Šopavasar, kad visā valstī izsludinātās ārkārtas situācijas dēļ tika atcelti publiskie pasākumi, teātra namā Jūras vārti laiks izmantots lietderīgi – ēkā veikti kosmētiskie remonti, kā arī tehnikas un aprīkojuma apkope.

Kopš teātra nama Jūras vārti rekonstrukcijas brīža ir pagājuši jau 11 gadi, un, tā kā laika zobs dara savu, pēdējos pāris gadus budžetā arvien tiek paredzēti līdzekļi ēkas kosmētiskajiem remontiem, apkopei un citiem remontdarbiem, informē SIA Kurzemes filharmonija saimniecības vadītājs Māris Mellis.

Šogad remontdarbus bija plānots uzsākt jūnija beigās, jūlijā, bet, tā kā valstī noteiktie ierobežojumi uz laiku ieviesa būtiskas korekcijas kultūras dzīvē, radās iespēja tos uzsākt jau marta otrajā pusē.

Pirmā stāva foajē ir atjaunots sienu krāsojums. Lai galarezultāts būtu vizuāli pievilcīgs, sienas pirms tam tika izlīdzinātas.

Remontstrādnieki rosījās arī lielajā zālē. Īpašas rūpes prasa lielā lustra, kas pirms apkopes parasti tiek nolaista ērti aizsniedzamā augstumā. Kopš vērienīgā apgaismes ierīce tika uzstādīta, pirmo reizi tai nomainītas visas spuldzes, kas kopskaitā ir 218. Ieguvumi ir vairāki: ne tikai lielāka gaismas atdeve, bet arī mazāks elektroenerģijas patēriņš. Zālē atjaunota parketa grīda. Krēsliem, kā arī citiem tekstilizstrādājumiem, kas grezno Jūras vārtus, veikta ķīmiskā tīrīšana.

Uz skatuves un arī aizskatuvē, kur grīdai, sienām un pārējiem elementiem ir jābūt melniem, matētiem, lai izgaismojums būtu efektīgs un kvalitatīvs, tika atjaunots krāsojums. Mellis informē, ka skatuves un aizskatuves grīdu nākas atjaunot itin bieži – aptuveni ik pēc diviem gadiem –, jo, veicot skatuves iekārtošanas un uzbūves darbus, tā diezgan ātri nolietojas. Pie reizes tika veikta arī skaņas sistēmu, kā arī prožektoru un citu skatuves apgaismes iekārtu tehniskā apkope.

Remontdarbu laikā atjaunota arī dienesta ieejas kāpņu telpa un koridori. Lai ēka būtu energoefektīvāka, gāzizlādes spuldzes nomainītas pret ekonomiskākām jaunā tipa LED dienasgaismas lampām. Elektroenerģijas patēriņš ir diezgan būtiski samazinājies, bet gaismas atdeve uzlabojusies, secina Mellis, piebilstot, ka tas ir ieguldījums nākotnē. Grīdas segums atjaunots arī lielajā izstāžu zālē.

Savukārt tuvākajā laikā pie centrālās ieejas ēkas ārpusē paredzēts atjaunot kolonnas, kas vēja, lietus un saules ietekmē ir zaudējušas savu pievilcību.

Jūras vārtos – ēkā, kas ir viena no centrālajām kultūras un mākslas cienītāju satikšanās vietām mūsu pilsētā, – ir 5000 kvadrātmetru kopskaitā sešos stāvos. Māja ir liela un darba ir daudz, jo pats no sevis jaunāks nekas nepaliek, noteica saimniecības vadītājs. Viņš arī atzina, ka vienmēr ir gandarījums par paveikto, jo ikvienam patīk uzturēties sakoptās, vizuāli pievilcīgās telpās.

Šobrīd tikai atliek cerēt uz drīzu kultūras pasākumu atsākšanos!

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: