9. martā apritēja 100 gadi kopš Ventspils pilsētas bibliotēkas dibināšanas. Ievadot jubilejas gada aktivitātes, Ventspils bibliotēka aicina savus lasītājus iesaistīties akcijā Vēstule bibliotēkai simtgadē.

Iespējams, ka vēstuļu rakstīšana ar roku daudziem jau ir piemirsusies, jo mūsdienās saziņa ikdienā notiek citos veidos – ar telefona vai interneta starpniecību. Tomēr ar roku rakstītās vēstulēs slēpjas savs šarms. Par ko rakstīt vēstulē, tā ir katra paša brīva izvēle, galvenais nosacījums – to adresēt bibliotēkai simtgadē. Kāds, iespējams, vēlēsies pateikt paldies, cits uzrakstīt kādu jauku novēlējumu vai padalīties iespaidos, ko viņam nozīmē bibliotēka.

Vēstules līdz augustam varēs iemest Ventspils Galvenās bibliotēkas 1. stāvā speciāli izvietotajā kastītē. Turpat būs pieejams arī vēstuļu papīrs un rakstāmpiederumi, lai tie apmeklētāji, kuri vēlēsies vēstules uzrakstīt bibliotēkā uz vietas, varētu to ērti izdarīt. Akcijas noslēgumā visas saņemtās vēstules būs iespēja aplūkot ikvienam interesentam. Tās tiks saglabātas Novadpētniecības sektorā kā nozīmīga liecība par laiku, kad bibliotēka svinējusi savu pirmo simtgadi, un kā unikāls izziņas avots nākamajām Ventspils pilsētas un bibliotēkas vēstures pētnieku paaudzēm.

Tā kā Ventspils bibliotēka ir aktīva sociālajos tīklos, jo īpaši Facebook.com, arī šeit padomāts par vizuālo noformējumu, kas veltīts vēsturiskajam notikumam – simtgadei. Ikvienam ir iespēja izvēlēties savai Facebook profila bildei uzlikt Ventspils bibliotēkas īpaši izveidoto simtgades rāmīti!

Ventspils bibliotēka aicina apmeklētājus iekāpt laika mašīnā un izjust gaisotni, kāda bibliotēkā valdījusi tās izveidošanas laikā! Novadpētniecības sektorā, Galvenās bibliotēkas otrajā stāvā, vietu radis rakstāmgalds, kas, tāpat kā Ventspils bibliotēka, arī ir simtgadnieks, un līdzās tam – sens krēsls. Aicinām apmeklētājus mirkli uzkavēties pie senlaicīgā rakstāmgalda, iztēlojoties, ka pie līdzīga varētu būt sēdējis bibliotēkas dibinātājs un pirmais pārzinis Jānis Sviestiņš, un ar rakstāmspalvu uz īpaši šim nolūkam sagatavotām kartītēm uzrakstīt savu novēlējumu bibliotēkai – simtgadniecei!

Novadpētniecības sektorā, atzīmējot bibliotēkas simtgadi, celti gaismā interesantākie un vērtīgākie izdevumi no Ventspils bibliotēkas Seno un reto grāmatu fonda – 19. gadsimtā un 20. gadsimtā, periodā līdz Otrajam pasaules karam, izdotās grāmatas. Turpat skatāmas grāmatas no Lundas latviešu bibliotēkas, ko savulaik, esot emigrācijā Zviedrijā, veidojis Jānis Sviestiņš. Šo krājumu, kurā lielākoties ir trimdā izdotie latviešu autoru darbi, Ventspils bibliotēka ar Sviestiņa sievas Ernas Sviestiņas gādību saņēma dāvinājumā savā 70 gadu jubilejā 1990. gadā.

Pagājušo laiku sajūtas aicinām tvert arī improvizētajā seno preses izdevumu lasītavā, kur iespējams pārlapot žurnālus Atpūta, Magazina, Pasaules Pasts, Sikspārnis un citus pirmās brīvvalsts laikā Latvijā iznākušos periodiskos izdevumus.

Plaši un daudzveidīgi simtgadei veltīti pasākumi, aicinot ielūkoties bibliotēkas pagātnē un šodienā, arī nākotnes iecerēs, plānoti visa gada garumā – gan Bibliotēku nedēļā aprīlī, gan Grāmatu svētkos Rātslaukumā, gan citās jubilejas gada norisēs. Aicinām sekot informācijai un svinēt svētkus kopā ar bibliotēku!

Ikviens apmeklētājs aicināts piedalīties bibliotēkas simtgades stāsta veidošanā un atstāt ar spalvu rakstītu novēlējumu.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: