Sestdien, 18. decembrī, plkst. 16 teātra namā ''Jūras vārti'' notiks mākslinieces Andas Lāces performance ''Pēc lēkmes'', kas skatītājiem tiks rādīta pirmo reizi.

Kad pret sienu sistā piere vēl asiņo, bet aizvien spēcīgāk pārņem viegls, saulains miers, tā performanci ''Pēc lēkmes'' raksturo idejas autore, māksliniece Anda Lāce.

Tas ir kinētiska sūkļu figūru objekta, gaismas un skaņas kopums. Uz skatuves Anda Lāce performēs kopā ar komponisti Oļesju Kozlovsku, kā arī ar mūziķiem Elīnu Saveļjevu (flauta) un Tomu Timofejevu (kontrabass). Tehnisko risinājumu autors ir Ansis Bergmanis.

Performances tapšana saistīta ar pieredzi, ko Anda Lāce guvusi ''Sansusī'' labklājības rezidenču programmā, ilgstoši strādājot Aknīstes psihoneiroloģiskajā slimnīcā. Darbam iedvesmojusi arī kolumbiešu rakstnieka Gabriela Garsijas Markesa ''Simts vientulības gados'' pieminētā ''vidējās istabas'' ideja, kuru māksliniece uztver kā paplašinātās brīvības telpu starp normālību un galēju ārprātu (un nāvi). Darba pamatā ir arī personisko un pasaules ''lēkmju'' pieredzes atblāzma.

Anda Lāce ieguvusi maģistra grādu, absolvējot Latvijas Mākslas akadēmijas Figuratīvās glezniecības Meistardarbnīcu. Apmaiņas programmā studējusi Mančesteras Metropolitēna universitātē. Personālās un grupu izstādēs Latvijā un ārvalstīs piedalās kopš 2003. gada, savukārt kopš 2010. gada notiek Andas Lāces performances.

Māksliniece vairākkārt nominēta Purvīša balvai. 2017. gadā izvirzīta Purvīša balvas finālam ar performanci ''Atindēšana''.

Sadarbībā ar komponisti Alisi Rancāni šogad tapusi instalācija ''Valsi dejo tā!''. Līdzīgi kā radot performanci ''Pēc lēkmes'', arī šim darbam ierosme gūta ''Sansusī'' labklājības rezidencē, tiekoties ar senioriem sociālās aprūpes centrā un iepazīstot drosmīgu, nedaudz neprātīgu, brīvu garu. Savukārt šī gada oktobrī, sadarbojoties ar vēl vienu jaunās paaudzes latviešu komponisti – Eviju Skuķi, Rīgā, Doma laukumā norisinājās Andas Lāces performance ''Grūti nošķirt, vai tā ir orģijas apjoma liekulība vai patiesi visi te pēkšņi kļuvuši labāki''. Tā radīta, reflektējot par un konfrontējoties ar Austrijas avangarda klasiķa Hermaņa Niča personālizstādi ''Orģiju un mistēriju teātris'' Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā un procesiem Latvijas sabiedrībā.

Andas Lāces performance ''Pēc lēkmes'' ir bezmaksas pasākums.

Pasākums paredzēts tikai vakcinētām vai Covid-19 pārslimojušām personām, uzrādot sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu. Bērniem, kuri sasnieguši 12 gadu vecumu, jāuzrāda Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāts, vai laboratorijas izziņa par pēdējo 72 stundu laikā veiktu negatīvu skrīninga testu, kas veikts izglītības procesa ietvaros. Bērniem līdz 12 gadu vecumam tests nav jāuzrāda.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    aga 13.12.2021, 20:35:17

    Afterkuncs vai/un formālisms. Tā ir visa šī performance.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: