sestdien teātra namā Jūras vārti viesosies Valmieras Drāmas teātris ar Tenesija Viljamsa drāmu Ilgu tramvajs Edmunda Freiberga režijā. Tā būs sezonas noslēguma izrāde. Lai arī teātra sezona pietuvojusies izskaņai, nekas nebeidzas – jau jūnija sākuma teātramīļus sagaida pārsteigums.

Valmieras Drāmas teātrī iestudētā Tenesija Viljamsa luga Ilgu tramvajs Edmunda Freiberga režijā maksimāli cenšas ievērot tradīcijas, un šī izrāde varētu būt saistoša klasisku izrāžu mīļotājiem. Režisors piegājis šim darbam ārkārtīgi rūpīgi, toleranti un skrupulozi, ar lielu pietāti pret aktieriem. «Esmu pārliecināta, ka katrā sievietē mīt kaut kas nedaudz no Blanšas – alkas pēc mīlestības, mūžīgais mīlestības trūkums, nodevības garša. Galu galā – laikam jau visas esam piedzīvojušas melus, kas Blanšu, kā zināms, kā ļoti trauslu personību ārkārtīgi ietekmē. Es noteikti neidealizēju savu varoni, tomēr caur viņas tēlu gribu pavēstīt, ka nekad nevajag zaudēt ticību mīlestībai, nevajag zaudēt cerību. Ilgu tramvajs neliks savam skatītājam sagaidīt no pazīstamā sižeta kādu negaidītu pavērsienu, bet ļauties pārdomām par mūžīgo tēmu gan,» stāsta Valmieras Drāmas teātra aktrise, Blanšas lomas atveidotāja Ieva Puķe. Aktrise vienlaikus arī atzīst, ka šīs lomas, kas ir zināmākā no 20. gadsimta klasikas, atnākšana pie viņas nav bijusi viennozīmīga – pieņemot šo izaicinājumu, bijis vienādi viegli un grūti: «Iespējams, Blanša ir daudzu aktrišu sapņu loma. Par sevi laikam tā neteiktu, jo man nekad nav bijis vienas sapņu lomas. Biju pārsteigta, saņemot piedāvājumu šīs lomas atveidei, bet vienlaikus arī ļoti pateicīga par šādu iespēju,» atzīst Puķe, piebilstot, ka ir neizsakāms prieks atkal – pēc divu gadu kovida pandēmijas ierobežojumiem – atgriezties uz skatuves un iepriecināt savus skatītājus. «Ar lielu prieku dodamies viesizrādēs, un tikšanās ar Ventspils skatītāju mums vienmēr ir īpaša,» tā Puķe.

Jūras vārtu teātra sezona pietuvojusies savai izskaņai. Lai arī pandēmijas ierobežojumi nepārtraukti likuši par sevi manīt, kopumā, kā atzīst teātra nama Jūras vārti kultūras projektu producente Anna Zagorska, sezona aizvadīta veiksmīgi. No 2021. gada septembra līdz 2022. gada maijam teātra namā aizvadītas 17 viesizrādes, vēl četras sagaidāmas jūnijā. «Par spīti kovidam teātra sezona bijusi daudzpusīga, piedāvājot gan lielu, gan mazu – tuvplāna – izrāžu formātus. Manuprāt, ir svarīgi rādīt skatītājam, cik plašs var būt teātra izrāžu spektrs. Sezonas noslēgumā piedāvājam Valmieras teātrī iestudēto Ilgu tramvaju, kas noteikti uzrunās klasisko izrāžu cienītājus – šī izrāde patiks tiem skatītājiem, kuri ar sentimentu atceras Drāmas teātra iestudējumu ar Antru Lieckalniņu galvenajā lomā. Edmunds Freibergs ir domājis par veco izrādi, iestudējot jauno. Lai arī izrāde ir trīsarpus stundas gara, nevajag no tā baidīties – lieliska iespēja izbaudīt klasisku dramaturģiju,» norāda Zagorska, kura vienlaikus aicina teātra mīļus neatslābt un sagaidīt jau nākamo teātra projektu – jaunu festivālu, kas Ventspilī pulcēs laikmetīgā teātra skatītājus un profesionāļus.

No 3. līdz 5. jūnijam teātra namā Jūras vārti un Ventspils pilsētvidē tiks realizēts jauns sadarbības projekts Teātra festivāls Nr. 1, kura mērķis ir iepazīstināt Kurzemes reģiona iedzīvotājus ar aktuālākajām laikmetīgā teātra mākslas norisēm Latvijā, kā arī pulcināt nozares profesionāļus, kopīgi domājot par skatuves mākslas nākotni, problēmām un iespējamiem risinājumiem. Kā pastāsta Anna Zagorska, festivāla ideja radusies, pateicoties četru sadarbības partneru – Ģertrūdes ielas teātra, Rēzeknes teātra Joriks, Dirty Deal Teatro un teātra nama Jūras vārti – vienotam redzējumam un vēlmei darboties kopā, lai nākotnē skatītāju vērtējumam nodotu ne vien izcilākos pašmāju laikmetīgā teātra darbus, bet arī daudzsološus dramaturģijas, režijas un horeogrāfijas piemērus no Austrumeiropas valstīm. Pirmajā Teātra festivālā Nr. 1 tiks izrādītas četras saturiski un žanriski atšķirīgas izrādes. Sestdien, 4. jūnijā, Rātslaukumā notiks Rēzeknes teātra Joriks izrāde Mans kaimiņš ebrejs Mārtiņa Eihes režijā, teātra nama Jūras vārti Jaunajā zālē – Dirty Deal Teatro izrāde jauniešiem Konklāvs, ko režisējuši Diāna Kondraša un Klāvs Kristaps Košins. Savukārt svētdien, 5. jūnijā, Annas ielas 11 pagalmā būs skatāma Andreja Jarovoja režisētā Ģertrūdes ielas teātra izrāde Pazaudētās dziesmas, bet teātra nama Jūras vārti Lielajā zālē – kustību izrāde Ļoti labas minūtes, ko veidojuši mākslinieki Elīna un Rūdolfs Gediņi, Krista un Reinis Dzudzilo.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: