To, kādi bijuši higiēnas un skaistuma etaloni senos un ne tik senos laikos, 26. novembrī kārtējā Vēstures otrdienā Livonijas ordeņa pilī centīsies noskaidrot muzeja vēsturniece Māra Dāvida.

Tīrības un jaunavīgā skaistuma kults, kas tiek reklamēts ik uz soļa, šķiet mūsdienās sasniedzis savu kulmināciju, bet vai tā ir bijis vienmēr? Vai cilvēki arī agrāk ir bijuši tik ķerti uz tīrību un mūžīgās jaunības saglabāšanu?

«Higiēnas un skaistumkopšanas paradumi nāk no Antīkās pasaules, savukārt, viduslaikos un Jauno laiku Eiropā tie piedzīvo smagus pārbaudījumus, jo tolaik personīgā higiēna un augstāko aprindu tīrība bieži vien izpaudās tikai kā tīru drānu nēsāšana. Neskatoties uz to, cilvēki vienmēr ir gribējuši izskatīties skaisti. Un te nu talkā nāk kosmētika un labi daudz... Piemēram, uz svina bāzes veidotie pūderi, pēc kuriem sejas mēdza iekaist, bet tas ir nieks, jo var uzklāt vēl biezāku grima kārtu vai arī bēdīgākās vietās, kuras vairs nebija iespējams aizšpahtelēt, pielipināt skaistummušiņu (mākslīgo dzimumzīmīti),» – par šādām skaistumkopšanas metodēm un vēl daudz ko citu Vēstures otrdienā stāstīs Māra Dāvida. 26.novembrī.

Pasākums sāksies plkst.17.30, bet tā apmeklējums – bez maksas.

Foto: Viesnīcas “Rīga” īpašnieku Prunsku ģimene Ventspils jūrmalā, 20.gs. 20.-30.gadi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: