Atšķirībā no ārkārtējās situācijas pavasarī, koncertzāle "Latvija" pieņēmusi lēmumi atcelt visus pasākumus, kuriem bija jānotiek no šodienas līdz 6. decembrim, pavēstīja koncertzāles mākslinieciskais vadītājs Miks Magone.

Viņš norādīja, ka, nesagaidot pat 6. novembri un apjaušot, ka valdība lems par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, tika pieņemts lēmums atcelt šajā nedēļas nogalē ieplānoto mūzikas festivālu "Ecstatic Music Ventspils". Tāpat tika atcelts vietējā kamerkora pasākums "Senas karavīru dziesmas" un neatkarīgas producentes Karmenas Radovskas iniciētais Alīdas Vānes vokālistu un Galā koncerts.

"Mēs atcēlām šos pasākumus un nepaļāvāmies uz nezināmu nākotni un, piemēram, pārcelt uz gada beigām vai nākamā gada sākumu. Mēs rēķināmies arī ar to, ka diez vai 7. decembrī mēs atgriezīsimies pie tiem cilvēku pulcēšanās ierobežojumi, kādi bija spēkā vēl pagājušajā nedēļā," sacīja Magone, pieļaujot, ka ierobežojumi tiks mīkstināti pakāpeniski, kā tas bija iepriekš.

Runājot par iespējamiem zaudējumiem, kādus koncertzālei nesīs ārkārtējā situācija un atceltie koncerti, Magone norādīja, ka pagaidām precīzus skaitļus viņš nevarēs nosaukt, jo ar šiem datiem patlaban strādā ekonomisti un grāmatveži. Jautāts, vai darbinieki būs spiesti doties dīkstāvē, koncertzāles mākslinieciskais vadītājs pavēstīja, ka daļai kolēģu ir iekrājušies pavasarī neizņemtie atvaļinājumi, ko darbinieki, savā ziņā izrādot solidaritāti, ir gatavi izmantot.

"Vai mēs visi dosimies dīkstāvē, to arī es pašreiz nevaru pateikt, jo tas būs valdes priekšsēdētāja un mūsu kapitāldaļu turētāja - pašvaldības - kopīgs lēmums. Arī es gaidu, kādu lēmumu pieņems, lai saprastu, kā situācija attīstīsies tālāk," pauda koncertzāles "Latvija" mākslinieciskais vadītājs.

Runājot par to, vai patlaban ir skaidrs, uz kādu valsts atbalstu koncertzāle var cerēt, Magone atzīmēja, ka nekas nav skaidrs.

"Tie ir politiķu lēmumi, uz kuriem mēs ar nepacietību gaidām, lai saprastu, ar ko rēķināties ne tikai šī mēneša laikā, bet arī turpmāk. Tas jau daudzkārt izskanēja iepriekšējās ārkārtējās situācijas laikā, ka bažas rada neziņa. Ne toreiz, ne arī tagad nav skaidri definēti soļi, kādus koncertzāles vai citas kultūras iestādes varēs spert pēc 7. decembra," uzsvēra Magone.

Koncertzāles mākslinieciskais vadītājs atsaucās uz Veselības ministrijas galvenā infektologa, profesora Uga Dumpja sacīto, ka saslimstībai ar Covid-19 mazinoties trīs reizes, varētu runāt par ierobežojumu mīkstināšanu, tomēr, Magones ieskatā, būtu svarīgi saprast, kādā mērā un apjomā ierobežojumi tiks mīkstināti, akcentējot, ka cilvēku veselība ir prioritāte.

"Nav jau skaidrs, vai no 7. decembra mēs atgriezīsimies pie fiksētajām un personalizētajām sēdvietām. Ja nemaldos, tad pavasarī sāka ar 25 cilvēkiem iekštelpās, tad palielināja līdz 100, tad atkal drīkstēja izmantot tikai pusi no telpas kapacitātes un bija jāievēro distance starp sēdvietām. Ļoti gribētu zināt, kādi varētu būt potenciālie ierobežojumu mīkstināšanas scenāriji vienā vai otrā Covid-19 izplatības scenārijā," atzīmēja Magone.

Koncertzāles "Latvija" mākslinieciskais vadītājs norādīja, droši plānot pasākumus nevar nedz šī gada izskaņā, nedz arī nākamā gada sākumā. Un no valdības tiek sagaidītas divas lietas, pirmkārt, kas kompensēts radušos zaudējumus un, kādi varētu būt iespējamie ierobežojošie pasākumi, atkarībā no tā, kāda būs epidemioloģiskā situācija valstī.

Jautāts, vai koncertzālei ir kādi pārcelti koncerti, Magone atbildēja, ka no pavasara uz novembra beigām jau vienreiz tika pārcelts britu grupas "GoGo Penguin" koncerts un panākta vienošanās, ka pasākums notiks nākamā gada novembrī. Viņš uzsvēra, ka tehniski koncerts ir atcelts, lai klausītāji varētu saņemt atpakaļ naudu par biļetēm.

"Ja, tuvojoties nākamā gada pavasarim, mēs drošticami varēsim rēķināties ar noteiktu kapacitāti Lielajā zālē, mēs uzsāksim biļešu tirdzniecību uz šo koncertu no jauna. Jautājums, ko nozīmē pārcelt vai atcelt, ir tehnisks formulējums. Mēs atceļam pasākumus, lai varētu norēķināties ar klientiem un nebūtu jātur viņi neziņā, solot otro, trešo, ceturto reizi jaunus datumus, nezinot, vai tas ir droši," skaidroja koncertzāles mākslinieciskais vadītājs.

Komentējot kultūras ministra Naura Puntuļa pausto, ka patlaban vairs nevar runāt par pasākumu pārcelšanu, bet par reālu naudas atdošanu cilvēkiem, Magone uzsvēra, ka koncertzāle "Latvija" lēmumu par naudas atdošanu pieņēma jau pirms pāris nedēļām, lai risinātu situāciju. Tāpat viņš norādīja, ka pagaidām tā ir tikai kultūras ministra versija, tomēr, lai to īstenotu, ir nepieciešams pieņemt saistošos noteikumus. Magone piekrita Puntuļa paustajam, jo būtu pārsteidzīgi atkal pārplānot pasākumus, kas var arī nenotikt.

Jautāts, kā ar naudas atdošanu par biļetēm varētu tikt galā privātās kultūrvietas un producenti, koncertzāles "Latvija" mākslinieciskais vadītājs norādīja, ka pašvaldības kultūras iestādes saņem arī valsts līdzfinansējumu, un tie ir vēl divi citi finansējuma avoti, atšķirībā no privātajiem uzņēmējiem, kuru galvenie ienākumi ir no pārdotajām biļetēm.

"Ja uzņēmējam ir bijis aprēķins, ka pie izpārdotas zāles viņš var norēķināties ar iesaistīto personālu un mākslinieku, un nākas koncertu atcelt, protams, ir jautājums, kurā brīdī izmaksas ir neatgriezeniskas," uzsvēra Magone, norādot, ka, piemēram, atceļot nedēļas nogalē plānoto festivālu, neatgriezeniski ir iztērēti vairāki tūkstoši eiro, kas saistīti ar ražošanas izmaksām, kuras, iespējams, arī nevarēs atgūt.

Viņš skaidroja, ka koncertzāle meklē veidus, kā ietaupīt, piemēram, pavasarī atsevišķas koncertzāles izvēlējās organizēt tiešraides no koncertiem tukšā zālē, kas faktiski radīja tēriņus un nav veids, kā iespējams ģenerēt ieņēmumus. Magone pastāstīja, ka, aprunājoties ar kolēģiem, kas centās pārdot biļetes uz koncertiem internetā, dzirdējis godīgas atbildes, ka ieņēmumi absolūti nav samērojami ar izmaksām, kādas ir nepieciešamas tiešraides nodrošināšanai.

"Protams, katrs izvēlas savu ceļu. Mēs izvēlējāmies to nedarīt iepriekšējā ārkārtējā situācijā un neplānojam to darīt arī tagad, tomēr ar vienu izņēmumu. Laikā, kad vēl būs spēkā ārkārtējā situācija, mums paredzēts ārvalstu ērģelnieka koncerts, kurā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos komponista Niko Mjūlī skaņdarbi. Ticami, ka būs tiešraide tukšā zālē, un tādam koncertam gan es redzu pievienoto vērtību," pauda Magone.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • -12
    Latvija pāri visām! 10.11.2020, 11:21:56

    Kultūras darbinieki no starptautiskās c-19 afēras cieš visvairāk. Koncerti, izrādes jāplāno utt.
    Ņemot vērā trešo, ceturto un visus citus viļņus, kādus vien izdomās c-19 organizētāji līdz īstenos savus mērķus, viņiem viegli nebūs...

  • -4
    peace 10.11.2020, 13:39:17

    Uz koncertiem vēl paspēs nākamgad aiziet. Ir industrijas kuras cietīs, protams. taisiet online koncertus par naudu lai katrs var no mājām baudīt :)

  • 0
    Viktors Torpēda 11.11.2020, 14:37:50

    Doma jau laba, un būtu forši. Bet cik daudzi būtu gatavi maksāt par koncertu ko skatās mājās!? Diemžēl maz..

  • 0
    Janis 2020 10.11.2020, 13:59:02

    Vai Magones kungs nenonāk pretrunā ar sevis sacīto? Kritizējot kolēģus citās koncertzālēs par izšķērdību, organizējot koncertus tukšai zālei ar tiešraidēm, pats tūliņ gatavs ko tādu darīt. Drīkst jautāt, cienītajam, cik šāds pašprieks izmaksās nodokļu maksātājiem?

  • -12
    Latvija pāri visām! 10.11.2020, 14:00:13

    C-19 atbalstītājiem kā vainīgajai pusei vajag finansiāli atbalstīt kultūras darbiniekus ar pārskaitījumiem.

  • -4
    peace 10.11.2020, 14:12:25

    C-19 noliedzējiem kā daļai no problēmas vajadzētu atteikties no visiem medicīnas pakalpojumiem uz gadu

  • -10
    Latvija pāri visām! 10.11.2020, 15:45:24

    C-19 atbalstītājiem vajag brivprātīgi atteikties no medicīnas pakalpojumiem, lai nenoslogotu medicīnas nozari.
    Kunst tik - sargi citus. Tad vajag pa īstam sargāt, nevis ar mitrām lupatām un liekulīgiem tekstiņiem.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: