Teātra namā Jūras vārti martā paredzēti dažādi pasākumi, tostarp Agneses Rakovskas koncertprogramma Vienaldzības, Olgas Rajeckas koncertprogramma Buramdziesmas, un 23. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls.

Agneses Rakovskas koncertprogramma Vienaldzības

1. martā, plkst. 19 teātra nama “Jūras vārti” Jaunajā zālē ar solo programmu “Vienaldzības”, izpildot Raimonda Paula kompozīcijas, uzstāsies dziedātāja Agnese Rakovska.

Agnese Rakovska, dziedātāja: ar Maestro mūziku ir ļoti interesanti

Pirms pāris gadiem iznāca jūsu solo­albums Vienaldzības. Tagad izveidota arī koncertprogramma ar tādu pašu nosaukumu, bet tas ir kaut kas nedaudz citāds.

- Jā, koncertprogramma ir neliels šī albuma atvasinājums. Vienaldzības patiesībā bija tāds minialbums – eksperimentālā kārtā man ļoti gribējās dzirdēt šīs dziesmas kaut kādā savā interpretācijā. Programma, kas pirmo reizi izskanēs Ventspilī un citās pilsētās, ir īpatnēja ar to, ka dziesmas tiks izpildītas kopā ar stīgu kvartetu ReDo. Tas ir it kā kaut kas ļoti klasisks, bet savienojumā ar Vizmas Belševicas un Dainas Avotiņas dzejas rindām būvējas ļoti skaista bilde. Man ir ļoti liels prieks, ka šo programmu varam aizvest pie jums.

Bet tās visas aizvien ir Raimonda Paula melodijas?

- Jā. Spilgtākās, protams, ir Vienaldzības un Lācītis, kas ir superhiti. Protams, arī Čakārnītis, kurš savulaik bija Viktora Lapčenoka hits un līdz ar stīgām ir ieguvis mazliet citādu noskaņu.

Kas ir tas, kas jūs saista Maestro radītajā mūzikā?

- Ar Maestro mūziku ir ļoti interesanti. Ja mūzika ļauj sevi locīt un mainīt, tad kāpēc lai to nedarītu? Manuprāt, laba dziesma ir tāda, ar kuru var strādāt ļoti ilgi – var skatīties, kā tā skan vienā veidā un kas ar to notiek citādā veidā. Maestro ir melodiju meistars, un gribas ar tām melodijām spēlēties. Man tas kopumā ir ļoti neordinārs koncerts, jo vairāk esmu pieradusi būt uz poproka skatuves ar Triānas parku. Bet šis būs pavisam kas cits.

Un kāda ir sajūta būt uz skatuves ar stīgu kvartetu?

- Klasiska, mierīga. Ir tādi skaņdarbi, kuros mierīgs nevari būt un jumts plīvo pa gaisu vienalga, bet līdz ar kvartetu tas ir kaut kas mierīgs, askētisks, galants un šarmants. Arī dziedāt nevar tā ļoti brutāli, ir jādomā, lai viss iet kopā un mana balss papildina skanējumu un nav pārāk skaļa.

 

Olgas Rajeckas koncertprogramma Buramdziesmas

Sieviešu dienā, 8. martā plkst. 19 teātra namā “Jūras vārti” ar koncertprogrammu “Buramdziesmas” viesosies Olga Rajecka. Programmā izskanēs Imanta Kalniņa, Borisa Rezņika un Raimonda Macata dziesmas.

Olga Rajecka, dziedātāja: Ventspilī svinēsim mīlestību un pavasari!

Koncertprogramma Buramdziesmas jau izskanējusi vairākās citās pilsētās, bet ko dzirdēsim Ventspilī?

- Izskanēs jaunas dziesmas, ko sarakstījis Imants Kalniņš. Koncerts būs divās daļās, uzstāsies arī vidējās paaudzes deju kolektīvs Madara, kurā dejo dejotāji no kolektīviem Rotaļa XO, Daugava un Rīdzinieks. Tāpat uz skatuves būs Ventspils vidējās paaudzes deju kolektīvs Straut­uguns. Ne tikai dziedāšu, bet arī dancošu, ko es daru jau trīs gadus.

Vai katrā vietā, kurā izskan koncertprogramma, sadarbojaties ar kādu deju kolektīvu?

- Jā. Mēs iepazīstamies, sadraudzējamies un kopā nodejojam. Drīz zināšu visus Latvijas deju kolektīvus. (Smejas.)

Līdz ar albumu Buramdziesmas esat vairāk pievērsusies tautas mūzikai, dejai.

- Jā, man tas ir latviskums, patriotisms, enerģija, dejotprieks un dziedātprieks. Ir prieks būt kopā. Tautastērpā tu vairs neesi grāmatvedis, prokurors, dziedātājs, astrologs vai skolotājs, bet esi latvietis, tautas deju dejotājs un kolektīva biedrs. Cilvēkiem patīk koncertu enerģija, arī man tā patīk. Cilvēki jūt, ka ir jādzīvo un jāpriecājas par dzīvi, lai arī cik grūti nebūtu. Un vēl – koncertā man būs jaunais Elitas Patmalnieces tērps!

Un tas viss būs 8. martā – Starptautiskajā sieviešu dienā. Vai jums patīk šie svētki?

- Tie liecina, ka pavasaris ir sācies! Esmu vienmēr ar asiem zobiem skatījusies uz visu, kas bija kādreiz – Padomju Savienības laikā. Bet reiz martā biju Moldovā, un tur ir tādi pavasara svētki Marcišor. Tad visi gaida pavasari, dāvina cits citam ziedus un sprauž tos pie tērpiem. Tas bija ļoti sen, kad biju tur aizbraukusi kopā ar Eoliku, un man šie svētki tā iepatikās. Tā es arī Sieviešu dienu uztveru – tie ir pavasara svētki, kad kusīs sniegi un ledi, putniņi sāks vairāk čivināt, saulīte vairāk sildīt un plauks ziedi. Man šķiet, ka tie ir mīlestības un pavasara svētki.

Tad 8. martā Ventspilī svinēsim mīlestību un pavasari?

- Tieši tā!

 

23. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

26. martā plkst. 19 teātra namā „Jūras vārti” viesosies latino stila profesionālā baleta trupa “Ballet Hispanico” (Ņujorka, ASV), kas Ventspils skatītājiem prezentēs trīs iestudējumus – “Linea Recta”, “Danzon” un “Con Brazos Abiertos”.

Eduardo Vilaro, baleta trupas Ballet Hispanico (Ņujorka, ASV) mākslinieciskais direktors: katrā no mūsu izrādēm varēs izbaudīt ļoti dažādas emocijas

Profesionālā baleta trupa Ballet Hispanico dibināta 1970. gadā. Jūs kā dejotājs tajā iesaistījāties 1985. gadā, bet kopš 2009. gada esat mākslinieciskais direktors. Kas raksturo šo baleta trupu?

- Tā ir laikmetīgās dejas kompānija, kas veido izrādes, lai ļautu skatītājam iepazīt latino diasporu un izbaudīt šo kultūru.

Ar kādiem līdzekļiem kultūra tiek parādīta?

- Mēs parādām kultūru caur dejotājiem un horeogrāfu redzējumu. Daži horeogrāfi vairāk pievēršas vēsturei, citi vairāk izmanto mūziku. Katrs horeogrāfs un katra deja nes līdzi daļu no latino kultūras un izpauž to baletā.

Cik noprotams, kompānija piedāvā skatītājiem dažādu stilu dejas.

- Jā, dejotāji apgūst klasisko baletu, bet, ņemot vērā, ka kompānija pārstāv laikmetīgo deju, strādājam ar ļoti dažādiem dejas stiliem, kurus būs iespējams redzēt arī Latvijā, tostarp Ventspilī.

Baleta trupa piedāvās Ventspils skatītājiem trīs dejas izrādes: Con Brazos Abiertos, Linea Recta un Danzon.

- Jā. Pirmā no izrādēm būs Con Brazos Abiertos, tās nosaukums nozīmē – ar at­plestām rokām. Izrādes horeogrāfe Mišela Manzanalesa (Michelle Manzanales) strādā ar izstumtības izjūtu, kas rodas, kad kaut kur nejūties pieņemts. Un tas notiek, piemēram, ja esi imigrants. Horeogrāfe stāsta par izjūtām, kad cilvēks cīnās, lai tiktu pieņemts. Attiecībā uz Mišelu – reizēm viņa nav pietiekami meksikāniete, reizēm nav pietiekami amerikāniete. Izrāde ir ļoti skaista. Savukārt horeogrāfes Anabellas Lopesas Očoa (Annabelle Lopez Ochoa) izrādē Linea Recta (nosaukums tulkojumā no spāņu valodas nozīmē «taisne» – aut.) varēs redzēt flamenko un kaislības sajaukumā ar laikmetīgo deju. Varēs sajust karstās spāņu kaislības. Trešā izrāde, kuras nosaukums ir Danzon, apzīmē Kubas tradicionālo deju, ir manis veidota, un tā būs kā liela deju ballīte. Katrā no mūsu izrādēm varēs izbaudīt ļoti dažādas emocijas.

Vai uz Latviju brauksiet pirmo reizi?

- Jā, un mēs to ar nepacietību gaidām!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: