Šodien plkst. 19.00 Ventspils Kultūras centrā ieskatu Jazz ABC piedāvās džeza kvintets Silvesteri Orkesteri.

Koncerta programmā izskanēs K.Vanaga, R.Garozas,  M.Davis, J.Coltrane,  Ch..Parker u.c. autoru skaņdarbi. 

Džeza kvinteta sastāvā darbojas Renārs Lācis (saksofoni, flauta), KārlisVanags (kompozīcija, EWI, saksofoni, flauta), Ritvars Garoza (kompozīcija, taustiņinstrumenti), Toms Poišs (kontrobass, elektrobass), Rūdolfs Dankfelds (sitaminstrumenti), Tiago Loei (perkusijas).

Silvesteri Orkesteri - džeza kvintets ar oriģinālu muzikālo un filozofisko rokrakstu. Tā kodolu nemainīgi kopš 2003. gada veido idejas autori Renārs Lācis (saksofoni) un Kārlis Vanags (saksofoni, flauta, kompozīcija), kā arī Ritvars Garoza (taustiņistrumenti, kompozīcija). Toms Poišs (basģitāra un kontrabass) un Andris Buiķis (sitaminstrumenti) sastāvam pievienojās vēlāk, mainoties ansambļa stilistiskajiem akcentiem un darbības mērķiem.

Sākotnēji tos veidoja interese apgūt jaunu repertuāru un iespēja ar to aktīvi iesaistīties koncertdzīvē. Muzikālā repertuāra bāzi veidoja lielākoties džeza standarti. Taču šobrīd kvinteta darbības prioritāte pāraugusi profesionāli augstvērtīgas oriģinālmūzikas radīšanā.

To komponē un aranžē paši ansambļa dalībnieki, tādējādi veidojot Silvesteri Orkesteri par muzikāli eksperimentālu telpu un unikālu ideju laboratoriju. Būtiskākā kvinteta jaunrades tendence ir oriģinalitāte un individuālas specifikas meklējumi visos mūzikas parametros - ritmiskās niansēs, tembrālās kombinācijās- sakausējot elektronisko un akustisko instrumentu skanējumu, harmoniskajā valodā, kā arī formas uzbūvē. Stilistikā sapludināti klasiskā džeza, fusion un akadēmiskās mūzikas elementi.

Otrs būtiskākais kvinteta darbības aspekts ir džeza mūzikas popularizēšana Latvijā, sabiedrības izglītošana un profesionāls atbalsts jauno talantu attīstībā. Ir izveidota Valsts akreditēta ritmiskās mūzikas apmācības sistēma, kā arī kvintets regulāri viesojas Latvijas mūzikas vidusskolās, kultūras namos, u.c..

Turpretī Rīgā šādu muzikālo tikšanos mājvieta bija sākotnēji klubs Līze, vēlāk Hamlets un nu jau vairākus gadus vasarā tiek rīkotas koncertu sērijas skvērā pie Mazās Ģildes. Kvintets ir biežs viesis Latvijas Valsts prezidenta rīkotajos pasākumos.

Silvesteri Orkesteri mūziķi savu profesionālo meistarību katrs individuāli papildinājuši ārzemēs gan studijās, gan skatuves pieredzē kopā ar izcilām džeza un populārās mūzikas personībām. Taču pamazām arī kā kolektīvs Silvesteri Orkesteri veido internacionālu pieredzes apmaiņu, sadarbojoties ar pasaules džeza mūziķiem gan festivālā Rīgas Ritmi, gan Saulkrasti Jazz, gan citos muzikālos projektos.

Kā muzikāli žanrisks izaicinājums veidojas sadarbība arī ar pašmāju mūziķu kolektīviem, piemēram, pērn festivāla Saxophonia ietvaros klausītājiem tika piedāvāta īpaša oriģinālmūzikas programma, ko Kārlis Vanags un Ritvars Garoza radīja atskaņošanai kopā ar Normunda Šnē vadīto kamerorķestri Sinfonietta Rīga.

Kamēr izdošanu gaida kompaktdisks, ko Silvesteri Orkesteri ierakstīja jau 2006. gadā, 2008. gadā klajā laistajā izlasē Latvian Jazz 2008 iekļauta Kārļa Vanaga kompozīcija 78.

Programma Jazz ABC ietver stilistiski dažādu mūziku, sākot no jazz pirmssākumiem līdz mūsdienām, no jazz mūzikas standartiem līdz oriģinālmūzikai.

Uz tikšanos džeza kvintets Silvesteri Orkesteri koncertā 21.oktobrī plkst.19.00 Ventspils kultūras centrā.

Biļetes cenas: Ls 4,00; skolēniem, studentiem un pensionāriem Ls 3,00. Biļešu iepriekšpārdošana Ventspils kultūras centra kasē (tālr. 636 24796), visās „Biļešu Serviss” kasēs un www.bilesuserviss.lv.

Koncertu finansiāli atbalsta Ventspils pilsētas dome.

Organizē VSIS „Latvijas Koncerti” un Ventspils pilsētas domes Kultūras centrs.

Sīkāka informācija: www.latvijaskoncerti.lv.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: