Ventspils pilsētas dome atbalstīja projekta ''Laivu nojumes būvniecība Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā'' pieteikuma iesniegšanu projektu konkursā, lai pretendētu uz Eiropas Jūrlietu un Zivsaimniecības fonda (EJZF) finansējumu šīs ieceres īstenošanai.

Laivu nojumes būvniecība nodrošinās muzeja krājuma saglabāšanu un tā pieejamību apmeklētājiem. Realizējot šo projektu, būs pabeigta nozīmīga un unikāla Piejūras brīvdabas muzeja ekspozīcijas daļa. Kopā Piejūras brīvdabas muzeja kolekcijā ir 21 zvejas laiva un citi ar zvejniecību saistīti priekšmeti. Nojumē tiks izvietotas visas restaurētās laivas un citi priekšmeti, veidojot vienotu ekspozīciju, kas ataino zvejniecības attīstību Ziemeļkurzemē.

Starp restaurējamām laivām ir dažādas laivas, piemēram, laiva ar nosaukumu ''Ventspils'' un ''Oskara laiva'' - liela lašu zvejas laiva, ko izmantoja, zvejojot ar lielvadu. Laiva būvēta 1920. gados no priedes koka un dzinējspēks tai ir airi, bet būtiskākais, kas padara šo laivu īpašu, ir tas, ka tā tikusi izmantota Latvijas pilnmetrāžas filmas ''Zvejnieka dēls'' (1939) uzņemšanā.

Laivu mīļi to dēvē par „Oskara laivu”, un muzejā tā nogādāta no Kauguriem 1959. gadā.

Projekta atbalsta gadījumā Ventspils muzejs realizēs projektā plānotās aktivitātes 2020.- 2022.gadā par kopējo summu EUR 447 677, t.sk. EJZF finansējums - EUR 360 000 apmērā. Projekta realizācijas kopējās izmaksas ietver nepieciešamos projekta sagatavošanas darbus, nojumes būvdarbus un nepieciešamos uzraudzības darbus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: