Pašlaik vienīgā ērģeļbūves darbnīca Latvijā atrodas Ugālē. Ciešā sadarbībā ar Vācijas pilsētas Bonnas ērģeļbūvniecības darbnīcu tajā top manuālās akustiskās ērģeles, kas tiks uzstādītas jaunās Ventspils Valsts mūzikas vidusskolas ēkas koncertzālē.

Kā ziņo Ugāles ērģeļbūves darbnīcas speciālists Jānis Kalniņš, šobrīd jaunajām manuālajām akustiskajām ērģelēm izgatavotas visas plēšas un konstrukciju centrālā daļa, kas tiks sūtīta uz Vācijas Bonnas ērģeļu būvniecības darbnīcu Johannes Klais Orgelbau priekšmontāžai. Drīzumā plānots izgatavot arī ērģeļu gaisa kanālus. Bonnā šobrīd izgatavotas ērģeļu vējlādes, kā arī sagatavoti elektriskie kabeļi to saslēgšanai.

Lai pēc jauno ērģeļu uzstādīšanas skanējums būtu nemainīgi kvalitatīvs, tepat netālu esošās Ugāles ērģeļu būvniecības darbnīcas speciālisti veiks arī jaunuzbūvēto ērģeļu ikdienas apkopi.

Ērģelēm būs četri manuāļi un pedālis. Divos manuāļos tradicionālā veidā izvietosies neatkarīgi reģistri, savukārt otra manuāļu pāra un pedāļa skaņu krāsas veido kopīgi izmantotie reģistri. Instruments sastāv no 38 neatkarīgiem reģistriem, 23 oktāvu paplašinājumiem, 18 aizgūtiem un 14 dublētiem reģistriem.

Ērģeles akustiskajā koncertzālē dos iespēju bez repertuāra ierobežojumiem atskaņot gan solo programmas, gan arī izmantot ērģeles kopspēlē ar simfonisko orķestri, instruments sniegs lieliskas mācību iespējas, kā arī lielu potenciālu ērģeļspēles attīstībai Latvijā. Vērienīgais ērģeļu plānojums ir īpašs visas Latvijas mērogā, ieguvums būs visiem šī instrumenta spēles entuziastiem, bagātīgs pienesums gan reģiona, gan visas valsts kultūras dzīvē, jo sekmēs koncertdzīves un kultūrvides attīstību, tūrisma attīstību reģionā. Šīs būs vienīgās koncertzālē no jauna iebūvētās ērģeles Latvijas teritorijā.

Jāpiemin, ka 23. februārī, kad notika arī mūzikas vidusskolas ēkas spāru svētki, kārtējo sēdi aizvadīja Ventspils pilsētas attīstības komiteja, kurā tika lemts atbalstīt vēl viena unikāla instrumenta uzstādīšanu koncertzāles telpās. Tas ir Klavins Modell 370 – pasaulē lielākās klavieres, kuru stīgas tiek uzstādītas uz vertikālas plaknes. Klavieres ir 3,70 m augstas un to autors ir latviešu izcelsmes Vācijā dzīvojošais klavierbūvētājs Dāvids Kļaviņš.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • 0
    norge 28.02.2018, 12:03:40

    ok bet cik aceros tad rakstija ka vinas taisis vacija nevis ugale ? tad jau vareja vienkarsi pa taisno pasutit ergeles ugale nevis iet aplinkus caur vidutajiem

  • -5
    P/i "Ventspils Komunālā pārvalde" 28.02.2018, 12:50:48

    Ērģeļu būvdarbi notiek gan tepat Ugālē, gan Vācijas ērģeļbūves darbnīcā Bonnā.

    Ugālē tiek izgatavotas ērģeļu konstrukcijas atsevišķas daļas, kas tiks savienotas ar ērģeļbūves darbnīcā Johannes Klais Orgelbau izgatavotajām.

    Šāda mēroga akustiskās manuālās ērģeles, diemžēl, Ugales darbnīca nespēj izgatavot. Tomēr tas ir apsveicami, ka vietējā mēroga speciālisti var palīdzēt tapt tik unikālam instrumentam un pēc uzstādīšanas arī uzturēt jauno ērģeļu skanējumu labā formā.

  • 0
    Latvija pāri visām! 28.02.2018, 12:47:52

    Mums tokš nedrīkst atļaut vietējiem...
    Bonnas rūpnīca nopelnīs lielo naudu, Kalniņam atmetīs kā detaļu piegādātājam.

  • 0
    yolo 28.02.2018, 14:07:31

    Stradivari bungas arī būs? Itkā kaut ko tādu solīja..

  • -1
    reku 28.02.2018, 14:57:52

    Kad tik kaut kā mēģināt pa lēto izbraukt uz savējo rēķina...
    Vai meistaram Kalniņam par darbu samaksās pēc tiem pašiem izcenojumiem,kā vāciešiem?
    Lūk,uz šo jautājumu gan derētu uzzināt atbildi.

  • 0
    Liene Kalniņa 28.02.2018, 22:06:17

    Bildi rakstam gan varēja izmantot no Ugāles Ērģeļbūves darbnīcas, ja jau raksts par to.. nav jau tik tālu no Ventspils lai aizbrauktu un nofotogrāfētu! Lai redzam ar ko lepojamies...

  • -1
    Jānis Kalniņš 01.03.2018, 07:13:17

    reku, lai cik tas būtu dīvaini, tik tiešām samaksās pēc vāciešu izcenojuma! Un pat otkatu neprasa! :)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: