2. jūlijā oficiāli sākušies XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, kas turpināsies līdz pat oktobrim. Svētkos piedalīsies 665 Ventspils bērni un gandrīz 200 novada skolēni.

Šī gada svētki ir neparasti. Šoreiz izpaliks došanās uz Rīgu, gulēšana uz matrača kādas galvaspilsētas skolas klasē, gari mēģinājumi, pošanās svētku gājienam un viss cits, kas parasti saistās ar dziesmu un deju svētkiem. Tomēr svētki notiek!

Tie galvenokārt norisinās videoierakstu formātā. Kā informē svētku koordinatore Ventspils pilsētā, Ventspils Jaunrades nama direktore Vita Hermansone, jau kopš maija kolektīvi, kas piedalās svētkos, izveidojuši videosveicienus, ko ikviens var noskatīties, apmeklējot Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku Facebook kontu. Izveidota arī īpaša svētku dalībnieku datu bāze, kurā uzskaitīts katrs kolektīvs un katrs dalībnieks. Šajos svētkos Ventspili pārstāv 38 kolektīvi no pilsētas skolām, Jaunrades nama un Kultūras centra, kā arī privātā deju studija Deguntiņš uz augšu. Svētku dalībnieku vidū ir koristi, dejotāji, vokālo ansambļu un vokāli instrumentālo ansambļu dalībnieki, tāpat arī vizuāli plastiskās mākslas pārstāvji.

Savukārt Ventspils novadu svētkos pārstāv astoņi kolektīvi un teju 200 dalībnieki, informē novada Izglītības pārvaldes vadītāja Aina Klimoviča. Svētkiem pedagogu Lienītes Čačes, Larisas Žagares un Neldas Matisovas vadībā gatavojās novada 5.-9. klašu apvienotais koris, kurā dzied Ugāles vidusskolas, Piltenes vidusskolas un Puzes pamatskolas audzēkņi. Svētku dalībnieku vidū ir seši deju kolektīvi, kurā dejo Tārgales, Puzes, Ances un Vārves pagasta bērni. Viņi svētkiem gatavojušies skolotāju Daigas Kņazas, Elitas Kuģenieces un Zanes Kalniņas vadībā. Novadu pārstāvēs arī Ilgas Pornieces vadītā folkloras kopa Piški kāndla.

Kā vieni no pirmajiem dalību šā gada Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos uzsāka dejotāji, tostarp tautas deju kolektīva Liedags dalībnieki Ingas Liepiņas vadībā. Priekšnesums tapa platformas Zoom vidē. Lai kļūtu par daļu no lielā notikuma, katram dejotājam bija jāiemācās dažas deju kombinācijas un jānodejo tās kameras priekšā, lai pēc tam izveidotu kopīgu video priekšnesumu.

Svētku dalībnieku vidū ir arī vizuāli plastiskās mākslas pārstāvji no Ventspils Jaunrades nama pulciņiem Zīmētprieks, Tu to vari, ādas mākslinieciskās apstrādes pulciņa, tehniskās jaunrades pulciņa, kā arī Ventspils 4. un 6. vidusskolas mākslas pulciņiem. Bērni pēc noteiktiem kritērijiem veidojuši mākslas darbus, kurus izvērtēja profesionāļi. Četri ventspilnieku darbi nonākuši izstādē VEF kultūras pilī Rīgā.

18. jūlijā svētku emocijas izbaudīs tie ventspilnieki, kas pārstāv mūsdienu deju kolektīvus. Jaunrades nama mūsdienu deju studijas Skorpions (vadītāja Inga Spodiņuka) dejotājiem, Kultūras centra kolektīvu Prieks, Lielais prieks un Lāsītes (vadītāja Everita Panfiļonoka) dalībniekiem, kā arī studijas Deguntiņš uz augšu (vadītāja Svetlana Grundmane) dejotājiem paredzēta filmēšanās Reņķa dārzā.

Savukārt koristiem galvenie svētku notikumi paredzēti rudenī, kad jau būs atsākušās skolas gaitas.

Parasti svētki noslēgušies ar tradicionālo dalībnieku gājienu. Šoreiz tā vietā tiks izveidots svētku ceļš Saulesvija. Svētku auto 30 dienu garumā izripos pa Saules rotas septiņiem stariem, un Ventspils, Ventspils novada un Kuldīgas novada svētku dalībnieki veidos vienu no saules stariem. Katrā pašvaldībā notiks filmēšana, kurā piedalīsies svētku kolektīvu vadītāji, skolu, kultūras centru, interešu izglītības iestāžu direktori un pašvaldību vadītāji. Ieradīsies svētku organizatori no Valsts izglītības satura centra, notiks intervijas ar svētku dalībniekiem. Ventspils un novada kolektīvi būs vieni no pirmajiem, kas iesaistīsies projekta Saulesvija filmēšanā šī tikšanās paredzēta pirmdien. Kā pastāsta Ventspils novada Izglītības pārvaldes vadītāja, Jūrkalnes Vējturu namā satiksies Ventspils novada apvienotā 5.-9. klašu skolu kora dalībnieki, svētku vēstnešiem uzgavilēs dejotāji no Tārgales, Ances un Zūru pamatskolas. Pēc tam svētku auto dosies uz Ventspili, kur Piejūras Brīvdabas muzejā satiksies visu 38 kolektīvu vadītāji, svētku tapšanā iesaistītie izglītības un kultūras iestāžu direktori, Izglītības pārvaldes vadītāja Ineta Tamane un pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš, informē Hermansone. Paši dalībnieki pasākumā piedalīsies ar iepriekš sagatavota video sveiciena starpniecību.

Kā minēts svētku mājaslapā www.nacgavilet.lv, svētku kopējo programmu veido 15 dažādas norises, kas tiks iemūžinātas videoierakstos, rādītas televīzijā un kā spilgta laikmeta liecība nodotas Rakstniecības un mūzikas muzejam.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: