Trešdien plkst.13.00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā, turpinot ciklu „Rakstītājs - Lasītājs", notiks tikšanās ar dzejnieku, rakstnieku, žurnālistu Rimantu Ziedoni.

R.Ziedonis mācījies Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā, Latvijas Universitātē. 1980.gadā žurnālā „Liesma" publicēti viņa dzejoļi, bet 1986.gadā iznāca pirmā grāmata - dzejoļu krājums „Atvēzējies glāstam".

Interese par cilvēkiem un vietām Latvijas tagadnē un vēsturē pievērsusi Rimantu Ziedoni dokumentālajai prozai. Divreiz viesojoties Arvīda Blūmentāla alā Austrālijā, tapusi grāmata par latviešu vienīgo krokodilu mednieku „Nacionālais dēkainis – krokodilu mednieks".

Bet izstaigājot Latvijas mežu taciņas un jūras piekrasti, izbraukājot Latvijas Austrumu robežu no leišiem līdz igauņiem, pierakstot patiesus stāstus, tapušas četras grāmatas - „Mežu zemē Latvijā", „Paradoksālā Latvija", „Austrumu robeža", „Jūras zemē Latvijā". 

Pēdējā no tām - „Jūras zemē Latvijā", Rimants Ziedonis rāda piekrastes dzīvi tādu, kāda tā ir – ar svētku brīžiem, traģēdijām, laika nestām pārmaiņām, neizskaistinot un nekritizējot. Apbrīnojama ir autora prasme izturēt žanru un stilu, neatkāpties no teicēju stāstītā, faktiem, reāliem notikumiem, neaizklīst iztēles pasaulē, tā apliecinot grāmatas lasītājam, ka dzīve dod vairāk interesantu raksturu un sižeta līniju, nekā iztēle.

Grāmatas priekšvārdā autors raksta: "Mēs esam nedaudz aizmirsuši jūru. Tieši saistībā ar jūru ir meklējami spožākie akcenti mūsu vēsturē. (..) Un zvejnieki, mēs esam nedaudz aizmirsuši zvejniekus. Zvejniecība nav vienkārši darbs, tas piekrastē ir ģenētiski nosacīts rūpals, kam līdzi nāk sadzīves un kultūras tradīcijas. (..) Grāmatā ir rakstīts arī par lielajām un mazajām ostām, jo tieši ap tām piekrastē ir sākusies dzīvība un rosība, ostas joprojām ir liels saimnieciska spēka avots Latvijai."

Tikšanos ar Rimantu Ziedoni vadīs literatūrzinātniece, Ventspils Rakstnieku mājas direktore Andra Konste.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: