Trīs nedēļas nogales pēc kārtas koncertzāle Latvija un Ventspils Mūzikas vidusskola piedāvā iespēju baudīt tiešsaistes koncertus ciklā Mūzikas skola skan!. Šo piektdien plkst. 18 tiešraidē no koncertzāles izskanēs trešais jeb noslēdzošais koncerts, kurā uzstāsies perkusionists Reinis Tomiņš.

Gan koncertzāles Latvija kolektīvs, gan arī Ventspils Mūzikas vidusskolas saime ikdienu pavada zem viena jumta, vienā ēkā, un, pēc Ventspils Mūzikas vidusskolas direktora vietnieka Jēkaba Macpana sacītā, tas kalpo par veicinošu faktoru kopīgam darbam un jauniem, interesantiem sadarbības projektiem. Jaunākais no tiem ir koncertcikls Mūzikas skola skan!.

Šajā koncertciklā paredzēti kopskaitā trīs koncerti – divi no tiem jau ir izskanējuši, bet trešais jeb noslēdzošais notiks šo piektdien, 30. aprīlī, plkst. 18. Uzstāsies Ventspils Mūzikas vidusskolas sitaminstrumentu klases 4. kursa audzēknis Reinis Tomiņš. Viņš absolvējis Limbažu mūzikas skolas klavieru klasi un Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas skolas sitaminstrumentu klasi. Reinis ir vairāku Latvijas un starptautisko konkursu laureāts. Valsts konkursā Sitaminstrumentu spēlē ieguvis 1. vietu. Aktīvi koncertē gan kā solists, gan dažādu orķestru sastāvos. Regulāri piedalās Ineses Galantes talanti koncertos un festivālā Summertime. Ar perkusiju solo piedalījies XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu svētku noslēguma koncertā Zvaigžņu ceļā.

«Mūzikas pasaule Latvijā grib spēlēt koncertus. Pietrūkst tuvība ar skatītāju. Diemžēl joprojām nevaram zālē ielaist skatītāju, bet mēs varam priecēt skatītāju, šajā gadījumā – attālināti,» pauž Macpans. Pateicoties sadarbības partneriem un koncertzāles Latvija tehniskajām iespējām, visus pasākumus, kas notiek koncertciklā Mūzikas skola skan!, var ne tikai vērot Mūzikas vidusskolas sociālo tīklu Facebook un Youtube kontos, bet arī baudīt klātienē Lielajā laukumā, kur notiek skaņas translācija no Lielās zāles. Līdzīgi būs arī šo piektdien.

Koncerti top sadarbībā ar Mūzikas vidusskolas pedagogiem, viņu audzēkņiem un mūzikas draugiem. Pēc Macpana sacītā, laikā, kad kultūra ir spiesta pieklust, gan pedagogiem, gan arī topošajiem un esošajiem māksliniekiem šī ir lieliska iespēja muzicēt un baudīt būšanu uz skatuves. «Kā jau pavasarī, kad viss zied un plaukst...» salīdzināja Macpans, piebilstot, ka tāda ir arī koncertcikla ideja – atdzīvināt koncertzāli un pilsētu ar mūziku.

Pirmajā koncertā, kas izskanēja 17. aprīlī, uzstājās Mūzikas vidusskolas 4. kursa students Andrejs Mārtiņš Grīnbergs. Koncerta programmā bija iekļauta Johana Sebastiāna Baha Prelūdija un fūga sol minorā no Labi temperētā klavīra 2. daļas (BWV 885), Ludviga van Bēthovena Septītā sonāte Re mažorā op. 10 nr. 3, Ferenca Lista Transcendentālā etīde nr. 10 fa minorā, Andreja Grīnberga skaņdarbs Trīs jūras prelūdijas un Kloda Debisī Līksmības sala. Andrejs Mārtiņš līdzās klavierspēlei pie pedagoga Endija Renemaņa apgūst arī kompozīciju pie Andra Dzenīša. Andrejs Mārtiņš ir vairāku starptautisku konkursu laureāts, piedalījies festivālos, kā arī meistarklasēs kopā ar Igoru Lazko, Juri Žvikovu, Antuānu Buvī, Džonu Mortensenu, Viljamu Goldšteinu.

Otrais koncerts ciklā Mūzikas skola skan! aizvadīts pagājušajā sestdienā, 24. aprīlī. Tiešraidē no koncertzāles Latvija skanēja Antonio Vivaldi, Johana Frīdriha Faša, Johana Vilhelma Hertela un Johana Baptista Georga Nerudas skaņdarbi trompetei, stīgu kvartetam un klavesīnam. Trompetes solo izpildīja Ventspils Mūzikas vidusskolas pedagogs Jānis Ivuškāns un 4. kursa audzēknis Mārtiņš Zujs. Stīgu kvarteta sastāvā muzicēja Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķi – vijolnieces Ērika Hrustaļova un Annija Endija Kolerta, altiste Baiba Bergmane, kā arī čellists Krišjānis Gaiķis. Savukārt klavesīna pavadījumu atskaņoja Liene Circene.

Tiem, kuri nepaguva izbaudīt koncertus tiešraidē vai vēlas tos redzēt atkārtoti, Mūzikas vidusskolas Facebook lapā pieejami koncertu ieraksti.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: