Ventspils māksliniecei Mārītei Klušai patīk pārsteigt skatītāju. Izņēmums nav arī šī reize, kad viņa piedāvā izstādi kā vienu darbu – Rezumējums. Šis mākslas darbs burtiskā nozīmē piepilda visu Jūras vārtu mazo izstāžu zāli, jo tā sastāvdaļa ir arī dūmi, kas transformē ierasto realitāti.

«Īstenībā man ir pabeigts viens darbs. Anotācijā ir teikts, ka darba radīšanas laiks ir no 2018. gada decembra līdz 2020. gada martam. Šo darbu veidoju izstādīšanai Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā, kur nākamgad paredzēta mana jubilejas izstāde. Un šis ir kā darba izmēģinājums, lai zinātu, ap ko lietas grozās,» par izstādi stāsta Mārīte Kluša.

Lai arī Rezumējums ir kā viens darbs, tas sastāv no vairākiem telpiskiem objektiem, kas radīti, izmantojot papīru, līmi un tušu. Ievietojot tos telpā, radušās arī dažas jaunas idejas par to, ko vajadzētu pamainīt.

Mārīte Kluša īpaši nevēlas pateikt skatītājam priekšā, kāds ir viņas darba vēstījums, atstājot vietu arī citam redzējumam, interpretācijām, taču īsumā pamatdomu tomēr atklāj: «Cilvēkam mūža beigās nekas cits jau vairs nepaliek, kā tikai tā beigtā ādiņa, kas ir kaut kādā veidā katram savādāk dzīves laikā sabojāta.»

«No sākuma šī ekspozīcija nebija plānota publiskai apskatei. Bija tikai iecere šo Mārītes Klušas darbu, kas sastāv no 11 objektiem, izlikt šeit, teātra nama Jūras vārti izstāžu zālē, lai to safotografētu Marka Rotko centrā plānotās izstādes katalogam. Taču šī procesa laikā nolēmām, ka atvērsim šo izstādi, lai citi arī var apskatīties. Ārkārtas stāvoklis vēl nav beidzies, taču šāda izstāde var notikt, jo mēs paredzam, ka daudz cilvēku šeit nedrūzmēsies. Šis ir pirmais solis, pirmais iznāciens. Es domāju, ka klātbūtne ir ļoti svarīga, virtuālajā realitātē to visu nevar pārcelt. It sevišķi, ja tas ir kā šajā izstādē, kad viena no tās sastāvdaļām ir dūmi,» stāsta Jūras vārtu izstāžu kuratore Anna Orniņa.

Rezumējums ir arī kā noslēgums tam Mārītes Klušas daiļrades posmam, kurā viņa strādā šādā tehnikā, radot telpiskus, trīsdimensionālus objektus. Viens no iemesliem, kādēļ darbs ir jāpārtrauc, ir diezgan prozaisks – trūkst vajadzīgā papīra.

«Ir vajadzīgs daudz papīra, un es nezinu, vai mūsdienās tāds tiek vispār ražots. Tas papīrs, ko var nopirkt, neder, jo tas nepanes ūdeni, tas pārplīst. Bet papīrs ir jāmērcē. Es esmu sameklējusi visu, ko varēja, no padomju laika. Mākslas akadēmijā pie sienas bija sludinājumi, ka pārdod. Vairākas reizes šādi esmu pirkusi. Taču man vairs nav iekšā to papīru meklēt!» skaidro Kluša.

Taču tas nebūt nenozīmē, ka Mārīte neturpinās izpausties mākslā, viņa atgriezīsies pie ierastā – pie grafikas. «Pielikt punktu? Tas nav reāli! Kaut kā neliek mieru. Ja ideja rodas, bet tu to nerealizē, viņa tevi moka, bet to vēl kaut kā var pārciest. Bet neliek jau mieru arī Grafikas kamera – zvana, prasa, atgādina. Un tu jau pakļaujies,» saka māksliniece. Viņa iecerējusi rīkot arī savu darbu izsoli.

Izstāde Rezumējums teātra namā Jūras vārti apskatāma līdz jūnija beigām. Regulāras izstādes iecerēts atsākt augustā. Teātra nams ir atvērts katru dienu no plkst. 9 līdz 18. Izstāde ar dūmiem apskatāma darbdienās no plkst. 15 līdz 17, brīvdienās no plkst. 13 līdz 15. Ieeja – bez maksas.

«Ar zīmējumu panāktais dziļums un vienmērīgums ir jāsavieno ar gandrīz vai nekontrolētu, papīra plīšanas rezultātā iegūtu formu,» par darba tapšanu stāsta Mārīte Kluša.

Mārīte Kluša savā darbnīcā.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    Normunds Birkhans 04.06.2020, 12:03:09

    Smuki ir ;)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: