Joprojām negūstot atbildes par kritērijiem republikas jeb lielo pilsētu izvēlē, Saeimas deputāti pauduši aizdomas, ka šī statusa atņemšana Ventspilij būtu jāvērtē kā atriebība Ventspils mēram Aivaram Lembergam, kurš parlamenta sēdē tika piesaukts arī kā "supersātans".

Deputāts Jānis Vucāns (ZZS), runājot par vārdu "lielā pilsēta" nozīmi, skaidroja, ka jautājumā par Daugavpili, Liepāju un Rēzekni, kas sākotnēji pieteiktas kā republikas pilsētas, problēmas rodoties ar Rēzekni, kur iedzīvotāju skaits ir nepilni 28 000 cilvēku. Savukārt Ventspilī dzīvo 34 358 cilvēki, bet Jelgavā - 56 090 cilvēku, kas ir ievērojami vairāk nekā Rēzeknē.

"Varētu domāt, ka Rēzekne ir strauji augoša pilsēta, taču tur iedzīvotāju skaits dilst. Rēzeknē 20 gadu laikā iedzīvotāju skaits samazinājies par vairāk nekā 20%," teica Vucāns.

Parlamentārietis Gundars Daudze (ZZS) pauda, ka Ventspilij ir nepieciešams saglabāt republikas pilsētas statusu, neapvienojot pilsētu ar Ventspils novadu, tā kā tās vienmēr bijušas atšķirīgi pārvaldītas teritorijas. Politiķis uzsvēra, ka joprojām nav sniegtas atbildes uz to, ar ko atšķiras Rēzekne no Ventspils un Jelgavas, kurām republikas pilsētas statusu plānots atņemt, neieklausoties iedzīvotāju argumentos.

Politiķe Dana Reizniece-Ozola (ZZS) izteica nožēlu, ka "politiskās greizsirdības" dēļ Ventspilij plānots atņemt republikas nozīmes statusu. Viņa tāpat norādīja, ka, apvienojot Ventspils pilsētu un novadu, tiks konfrontēti to iedzīvotāji.

Arī deputāts Valērijs Agešins (S) uzsvēra, ka nepieciešams strādāt tā, lai likumdošanas bāze visiem cilvēkiem būtu saprotama. "Uzskatu, ka Ventspils un Jelgava ārpus lielo pilsētu loka atstātas absolūti nepamatoti," norādīja Agešins.

Deputāte Linda Liepiņa mudināja kolēģus likumprojekta trešajā lasījumā atgriezties pie saprotamiem kritērijiem par to, kas ir un kas nav lielās pilsētas.

"Saprotu atriebības kāri pret Aivaru Lembergu, bet tā dēļ nevajadzētu ciest iedzīvotājiem," teica Liepiņa, uzsverot, ka patlaban likumprojektā iekļautais atgādinot "hibrīdveidojumu".

"Mēs daudz esam runājuši par atriebību. Bet ir atsevišķas pašvaldības, kur ZZS vai kāds cits ir pie varas, bet tās netiek aiztiktas," teica ATR komisijas vadītājs Artūrs Toms Plešs (AP), uzsverot, ka ar reformu tiek radīti priekšnosacījumi labākai dzīvei stiprākās pašvaldībās.

Deputāte Ilze Indriksone (VL-TB/LNNK) norādīja, ka nepieciešams ņemt vērā visu cilvēku intereses. Viņa pauda, ka jāieklausās Ventspils novada iedzīvotāju bažās par apvienošanos ar Ventspils pilsētu, jo tādējādi novada iedzīvotājiem būtu vājāka pārstāvniecība topošajā pašvaldībā.

"Vismaz vienai Saeimas frakcijai visa ļaunuma sakne ir Lembergs. Ir sātans, un tad ir Lembergs - tāds kā supersātans. Ko jūs darāt? Jūs paplašināt supersātana ietekmes teritoriju, dodot viņam visu kontrolpaketi," vērtēja pie frakcijām nepiederošais deputāts Didzis Šmits.

Viņš pieļāva, ka jautājums par republikas pilsētām varētu tikt pārsūdzēts Satversmes tiesā, piebilstot, ka patlaban pašvaldības plānots apvienot pret pašu gribu.

Pēc Šmita uzstāšanās Saeimas spīkere Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka deputātiem, runājot no tribīnes, jāievēro Saeimas deputāta ētikas kodekss, pēc kā no zāles izskanēja vairāki izsaucieni par to, ko tad Šmits nedrīkstēja teikt.

Parlamentārietis Aldis Gobzems pauda, ka visa Saeima zinot, ka "deputāte, kura tautā pazīstama kā Anna," esot teikusi, ka Ventspilij republikas pilsētas statuss būšot tikai pār viņas līķi.

Deputāts Armands Krauze (ZZS) uzsvēra, ka pilsētu klasificēšanai nepieciešami objektīvi kritēriji, piemēram, iedzīvotāju skaits. Ironizējot par iespējamu ētikas normu pārkāpumu, Krauze norādīja, ka patlaban neesot skaidrs, vai, runājot par ATR, drīkst pieminēt Lembergu.

Deputāts Viktors Valainis (ZZS) atgādināja, ka ATR komisijas sēdes laikā apvienoties negribēja ne Ventspils pilsēta, ne novads. "Tas ir mēģinājums izveidot laulību, kad neviena no pusēm to negrib. Skaidrs, ka tur nekas neizdosies," teica politiķis.

Klātesošo Saeimas deputātu vairākums neatbalstīja republikas pilsētas statusa noteikšanu Ventspilij.

Lasi vēl

Komentāri (31)

  • -21
    Latvija pāri visām! 12.03.2020, 09:07:08

    100%

  • -1
    Izkliedē Miglu 12.03.2020, 09:41:07

    :DD Šis jau bija gaidāms! Ventspils sen jau nav lielo pilsētu statusā, jo šeit iedzīvotāju skaits jau pāris gadus sarucis līdz pagasta līmenim :(((

  • -12
    nomaļnieks 12.03.2020, 10:04:32

    Ja veiktu reālu tautas skaitīšanu, nevis vadīties pēc deklarēto cilvēku skaita, tad domāju, ka gan Rēzekne, gan Daugavpils arī būtu jāņem no lielo pilsētu saraksta ārā.

  • -23
    keda 12.03.2020, 10:13:39

    Vakar drusku to farsu paklausījos... Bondars brēca pēc pamatojumiem, kāpēc tad Ventspils ir lielā pilsēta, bet reāli tie arī tika sniegti, bet nesadzirdēti. Pozīcija plātījās ar frāzēm par skaistu dzīvi, kam tiešām nebija nekāda pamatojumu. Populisma ne tiesiskuma koalīcija.

  • -4
    Zyklon B 12.03.2020, 10:34:25

    Tagad ventspilnieki pa īstam sapratīs,ka par to jāpateicas daudzu mīlētajam un cienītajam atstādinātajam deputātam!
    Un pēc taisnības varbūt vajadzētu visas dusmas izgāzt tieši uz viņu!
    Un vēl-atriebība ir vienīgā altenatīva mūsu spriestnespējīgai tiesai.

  • -22
    Гроссмейстер 12.03.2020, 13:03:51

    Tikai ventspilnieki redz, ka ne jau Lembergs ieriebj Ventspilij, bet Bordāns, Rinkēvičs, Kariņš, Pūce un pārējie valdības locekļi. Tā ka dusmas izgāzis uz viņiem, un 2021. gada velēšanās viņu pārstavētas partijas cietis smagu sakāvi Ventspils/Ventspils novada domes vēlēšanās.

  • -3
    Anželika Jurševica 12.03.2020, 10:36:12

    ... Paronojāli slimīgi ATR izstrādātos kritērijus un pašu tapšanas procesu saistīt ar atgriešanos Lembergam. Tas ir kaut kas cits ...

    Jā, ATR ir sasteigta, daudzus jautājumus, tai skaitā arī Ventspils pilsētas novada apvienošanu, vajadzēja risināt savādāk.

    Bet, ja runā par Lembergu un ATR, tad tas drīzāk parāda to, ka šis cilvēks tiek izstumts no aktīvās politikas ar visām tā izrietošām sekām .
    Un paldies Dievam ...

  • -25
    keda 12.03.2020, 11:50:53

    par paronoju Jums, protams, labāk zināms.

  • -28
    arcus 12.03.2020, 14:08:45

    Vēl viena bordāna roklaiža! Vai jūs pilsētas labā esat izdarījusi kaut 0,1% no tā ko nopeltais un nīstais Lembergs. Ja esat, tad ko? Jūsu vīriņš nezina cik tad īsti jkp biedru ir Ventspils nodaļā! Varbūt jūs zināt? Vai tiešām tik daudz, ka nevarat saskaitīt? Ceru, ka vismaz tik daudz saprāta jums būs, ka atbildēsiet uz jautājumiem. Laikam grūti dzīvot, ja dzīvē nekas cits nerūp kā nīst un pelt konkrētu cilvēku, tai pašā laikā pat pirkstiņu nepakustinot savas pilsētas un valsts labā.

  • -6
    domāju 13.03.2020, 09:01:46

    ATR ir lai izstumtu Lembergu no politikas jeb uzlabotu pārvaldi valstī un ieguvēji būtu iedzīvotāji?

  • -23
    Kw 12.03.2020, 11:09:56

    Arprats! To neizdarija ne Leņins ne Staļinis bet to izdarija Kariņš & Bordāns kliķe. Bravo kungi jūs esat parspejuši pasaules lielākos totalitāros diktatorus,svitrojt Ventspils pilsētu no kartes.

  • -5
    ventspilnieks 36,7 12.03.2020, 12:02:36

    Nu bet loģiski, jāizmet tas tēls no domes. Ja tiesu vara ir impotenta, varbūt fani viņu nolaidīs klozetā :D Un tad jums būs Vencpils - neatkarīga no novada ;)

  • -27
    Гроссмейстер 12.03.2020, 13:05:45

    2021. gada vēlēšanās Ventspilī/Ventspils novadā Klozetā nolaidīs tās partijas, kas tagad ieriebj Ventspilij - JKP, Vienotību, A/Par, NA. KPV ar 2% jau ir nolaista.

  • -24
    keda 12.03.2020, 13:46:06

    Tiešām, kur tāda pārlieciba? Un kas tad tur kaut ko laidīs? Pašreizējie bļauri? Neviens jauns politiskais spēks baigi uz šo pusi neraujas, tā kā, kas politisko spēku samērā var mainīties? NA startēs atsevišķi un dabūs kādu krēlsu? Varbūt. Bet ZZS un L/V dabūs vairāk stabili, jo šobrīd jau ir vairākumā abās pašvaldībās. šahi un mati. Vienīgā cerība, ka atņemot Ventspilij tās pašreizējo statusu, to novārdzinās un tad vaaaaarbūt tauta sagribēs citus vadoņus, lai gan drīzāk nolādēs tos, ka tādu reformu sadarināja.

  • -4
    ventspilnieks 36,7 12.03.2020, 14:16:11

    Bet jāpriecājas, ka pievienos novadu, tur taču arī papilnam Lemberga fanu. Bračkas būs kapitulējuši neatgriezeniski

  • -2
    Margrieta456 12.03.2020, 15:23:47

    Nevar saprast,kāpēc tādi uztraukumi?
    Ventspils bija iekļauta apriņķī līdz pat 1940.gadam.Un bija viss normāli toreiz.Kāpēc tagad vajadzētu būt atsevišķi?

  • -16
    keda 12.03.2020, 16:06:28

    Nēnu 80 gados nekas jau nav mainījies.... jēziņ..

  • -12
    domāju 13.03.2020, 08:59:00

    Nu tad arī salīdziniet, kāda bija Ventspils līdz 1940.g. Gribat atpakaļ?

  • 0
    Ina Fominova 12.03.2021, 21:59:48

    to domaju - es vislabak gribetu atpakal to Ventspili, kur bija maizes, piena, galas un zivju kombinats, kur bija Ventspils koks ar mebelu cehu un skaidu plashu cehu, kur bija Ventspils ventilatoru rupnica, DzBK, SRAU, SVT, Ventspila osta ar Importa un Eksporta rajoniem, Ventspils naftas bazi, Pieostas rupnicu, Sarkano baku, Dailradi, Sadzives pakalpojumu kombinatiem abas Ventas puses, Celtniecibas pavaldi, Remontu celtniecibas parvaldi, restoraniem Kosmoss, Sartas Buras, Baltika, Karavella, Kafejnicu Venta, slimnicam abpus Ventas, un gan jau vel kaut ko piemirstu. Bet ta jau laikam butu nekauniba, vane ?

  • -3
    FerdinanTs. 12.03.2020, 15:30:48

    Lembergs-supersātans!
    Redz,kā,tā var atļauties pateikt vienīgi Saeimas deputāts.
    Parastajam "mirstīgajam",kaut vai šeit,portālā,izsakot līdzīgas domas,draud tūlītēja komentāra un varbūt arī visa profila izdzēšana.Labākajā gadījumā.
    Tad jau sanāk kā tajā seno romiešu teicienā par Jupiteru un vērsi.

  • -16
    Tas pats 12.03.2020, 20:12:41

    Es tik lasu un nekā nevaru saprast. Ko tad Lembergs tādu izdarījis tiem klaigātājiem kuri nevar ne gulēt, ne ēst ne uz podu aiziet nepieminot Lembergu. Jurševics kundze. Vai jūs nevarētu atklāt man pateikt, PAR ko jūs un jūsu vīrs tā ienīstat Lembergu. Tikai nesāciet stāstīt vecos stāstus. Tos visi jau ir dzirdējuši. Zinu ka nekādus oficiālus vai jaunus faktus jūs mums nepateiksi. Tad varbūt kā JKP biedri. Jūs mums varētu pastāstīt ko jūsu līderis ar Eglīti darba laikā alus bārā apsprieda ar ASV biznesmeni Ragauša kungu. Un kāpēc netiek pildīts tautai dotais solījums. Likvidēt OIK. Dažu deputātu izdarības tā vien prasās pēc KNABA izmeklēšanas. Protams ka tas nenotiks. Jo vārna, vārnai acī neknieps. Varētu uzdot vēl jautājumus. Bet pietiek ar šiem pašiem. Uz kuriem šaubos vai atbildēsit. Ja arī atbildēsit tad varu nojaust kāda būs atbilde. Man nepatīk divkosīgi cilvēki. Tas salīdzināms ar mori dušā. Kurš ar balinātāja palīdzību grib kļūt balts.

  • 0
    ventspilniece.lv 13.03.2020, 18:06:44

    Tak štrunta par visu statusu,nāks Koronavīruss un atņems šamējam visu!

  • -14
    Tas pats 14.03.2020, 11:59:46

    Nu ko tad šis vīrus atņems. Pateicoties dažiem valsts īstajiem apzadzējiem un tādiem kā tu. Viņam jau ir atņēmuši visu ko varējuši. Tikai normāli domājošu cilvēku cieņu pret viņu. Viņi to nevar atņemt. Jūs redzat viņā visu to ko kāds ir izdomājis. Bet paskatieties apkārt. Vai jums neliekas ka mūsu brīvo Latviju pārvērš mēslainē. Un demokrātisko valstī pārvērš DIKTATORISKĀ. Atveriet acis vienreiz.

  • -1
    P.P.Š. 14.03.2020, 12:23:06

    Nav ko daudz uztraukties.Lembergs,atšķirībā no Ļēņina,nebūs mūžam dzīvs.
    Gan jau reiz asti atšaus.Un tad pilsēta varbūt statusu atgūs.

  • -1
    Zyklon B 15.03.2020, 18:07:35

    https://youtu.be/n7a4DxSomVw?t=5633

  • -15
    Tas pats 14.03.2020, 13:44:33

    Man liekas ka ātrāk kādam citam ko atšaus.

  • -2
    Krišs Daugulis 14.03.2020, 18:44:54

    Jau vairāks gad desmic tas i nīdējs šitās pilsēc pamatiedzīvotajs, pat pareiz izrunat mūs nav iemācījies savas piār runas.
    A tiem Saeims dundukiem a nau pills rubuls.

  • 0
    Nah Nahs XI 10.05.2020, 18:14:53

    Bet redz,ķīnīzeri,lai arī tikai šķībacaini aziāti,zina,kas jādara!
    https://www.youtube.com/watch?v=15wVRsWFZjI

  • 0
    Pornieks 12.08.2020, 09:32:20

    Mīlīt, supers uz Mīnsku pārcēlies, liekās mierā.

  • -3
    Evgueni Romachkine 06.09.2020, 08:02:26

    Удивляешься жителям этого города. Лембергс подчинил себе весь город, все структуры, сделав себя очень богатым человеком, используя кресло мэра, а народ , как будто этого не понимает и не видит, что этого человека давно пора сажать. Его сладкую физию невозможно видеть...Только гнать.

  • -3
    Evgueni Romachkine 06.09.2020, 08:09:41

    Посмотрите на здание, воторое сегодня строится рядом с Римми...Кому она надо, полная бесвкусица и это при куче проблем с социальным жильем в города.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: