Visu Ventspils un gandrīz visu novada skolu 1.-6. klašu skolēni reizi dienā turpmāko pusotru mēnesi saņems svaigu augļu vai dārzeņu porciju.

Ārpus ierastajām ēdienreizēm programmā Skolas auglis pieteikto skolu bērni no 10. janvāra līdz 25. februārim katru mācību dienu bez maksas saņems augļu vai dārzeņu porciju, kas nav mazāka par 100g. Tos mūsu skolām piegādā Kurzemes dārzeņu un augļu piegādātāji, arī novada zemnieki.

Programmai pieteikušās visas Ventspils un novada skolas, izņemot Jūrkalnes pamatskolu un Stiklu internātpamatskolu. Kopumā Latvijā pieteiktas 597 skolas. Programmu koordinē Lauku atbalsta dienests (LAD). Tā paredz, ka ražotājs, kooperatīvs vai pašvaldība skolēniem piegādā augļus (ābolus, bumbierus, lielogu dzērvenes) un dārzeņus (kāpostus, kolrābjus, burkānus un kāļus) vai šo produktu asorti.

Augļiem un dārzeņiem jābūt audzētiem saskaņā ar normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas, uzglabāšanas un marķēšanas prasībām, kā arī transportēti no to ražošanas un iesaiņošanas vietas līdz mācību iestādei ne tālāk par 300 kilometriem.

1. pamatskolas saimniecības pārzine Marita Kadiķe priecājas, ka piegādātājs  – kooperatīvā sabiedrība VTT Dārzi no Talsiem – ābolus atvedis vienāda lieluma, viens sver aptuveni 100 g . Augļus piegādātājs vedīs reizi nedēļā. Par katru izdalīto ābolu skola atskaitās. Tāpēc ik rīts skolā sākas ar bērnu saskaitīšanu.

Skolā iedibināta kārtība, ka katras klases skolotājs, lielākajās klases – paši bērni, noteiktā laikā ierodas pie saimniecības pārzines un saņem maisiņu ar āboliem. Bērni klasē tos nomazgā. Sastaptie skolēni par bezmaksas sulīgajiem āboliem ir ļoti priecīgi. Arta un Kristiāna stāsta, ka āboli ir veselīgi un vajadzīgi. Arī mājās piektklasnieki labprāt mielojoties ar svaigiem augļiem. Taču kāļus un kolrābjus gan viņi nekārojot. Tie arī nav piedāvājumā. Skolas direktore Sandra Šulce stāsta, ka no LAD iesniegtajiem piegādātājiem Kurzemes pusē nav bijis neviens, kas varētu atvest burkānus, dzērvenes vai citus programmā paredzētos produktus.

Šulce pieļauj, ka arī pēc šīs akcijas skola varētu turpināt sadarboties ar augļus piegādātāju, ja vecāki to vēlēsies. Veselīga ēšana ir skolā sasāpējis jautājums. Daudzi bērni atsakās no pusdienāms, tā vietā iztiekot no bufetē iegādātām maizītēm vai bulciņām. No 27 piektklasniekiem pusdienas skolā ēdot vien 6-8. Kādam porcija šķiet par mazu, citam negaršo ēdiens, vēl citam – mammai nav darba. 

4. vidusskolai ābolus gādā mūsu novada zemnieku saimniecība Kalnarāji. Ar ābolu kvalitāti bērni ir apmierināti, taču sistēmā skolas direktore Dagnija Gromova saskata nepilnības. Tā kā āboli nav visi vienādi – cits mazāks par 100g ,cits krietni lielāks, tos nākas dalīt sagriežot. Tā kā bumbieri ir krietni smagāki, no tiem skola kopā ar piegādātāju izlēmusi atteikties.

Savu dalību programmā atteikusi Jūrkalnes pamatskola. Tās direktore Rudīte Rudbaha skaidro, ka paši spēj sagādāt augļus un dārzeņus, iepērkot tos vietējā veikalā, kā arī tos no sava dārza atnes skolas pavāre. Tādējādi viņi spēj nodrošināt bagātīgāku dārzeņu un augļu klāstu. Bez tam šī programma paredz diezgan lielu papīru kārtošanu.

Programma paredz ne tikai augļu un dārzeņu izdalīšanu, bet arī pasākumus par veselīgu uzturu, ko organizē skola.

Jura Ģiguļa foto

1. pamatskolas piektklasnieki sulīgos ābolus apēd kārām mutēm.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: