Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātu vairākums šodien noraidīja opozīcijas politiķu iesniegtos priekšlikumus, kas paredz samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi ne tikai kopumā, bet arī vairākām Covid-19 krīzes skartajām nozarēm.

Minētie priekšlikumi iesniegti grozījumiem Pievienotās vērtības likumā, kas iekļauts nākamā gada budžeta likumprojekta paketē.

Partijas "Saskaņas" vārdā deputāts Valērijs Agešins piedāvāja līdz 18% samazināt PVN likmi uz vienu gadu, tādējādi stimulējot patēriņu un dodot stimulu pandēmijas skartajai ekonomikai, ņemot arī piemēru no citām Eiropas valstīm.

"Uzskatām, ka šāds nodokļu samazinājums ļautu nedaudz samazināt uzņēmumu izdevumus un cenas vismaz pirmās nepieciešamības precēm. Šī norma ļaus cilvēkiem uzelpot un izdzīvot," uzskata politiķis.

Deputāts Igors Pimenovs (S) uzsvēra, ka krīzes apstākļi ir tas laiks, kad jāsāk runāt par nodokļa samazinājumu, jo tēma "sen ir nobriedusi". "Cenu samazināšanās ne tikai palielinās noietu, bet arī motivēs ražotājus, tādējādi palielinoties ar PVN apliekamajai bāzei," skaidroja Pimenovs.

Noraidīts tika arī politiķa Vjačeslava Dombrovska priekšlikums, kas paredz izmitināšanas pakalpojumiem tūristu mītnēs piemērot samazināto nodokļa liki 5% apmērā. Politiķis skaidroja, ka tas palīdzētu atkopties nozarei, ko smagi skārusi Covid-19 pandēmija. "Tas būs ļoti labs žests tam, ka tūrisma nozari mēs uzskatām par svarīgu un esam gatavi spert nepieciešamos soļus, lai atbalstītu to," teica deputāts.

Bez atbalsta palika arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) politiķu rosinājums noteikt samazināto likmi 12% apmērā sabiedriskajai ēdināšanai, to ieviešot terminēti uz trim gadiem, tādējādi palīdzot atkopties nozarei. Politiķe Dana Reizniece-Ozola (ZZS) uzsvēra, ka tā pat esot ļoti pieticīga prasība normu noteikt tādā apmērā, vienlaikus kritizējot valdības rīcību stingri ierobežot šo nozari, nerodot skaidrību par atbalsta mehānismiem. "Tas, kas tagad tiek darīts, ir iznīcināts neapdomīgi mazais un vidējais bizness," uzskata Reizniece-Ozola.

ZZS arī piedāvāja noteikt nodokļa samazināto likmi 5% apmērā virknes pārtikas produktu piegādēm - skābpiena produkti bez piedevām, piens, svaiga vai atdzesēta gaļa un zivis un olas čaumalās.

Dombrovskis sacīja, ka, vērojot situāciju valdībā, kur, viņaprāt, neesot bijis skaidrības par to, kā rīkoties, Covid-19 izplatoties, viņam radušās bažas, vai valstī ir ekonomikas saglabāšanas stratēģija pandēmijas laikā. "Ko darīs sabiedriskās ēdināšanas sektors ārkārtējās situācijas laikā? Man nav ne jausmas," sacīja politiķis, uzsverot, ka, lai dotu iespēju nozarei izdzīvot, būtu nepieciešams sabiedriskajai ēdināšanai piemērot samazināto 5% PVN likmi.

Dombrovskis aicināja koalīcijas politiķus mācīties no pašu kļūdām, kas pieļautas pavasarī, kad, neatbalstot opozīcijas priekšlikumus par atbalstu Covd-19 krīzes skartajām nozarēm, būtiski sarukusi izaugsmes prognoze.

Pimenovs uzsvēra, ka parlamentā būtu vēlējies sagaidīt kvalitatīvu diskusiju, nevis tikai priekšlikumu noraidīšanu.

Reizniece-Ozola uzsvēra, ka uzņēmējiem, kurus skar valdības izsludinātā ārkārtējā situācija, ir jābūt skaidrībai par to, kā un kad varēs iegūt atbalstu.

Noraidīts tika arī ZZS priekšlikums, kas paredz PVN samazināto likmi 5% apmērā piemērot grāmatu izdošanai, tai skaitā e-grāmatām.

Atbalstīts netika arī deputātes Jūlijas Stepaņenko priekšlikums no PVN atbrīvot tādas mutes un deguna aizsegu piegādes, kuri ir sertificētas medicīniskās maskas, nemedicīniskās (higiēniskās vai auduma) sejas maskas, sejas vairogi. Stepaņenko skaidroja, ka šis ir būtisks priekšlikums, jo cilvēki tagad noteikumu dēļ ir spiesti iegādāties maskas.

Minētos, kā arī citus opozīcijas priekšlikumu komisijas vairākums noraidīja, nesniedzot paskaidrojumus, kāpēc priekšlikums nebūtu atbalstāms un sekojot valdības iepriekš paustajam aicinājumam ideju noraidīt. Vairāki opozīcijas deputāti pauda neapmierinātību par to, ka priekšlikumi tiek noraidīti bez pienācīgām debatēm un skaidrojumiem.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -2
    Janis Tonis 09.11.2020, 21:48:52

    Labi, tirgosim Baltkrievijas cigaretes un krutku!!!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: