11. janvārī plkst.17:30 Livonijas ordeņa pilī Dr.hist. Armands Vijups Par pirmo mākslas filmu Latvijā- Ventspilī.

Ventspils muzeja izstādes Pils iela pirms 100 gadiem apskates objektos iekļauta arī nosacīta kinozāle, kur 11.janvārī plkst.17:30 būs iespēja arī redzēt, iespējams, pirmo Latvijas teritorijā uzņemto filmu „Kur taisnība?” – „Gdje pravda?” – „Vu is emes? ar nozīmīgu Dr.hist. Armanda Vijupa sagatavotu ievadu un komentāriem filmas skatīšanās laikā.

Par šīs filmas tapšanu ir ļoti dažādas versijas. Ventspilij un ventspilniekiem interesantākā – ir ziņas par to, ka filma 1913.gadā uzņemta Ventspilī, tās producents bijis Ventspils kinoteātra (toreiz – elektroteātra) „Ziemeļpols ” īpašnieks Gijoms (?) Berlins un šī filma tiek uzskatīta par pirmo mākslas filmu, kas tapusi Latvijas teritorijā. Turklāt, daži kinovēstures izdevumi to dēvē pat par pirmo „latviešu” filmu. Filmas tapšanā piedalījušies vairāki ventspilnieki.

Laikraksts Ventspils Apskats 1913.13.II raksta:„..kinematogrāfa turētājs Berlins uztaisījis būdu, kurā tiek uzņemti uzņēmumi priekš kinematogrāfa Ziemeļpols. Pie uzņēmumiem ņem dalību bijušā Ventspils Jaunā teātra aktieri, daži algoti spēki no vietējās Skatuves biedrības un Jaunās Avīzes redaktors J.Bankavs”. Ļoti detalizēti par filmas vēsturi stāsta bijušais kinomehāniķis Kārlis Geruckis, kurš atceras, ka jau 1912.gada jūlijā sakās filmēšana, tika arī izveidotas dekorācijas, ko izvietoja īpašā filmēšanai domātā istabā. Ārskatus uzņēma pie viesnīcas “Royal” un ārsta Feitelberga nama. Studenta lomu filmā spēlējis latviešu aktieris Herberts Konrāds, kurš tolaik darbojās Ventspils teātrī. Filma tika pabeigta augustā. Tomēr cenzūra to aizliedza izrādīt.

Sadarbībā ar Rīgas Kinomuzeju, Ventspils muzejs arī ir ticis pie iespējas demonstrēt šo filmu, kuras galvenās vērtības ir laika zīmes gan interjerā, gan filmas ārskatos, no kuriem daži patiešām filmēti Ventspilī un, lekcijas laikā arī paši skatītāji/klausītāji varēs par to pārliecināties.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: