Šodien koncertzāles Latvija otrajā stāvā svinīgi tiks atklāta Mūzikas bibliotēka. Ventspils Mūzikas vidusskolas pedagogi, audzēkņi un citi interesenti jau paguvuši iepazīties ar bibliotēkas sniegtajām iespējām.

Mūzikas bibliotēkā ir kopumā ap 19 000 izdevumu – te pieejamas notis, grāmatas, žurnāli un mūzikas ieraksti dažādos formātos: CD, DVD, Blu-Rey, kā arī šobrīd atkal pieprasītās vinila plates. Visu var ņemt līdzi un klausīties mājās vai izmantot 21. gadsimta tehnoloģijām atbilstoši aprīkoto akustisko telpu.

Ventspils Mūzikas vidusskolas 1. kursa audzēkne Aleksandra Arhipova, kura apgūst mūzikas tehnoloģijas un spēlē saksofonu, Mūzikas bibliotēku apmeklē katru dienu, kad skolā ir kāds brīvs brīdis. Visvairāk viņai šeit patīk klausīties plates, un Aleksandra bijusi priecīga par iespēju noklausīties latviešu mūsdienu džeza grupas Lupa plati – šie mūziķi uzstājušies arī festivālā Ventspils Groove. Mūzikas bibliotēkā Aleksandra katru dienu pavada pāris stundu vai pat vairāk. «Pēc skolas es arī bieži vien palieku šeit klausīties mūziku. Te ir ļoti forša atmosfēra, kad vari koncentrēties tikai uz mūziku,» atzīst meitene.

Biežs viesis Mūzikas bibliotēkā ir arī Ventspils Mūzikas vidusskolas 1. kursa audzēknis Valters Brūders, kurš mācās par skaņu operatoru un spēlē basģitāru. Puisim īpaši tuva ir 60. un 70. gadu mūzika un tādi mūziķi kā Džimijs Hendrikss, Bobs Mārlijs un grupa Pink Floyd. Valters atzīst, ka šādu mūziku vislabāk klausīties platēs – vinila čerkstoņa sniedz tā laikmeta atmosfēru. Puisis uzsver, ka ierakstu klausīšanās Mūzikas bibliotēkā sniedz īpašas sajūtas: «Mūsdienās mūzika ir pieejama visur – pāris klikšķu telefonā vai datorā, un to visu var atrast. Bet te ir tas process, ka jāiet un jāmeklē – tu atrodi kādu disku un nezini, kas tur iekšā. Ir jāuzliek, jāpaklausās, tad uzliec nākamo. Šeit to ir interesantāk darīt. It sevišķi ar platēm – tu nevari pārslēgt dziesmu, tev ir jāpārliek tā adatiņa.»

Bibliotēkas apmeklētāji novērtē arī mūzikas klausīšanās kapsulas – olas formas krēslus, kur mūziku var klausīties ļoti koncentrētā veidā.

Mūzikas bibliotēkā iespējams arī skatīties koncertu ierakstus un filmas. Ventspils Mūzikas vidusskolas pasniedzēja Dina Heidemane, kura vada mūzikas literatūras stundas, kopā ar audzēkņiem šeit noskatījusies režisora Miloša Formana filmu Amadeus par komponistu Volfgangu Amadeju Mocartu. «Kaut arī stundās mums pašiem klasē ir gan ekrāni, gan iespēja atskaņot mūziku, audiovizuālā telpa ir kā saldais ēdiens, kad varam atnākt šeit ārpus stundām skatīties kādu koncertu vai filmu. Iespaids ir kā kinoteātrī. Šeit ir tiešām ļoti laba skaņa un lielisks aprīkojums,» atzīst pasniedzēja.

Ventspils Mūzikas vidusskolas pūtēju orķestra vadītājs un trompetes spēles pasniedzējs Dainis Brauns atzīst, ka jaunā Mūzikas bibliotēka ir nesalīdzināmi plašāka un ērtāka, salīdzinot ar iepriekšējām Mūzikas skolas bibliotēkas telpām: «Te ir pavisam citādāk – pats vari pastaigāt, pameklēt vajadzīgo, ir, kur piesēst, ir kur paklausīties mūziku. Varu audzēkņiem novadīt šeit kādu lekciju. Tas ir liels bonuss.»

Mūzikas bibliotēka ir publiska bibliotēka un aicina apmeklēt lekcijas, kokles spēles un tautasdziesmu vakarus, skaņu meditācijas un citus pasākumus. 28. oktobrī plkst. 17.30 ar pianista Franča Gaiļus viesošanos atsāksies sarunu cikls Mana Mūzikas bibliotēka, kur dažādu profesiju ventspilnieki dalās ar savu ierakstu kolekciju dārgumiem.

Mūzikas bibliotēka darba dienās ir atvērta no plkst. 9 līdz 18, bet sestdienās – no plkst. 10 līdz 16.

Foto: Ventspils Mūzikas vidusskolas pasniedzēji Dainis Brauns un Dina Heidemane, kā arī pirmā kursa audzēkņi Aleksandra Arhipova un Valters Brūders ir bieži viesi jaunajā Mūzikas bibliotēkā.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -1
    Vilis Skuja IV 24.09.2019, 05:45:28

    Jau labu laiciņu tā darbojas,viss labi.Kam vēl vajadzīga speciāla atklāšana?Kuram gribas zīmēties?

  • -2
    Peļu junkuriene 24.09.2019, 09:02:26

    Jo vairāk zīmēsimies,jo vairāk būsim pārāki par parastajiem!

  • -7
    vent_biblioteka 24.09.2019, 09:37:32

    PIKC “Ventspils Mūzikas viduskola” ir reģionālais centrs Ziemeļkurzemes Mūzikas skolām. Mūzikas bibliotēka ir vienīgā bibliotēka Latvijā, kas pilda skolas un publiskās bibliotēkas funkcijas, piedāvājot pakalpojumus gan mūzikas pedagogiem, audzēkņiem, profesionāļiem, gan ikvienam interesentam. Šodien notiek bibliotēkas atklāšanas pasākums, kurā ar jauno bibliotēku iepazīsies Ziemeļkurzemes mūzikas skolu direktori, pedagogi un bibliotēku pārstāvji.

  • -1
    Eclipse_Cross 24.09.2019, 10:52:18

    Izskatās ērti, bet nav pa ceļam Mūzikas bibliotēka.
    Kā saka - nekur nav tik labi kā mājās.

  • -4
    Normunds Birkhans 29.09.2019, 21:54:51

    Vai tā ir sava mūzikas bibliotēka vai tā pati kura atradās centrālajā? Esmu tur savulaik daudz saziedojis CD,VHS un audiokasetes ar lieliskiem ierakstiem.Varu arī vinilu ,jo mēdz būt ka divi vienādi ir kolekcijā un līdz ar to lieki.

  • -1
    vent_biblioteka 30.09.2019, 13:37:25

    Jaunajā Mūzikas bibliotēkā izvietots Ventspils mūzikas skolas bibliotēkas fonds- grāmatas, notis, citi materiāli mācību procesa apguvei, kā arī daļa- grāmatas, mūzikas ieraksti un citi materiāli, no Galvenās bibliotēkas Mūzikas un mākslas sektora krājuma.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: