14. jūlijā plkst. 17.30 Galvenajā bibliotēkā atklās mākslinieka Guntara Zaķa gleznu izstādi ''Dažādas jūras'', izstādē būs skatāmas 25 akrila gleznas.

''Tie ir mani jūras svētki. Ir vasara, un gribējās apkopot kaut ko no redzētā dažādos jūras krastos, dažādos gadalaikos - Latvijā, Igaunijā, Anglijā, Francijā, Norvēģijā, Grieķijā. Tas ir fascinējošs iedvesmas avots. Un attīrošs. Kā sākums kam jaunam,'' stāstot par izstādes ideju, atzīst Guntars Zaķis.

Raksturojot izstādes stilistiku, mākslinieks to dēvē par ekoloģisko reālismu: ''Ekoloģija ir mūsdienu lielā aktualitāte. To nav iespējams nesajust visapkārt. Dzīvojot ar bērniem - gan savējiem, gan tiem studijas bērniem, kuriem mācu gleznot, - dzirdu to ikdienas, un man gribas dzīvot laikam līdzi ar savu darbu. Tamdēļ manas gleznas nav abstraktas. Tas vairāk piestāvētu tiem piesārņojumiem, kurus dabā atrodam un kuri veido interesantus krāsu klekšus uz mūsu dabas ķermeņa''.

''Es gribu gleznot saskaņā ar saviem atslēgas vārdiem - tīri, skaidri un pozitīvi. Es mācos no dabas, nevis no citiem gleznotājiem, pat neskatoties uz to, ka esmu mākslas maģistrs. Es mācos no dabas, un man neinteresē kur iemācīti krāsu salikumi vai kompozīcijas formulas. Es mācos no dabas, kurai nav mākslas izglītības. Un ceru, ka tās skaistums spēs iedvesmot arī citus, kuri mūsdienu straujā dzīves tempa dēļ, ne vienmēr paši to dabā spēj saskatīt,'' atklāj Guntars Zaķis.

Gleznotājs, mākslas zinātnieks un pedagogs Guntars Zaķis dzimis Rīgā. Beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas zinātnes nodaļu un ieguvis mākslas maģistra grādu. Kopā ar sievu tekstilmākslinieci Terēzi Zaķi dibinājis mākslas studiju, kuras uzdevums ir palīdzēt visa vecuma cilvēkiem īstenot viņu ieceres mākslā. Mākslinieks apceļojis 36 Eiropas valstis, kas ir viņas dabas studiju iedvesmas avots.

Izstāde būs skatāma līdz 11. augustam.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: