Saskaņā ar Valsts prezidenta un Ordeņu kapitula 2020. gada 23. aprīļa lēmumu 67 sabiedrības pārstāvjiem piešķirti augstākie Latvijas valsts apbalvojumi - Atzinības krusts, Viestura ordenis un Triju Zvaigžņu ordenis, tostarp Ventspils pilsētas galvenajai arhitektei Daigai Dzedonei, ieceļot viņu par Triju zvaigžņu ordeņa virsnieci.

Par valsts apbalvojumu pasniegšanu Ordeņu kapituls lems pēc valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas beigām un noteikto ierobežojumu atcelšanas, paziņojot par to oficiālajā izdevumā ''Latvijas Vēstnesis''.

Daiga Dzedone Ventspili par savām mājām sauc kopš 1999. gada.

Ventspils pilsētas vizuālā tēla veidošanā ieguldītas Ventspils pilsētas domes Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļas Pilsētas galvenās arhitektes plašās zināšanas, enerģija un lielās darba spējas. Daiga Dzedone ir Latvijas Arhitektu savienības un Latvijas Mākslinieku savienības biedre, bijusi Latvijas Arhitektu savienības valdes un Padomes locekle. Aktīvi darbojas profesionālajā jomā, daudz ieguldījusi Ventspils pilsētas izaugsmē, jo panākusi augsta līmeņa Ventspils atpazīstamību arhitektūras jomā Latvijā, kā arī starptautiskā mērogā. Viņa ir starptautiskā konkursa ''Ventspils lineārās spēles'' (1999. gads) idejas autore un organizatore. Tieši pateicoties šim pasākumam sākās Ventspils arhitektonisko aktivitāšu atpazīstamība. Šis konkurss ir ierakstījies arhitektonisko aktivitāšu vēsturē kā unikāls pilsētbūvnieciskās analīzes un pilsētas telpiskās struktūras veidošanas piemērs Latvijā un arī citās valstīs. Šis projekts augsti novērtēts Latvijas arhitektūras gada skatēs un nav zaudējis savu aktualitāti arī šodien. Tas palīdz attīstīt un izvērtēt Ostas promenādes apbūvi, joprojām par to ir interese profesionālajā vidē, un bieži nākas ar šo pieredzi iepazīstināt citu valstu arhitektu auditoriju. Daiga Dzedone bijusi iniciatore un atbildīgā persona Ventspils dalībai starptautiskā Eiropas mēroga konkursā ''EUROPAN 7'', kuram kā projektējamā novietne tika piedāvāts Ostgals. Konkursa laikā Ventspils novietnei tika panākts īpašs statuss kā savdabīgam piedāvājumam neordināru ideju meklējumos, kas savukārt ļāva Ventspils novietni iekļaut atsevišķi demonstrējamos un analizējamos projektos, tādējādi informējot par Ventspili un panākot tās atpazīstamību.

Daiga Dzedone ir idejas autore, iniciatore un organizatore ikgadējam Latvijā populārajam arhitektu ziemas pasākumam ''Baltā dūna''. Nenoliedzami Daigas Dzedones nopelns ir tas, ka Latvijas arhitektūrā Ventspils ieņem ļoti nozīmīgu vietu, ka Ventspils ir paraugs arhitektoniskās kvalitātes un arhitektonisko aktivitāšu ziņā, ka Latvijas arhitektūras ''galvaspilsēta'' ir Ventspils.

Daiga Dzedone saņēmusi Ventspils pilsētas domes Balvu 2002. gadā par radošu, oriģinālu pieeju harmoniskas pilsētvides veidošanā, Ventspils pilsētas domes Lielo balvu 2013. gadā par ilggadēju darbu Ventspils vizuālā tēla veidošanā, aktīvu profesionālo darbību un ieguldījumu Ventspils atpazīstamības veicināšanā arhitektūras jomā Latvijā un Eiropā un Ventspils pilsētas domes Atzinības rakstu 2019. gadā par radošumu, profesionalitāti un nozīmīgu ieguldījumu koncertzāles ''Latvija'' un Ventspils Mūzikas vidusskolas ēkas tapšanā.

Lasi vēl

Komentāri (13)

  • -8
    T.Montāns 05.05.2020, 11:37:50

    Apsveic!

  • -2
    Pilsēta 05.05.2020, 12:18:12

    Par ko?
    Par to, ka visās sēdēs saka - Jā priekšsēdētāja kungs. Es domāju tāpāt. Uz šo jautājumu varēs atbildēt Kausinieka kungs. To vajadzēs noskaidrot.
    Vai arī tāpēc, ka dod darbu Pogam un viņa birojam? Ā droši vien par tām ekskursijām kuras rīko Latvijas arhitektiem un kurās lielāko ties gvelž pilnīgas muļķības.
    Kaut gan Ventspilī jau savādāk nemaz nevar.

  • -10
    keda 05.05.2020, 16:08:50

    Priekšsēdētājkungs to ordeni piešķir?

  • -7
    Parko 05.05.2020, 12:44:43

    Woohoo, super :)) Daigu par Ventspils mēru!!!!
    Apsveicu!

  • -7
    janis zariņš 05.05.2020, 12:47:45

    Pievienojos monblānam!

  • -2
    Latvija pāri visām! 05.05.2020, 13:07:44

    Šeit piekritīšu Pilsētai.
    Dāmas darbošanās gadu desmitu vairāk izskatās pēc tādas,
    lai mātes arhitektūras vārdā neļautu tik cauri projektiem,
    kas kāda iemesla dēļ nepatīk Aiviņam.
    Bet Aiviņam formāli jau nav varas likt veto pa tiešo, tāpēc noder dāma, kas tādu uzliek ar attiecīgiem tekstiņiem.
    Cik tur vajag - uzskricelē ka neatbilst V-pils arhit.konceptam ( kas tas par zvēru šejienes graustu "vecpilsētas" kontekstā :) u.c. un tālāk netiek.
    Atceros, kad gāju cauri ar vienu projektu, kas nu nekādi neskāra Aiviņa intereses, pat tad šī visādi locījās, kamēr atzina ka nav kur piekasīties.
    Pie šejienes līdzekļiem un lielīšanās te sen vajadzēja būt bez maz pilsētai no pasta atklātnes, bet izņemot atsevišķus veiksmīgus projektus, nekā tāda te NAV.

  • -10
    ^^—^^ 05.05.2020, 14:47:04

    Šeit nav runa par Aiviņu. šeit tiek atzinīgi novērtēts un sveikts profecionāli strādājošs cilvēks.

    Jā, protams, gaumes ir dažādas, bet labi, ka ir redzējums un vīzija par to, kādai ir jāizskatās pilsētai, nevis, ka viss ir samests vienā lielā rosolā.

  • -9
    Viktors Torpēda 05.05.2020, 14:47:09

    Nu ja jaut tomēr atzina, ka viss kārtībā, tad jau viss labi ar tavu pojektu.
    Jāatceras, ka uz šīs kundzes pleciem gulstas atbildība par pilsētas koptēlu, kā arī savā veidā drošību. Pārskatot projektus, viņai ir jāparedz pietiekoši daudz nianšu, kur katras šaubas ir rūpīgi jāpārbauda gan no projekta vizuālā punkta, gan funkcionalitātes, gan iekļaušanās pilsētvidē.. Nav jau tik vienkārši. Turklāt spēt iztēloties projektu realitātē, kopā ar citiem projektiem un uzturēt vienotu koptēlu - tas ir grūtāk kā šķiet sākumā!

  • -4
    Latvija pāri visām! 05.05.2020, 15:55:20

    Tā ir, bet ir arī tā, kā teicu. )
    Ar visām šīm lietām ir ērti aizbildināties,
    kad AL kaut ko nevēlas te redzēt.

  • -3
    Latvija pāri visām! 05.05.2020, 16:07:29

    Runājot par koptēlu, rosols jau pa lielam tik un tā. )
    Bet, protams, tas objektīvi saistīts ar to, ka V-pilī vienmēr ir bijis rosols.
    Siltinot gan vietvietām kas koptēlam līdzīgs ir sanācis.

  • -2
    ventspilnieks 36,7 05.05.2020, 18:33:43

    Kur tad plastmasas koki palika no centra alejas? :) Lineāri ir uzspēlētas 4 govis promenādē un betona bulkas Ostgalā.

  • -10
    Valdis Siņavskis 06.05.2020, 08:20:30

    Domāju , ka apbalvojums godam nopelnīts, par darbu, par skaisto pilsētu. Apsveicu !!!

  • -9
    Ādams Grinbergs 06.05.2020, 09:22:57

    Pievienojos Valda teiktajam un apsveicu,jo apbalvojums godam pelnīts. Skumji vienīgi par dažiem komentāriem un to autoriem, kuriem pat savu īsto vārdu nav dūšas atklāt, tāpēc jāzākājas it kā anonīmi.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: