Otrdien, 9. jūnijā plkst. 17.30 Piejūras brīvdabas muzejā interesenti aicināti uz Vēstures otrdienu, kas veltīta jubilejai - ir pagājuši desmit gadi kopš Piejūras brīvdabas muzeja šaursliežu dzelzceļa jaunās ekspozīcijas atklāšanas.

Par darbiem, kas veikti, lai atklātu jauno objektu, stāstīs Ventspils muzeja vēsturnieks Artūrs Tukišs, iepazīstinot arī ar ekspozīcijas jaunieguvumiem, kas nonākuši muzejā jau pēc tam.

2010. gadā Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekts paredzēja vienīgā Baltijā vēsturiski saglabātā 600 mm šaursliežu dzelzceļa, kā kultūrvēsturiska objekta attīstību - šaursliežu dzelzceļa līnijas trases daļas rekonstrukciju un pagarinājuma ar kopgarumu 2,6 km, kā arī apsaimniekošanas ceļa izbūvi no Jūrmalas parka līdz Piedzīvojumu parkam. Vienlaikus arī notika vēsturisko ēku repliku izbūve Brīvdabas muzeja teritorijā. Papildus ar finansiālu atbalstu piedalījās Latvijas Dzelzceļš.

Piejūras brīvdabas muzeja šaursliežu dzelzceļa ekspozīciju sāka veidot jau 1963. gadā. Muzeja šaursliežu dzelzceļa platums ir 600 mm. Dzelzceļa būvniecībā piedalījās muzeja darbinieki, bijušie dzelzceļnieki un vietējie brīvprātīgie palīgi.

Pirmās, 1963.-64. gadā būvētās dzelzceļa riņķa līnijas garums bija apmēram 1km. Tomēr līkņu mazo rādiusu dēļ muzeja vilciena kustība bija iespējama apmēram 300 metru garā posmā. Pirmā Ventspils šaursliežu dzelzceļa ekspozīcijas paplašināšana notika 1996. gadā, kuras ietvaros tika atjaunota un pagarināta muzeja dzelzceļa līnija un Mazbānītis uzsāka regulāru kustību visā 1,3 km garajā riņķa līnijā.

Ideja par muzeja ekspozīcijas otro paplašināšanu radās 2004. gadā. Bija paredzēts šaursliežu dzelzceļa ekspozīciju papildināt ar dažādiem elementiem, kas ļautu muzeja apmeklētājiem iejusties Latvijas mazbānīšu ''ziedu laiku'' vēsturiskajā atmosfērā, kā arī pagarināt dzelzceļa līniju vienā no virzieniem, lai tā iekļautos pilsētas transporta sistēmā.

Ieeja pasākumā - bez maksas. Sakarā ar drošības noteikumiem - vietu skaits ierobežots. Organizatori aicina pieteikt dalību pasākumā e-pastā brivdaba@ventspils.lv vai telefoniski 63624467.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: